начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Търся помощ от запознати с НК

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Търся помощ от запознати с НК

Мнениеот n3wmoon » 11 Фев 2013, 16:51

Здравейте!
Искам да попитам следното: Аз съм на 20 години, приятелката ми е на 16. Живеем заедно сами в апартамент. Баба и й е настойник, защото родителите и са в чужбина, а тя учи тук. Искам да знам, ако някой подаде оплакване в полицията, че тя живее с пълнолетен какви ще са последствията и какво ще е наказанието за мен. Ще се радвам ако ми дадете и линк на точния закон, член и т.н. Благодаря ви много за отделеното време!!
n3wmoon
Нов потребител

Re: Търся помощ от запознати с НК

Мнениеот REVOLUTION » 11 Фев 2013, 16:55

Ако е навършила 16 години не носиш наказателна отговорност.
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот n3wmoon » 11 Фев 2013, 17:02

REVOLUTION написа:Ако е навършила 16 години не носиш наказателна отговорност.

А ако няма навършени 16 какво?
n3wmoon
Нов потребител

Мнениеот REVOLUTION » 11 Фев 2013, 17:13

Чл. 191. (Изм. и доп. - ДВ, бр. 28 от 1982 г.) (1) Пълнолетно лице, което без да е сключило брак, заживее съпружески с лице от женски пол, ненавършило 16-годишна възраст, се наказва с лишаване от свобода до две години или с пробация, както и с обществено порицание.
(2) Пълнолетно лице, което склони или улесни непълнолетно лице от мъжки пол и лице от женски пол, което не е навършило 16-годишна възраст, да заживеят съпружески, без да са сключили брак, се наказва с лишаване от свобода до две години или с пробация.
(3) (Изм. - ДВ, бр. 89 от 1986 г.) Ако деянието по предходните алинеи е извършено с лице, ненавършило 14-годишна възраст, наказанието е лишаване от свобода от две до пет години.
(4) В случаите по ал. 1 деецът не се наказва, а наложеното наказание не се изпълнява, ако до привеждане на присъдата в изпълнение последва брак между мъжа и жената.
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот n3wmoon » 11 Фев 2013, 17:17

REVOLUTION написа:Чл. 191. (Изм. и доп. - ДВ, бр. 28 от 1982 г.) (1) Пълнолетно лице, което без да е сключило брак, заживее съпружески с лице от женски пол, ненавършило 16-годишна възраст, се наказва с лишаване от свобода до две години или с пробация, както и с обществено порицание.
(2) Пълнолетно лице, което склони или улесни непълнолетно лице от мъжки пол и лице от женски пол, което не е навършило 16-годишна възраст, да заживеят съпружески, без да са сключили брак, се наказва с лишаване от свобода до две години или с пробация.
(3) (Изм. - ДВ, бр. 89 от 1986 г.) Ако деянието по предходните алинеи е извършено с лице, ненавършило 14-годишна възраст, наказанието е лишаване от свобода от две до пет години.
(4) В случаите по ал. 1 деецът не се наказва, а наложеното наказание не се изпълнява, ако до привеждане на присъдата в изпълнение последва брак между мъжа и жената.

а ако не живеем заедно, а просто имаме връзка?
n3wmoon
Нов потребител

Мнениеот Pause » 11 Фев 2013, 17:44

Не е съставомерно деянието по НК и не следва нищо освен да завърши.
:D
Аватар
Pause
Активен потребител

Мнениеот n3wmoon » 11 Фев 2013, 17:52

Pause написа:Не е съставомерно деянието по НК и не следва нищо освен да завърши.
:D

Обясни го малко по-добре.
n3wmoon
Нов потребител

Мнениеот svettoslav » 12 Фев 2013, 13:25

n3wmoon написа:Ще се радвам ако ми дадете и линк на точния закон, член и т.н.

Аз ти препоръчвам да минеш по най-мекия член.Ще попиташ просто съдията и той ще ти обясни за кой член може в случая да се хванеш,респ.-на кой точно да наблегнеш.
svettoslav
Активен потребител

Назад към Наказателно право