Здравейте!
Днес получих призовка, да се явя като обвиняем на основание чл. 120 ал. 1 от НПК. По въпросното ДП ми предявиха обвинение (за нанесена лека телесна повреда) преди 8 месеца и от тогава не са ме търсили, до сега.
Проблемът е, че на призовката не пише за какво ме викат, нито пише, че имам право да се явя с адвокат, а според НПК:
чл. 179 (1) В призовката се посочват: наименованието на учреждението, което я изпраща, номерът на делото и годината на образуването му; името и адресът на призованото лице; качеството, в което то се призовава; мястото, датата и часът, в който се призовава, и последиците от неявяването.
(2) В призовката, която се изпраща на обвиняемия, се вписва правото му да се яви със защитник.
(3) В призовката, която се изпраща на частния тъжител или на лицата, които могат да се установят като частен обвинител, граждански ищец и граждански ответник, се вписва правото им да се явят с повереник.
(4) В съобщението се посочва процесуалното действие, което е извършено или което лицето следва да извърши.
(5) Призовките и съобщенията се подписват от съответното длъжностно лице.
Длъжен ли съм да се явя?
Така изготвена призовката, грешна ли е? Мога ли да подам жалба?
Как така съм призован по чл. 120 ал. 1, като там фигурира само думата "свидетел", но не и "обвиняем"? Щом съм обвиняем, защо ме призовават по член за свидетели?
П.П. Погледнах призовката и видях, че пише ЗМ, а не ДП, какво е това?
Благодаря предварително!
Успешен ден!
- Дата и час: 23 Ное 2024, 15:41 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Неправилно попълнена призовка
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
8 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Неправилно попълнена призовка
ще ми се да я видя тази "призовка" ...
- marek972
- Потребител
Здравейте!
Бих могъл да я сканирам, ако е нужно. Огледах я внимателно. Пише съответното РПУ, личните ми данни, часът и датата, когато трябва да се явя и да нося лична карта. Не пише за какво ме викат.
Подписано е от младши разследващ полицай (Мл. РП).
За какво може да ме викат? При предявяването на обвинението, когато трябваше и да ме разпитат, бях с адвокат. Той каза, че използвам правото си да не говоря, прегледа материалите по делото и писа, че иска да бъде прекратено, поради липса на преки и косвени доказателства срещу мен. (Не си спомням точните му думи и не мога да ги цитирам). Реално единственото доказателство срещу мен е, разпознаване извършено от подалия жалбата. Другите свидели, обаче казват, че човекът, който е отговорен за деянието не съм нито аз, нито приличам.
Бих могъл да я сканирам, ако е нужно. Огледах я внимателно. Пише съответното РПУ, личните ми данни, часът и датата, когато трябва да се явя и да нося лична карта. Не пише за какво ме викат.
За какво може да ме викат? При предявяването на обвинението, когато трябваше и да ме разпитат, бях с адвокат. Той каза, че използвам правото си да не говоря, прегледа материалите по делото и писа, че иска да бъде прекратено, поради липса на преки и косвени доказателства срещу мен. (Не си спомням точните му думи и не мога да ги цитирам). Реално единственото доказателство срещу мен е, разпознаване извършено от подалия жалбата. Другите свидели, обаче казват, че човекът, който е отговорен за деянието не съм нито аз, нито приличам.
- ipetko
- Нов потребител
ipetko написа:Здравейте!
я виж призовката съдържа ли някъде израза "предявяване" ....
- marek972
- Потребител
Не! Обвинението ми беше предявено преди 8 месеца.
- ipetko
- Нов потребител
Явете се. Дължите изпълнение на поканата- в противен случай те имат механизми да ви доведат, глобят и прочее.
Няма правна пречка, дори и свидетел, да сте придружен от адвокат. Едно пълномощно е достатъчно за тази цел.
От прокуратурата са дали явно някакви указания- когато отидете ще разберете и какви.
Няма правна пречка, дори и свидетел, да сте придружен от адвокат. Едно пълномощно е достатъчно за тази цел.
От прокуратурата са дали явно някакви указания- когато отидете ще разберете и какви.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
- bird_of_paradise
- Активен потребител
ipetko написа:Не! Обвинението ми беше предявено преди 8 месеца.
има и друго предяваване ...на материалите събрани в хода на разследването,
с които може да се запознаете
в пълния им обем, след което да направите възражения
и искания за събиране на доказателства и т.н.
- marek972
- Потребител
Благодаря!
Ще се явя, разбира се, с адвоката ми. До колкото разбрах, но сигурно не се изразявам точно, от полицията са пратили случаят при прокурора и той им го е върнал.
Смятам, обаче, че изключително нагло да не ми пишат защо ме викат, при условие, че това изрично е споменато в закона. Щом аз спазвам закона и се явявам, защо и те да не си свършат работата? Има ли как подписалият призовката да бъде санкциониран?
Ще се явя, разбира се, с адвоката ми. До колкото разбрах, но сигурно не се изразявам точно, от полицията са пратили случаят при прокурора и той им го е върнал.
Смятам, обаче, че изключително нагло да не ми пишат защо ме викат, при условие, че това изрично е споменато в закона. Щом аз спазвам закона и се явявам, защо и те да не си свършат работата? Има ли как подписалият призовката да бъде санкциониран?
- ipetko
- Нов потребител
8 мнения
• Страница 1 от 1
|
|