начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Има ли повторно причиняване на тежка телесна повреда...

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Има ли повторно причиняване на тежка телесна повреда...

Мнениеот dessi_georgievva » 26 Фев 2013, 15:21

Привет,
Има ли повторно причиняване на тежка телесна повреда по чл. 131, ал. 1, т. 7, ако първото осъждане е за средна такава?
И обратното - има ли повторно причиняване на средна телесна повреда, ако първото осъждане е за тежка и няма условията на опасен рецидив?
Не мога да се ориентирам нещо: )
dessi_georgievva
Младши потребител

Re: Има ли повторно причиняване на тежка телесна повреда...

Мнениеот svettoslav » 26 Фев 2013, 16:25

dessi_georgievva написа:И обратното - има ли повторно причиняване на средна телесна повреда, ако първото осъждане е за тежка и няма условията на опасен рецидив?

Този е по-съществения въпрос,доколкото първият би следвало да е ясен.
Особено когато осъждането за тежка,касае фактическо причинавяне и на средни ТП.Както е известно,взема се предвид по-тежкия резултат.Осъден е за тежка.А важно е осъждането.В случая не е за средна,както изисква чл.28 ал.1 във вр. с чл.131 ал.1 т.7 предл. второ.,макар и да е причинено примерно и такова увреждане. :oops:
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот dessi_georgievva » 26 Фев 2013, 20:52

Хм няма ли някаква практика по въпроса?
dessi_georgievva
Младши потребител

Мнениеот svettoslav » 26 Фев 2013, 21:44

dessi_georgievva написа:Хм няма ли някаква практика по въпроса?

Хм няма :)

Има доста,бе,как да няма.Аз съм нямал побоища до сега.Всъщност имал съм ,но леки ТП(също така бях пребил един преди време,че ми беше взел парите,но това беше много отдавна :lol: )-ми така,де,кво ми се прави на мъж?-я бой... :lol: :!:
Може лесно да провериш при случаи на тежка ТП с признаци и на средна-какъв е диспозитива.В смисъл-осъжда се за тежка,но вероятно в присъдата се визрат и "средните" телесни увреждания.Сега поне е лесно-с две-три кликвания и си там.При обезвредата се имат предвид.

Интересно е действително,но така или иначе-нямаш осъждане за средна ТП.Приема се ,че е едно престъпление-по-тежкото,независимо от причинените по-леки увреждания(които в последна сметка може в съвкупността си да са дори нещо по-сериозно от тежката такава).Нямаш такова осъждане.И няма да има повторност при средна.Но това какво значи за индивидуализацията? :? Не е квалифициран състав,но пък е отегчаващо обст/во.Така че има начин а си получи справедливото и при основната квалификация по чл.129 НК-ще го перне по-яко и готово.
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот 1968 » 27 Фев 2013, 11:28

Текста на 28 е пределно ясен - друго такова престъпление.Виж и ППВС 2/70 .
1968
Потребител

Мнениеот georgiev_sfbg » 18 Мар 2013, 17:05

НК - Чл. 28. (1) Предвиденото в особената част на този кодекс наказание за престъпление, извършено повторно, се налага, ако деецът е извършил престъпление, след като е бил осъден с влязла в сила присъда за друго такова престъпление.
(2) Тази разпоредба се прилага и когато се касае за еднакви по вид престъпления против обществената и личната собственост.

НК - Чл. 30. (1) Правилата на чл. 28 и 29 не се прилагат, ако са изтекли пет години от изтърпяване на наказанието по предишните присъди. Реабилитацията в този срок не изключва тяхното прилагане.
(2) (Нова - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г.) При условно осъждане и при условно предсрочно освобождаване срокът по ал. 1 започва да тече от деня, в който е изтекъл изпитателният срок.
ЗСВ-Съдиите, съдебните заседатели, прокурорите и следователите нямат право да изразяват предварително становище по възложените им дела, както и становище по дела,които не са им възложени. Съдия, прокурор и следовател няма право да дава правни консултации.
georgiev_sfbg
Активен потребител

Назад към Наказателно право