начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Конфискувано МПС при регистрация в КАТ-София

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Конфискувано МПС при регистрация в КАТ-София

Мнениеот geshislav » 04 Дек 2012, 01:45

Историята накратко. Края на месец октомври купувам автомобил за скромната сума от 15200лв. /които спестявам в продължение на няколко години точно за случая/ от гр. Благоевград. Автомобилът е регистриран, платен данък и прочее, цената му е пазарна, собственикът нищо неподозиращ :) След няколко дни при опит за пререгистрация в КАТ се установява, че автомобилът се издирва от Германия. Въпросният е в БГ от началото на 2010г., сменил 2ма собственици успешно и съответно 2 регистрации. Обявен е за издирване година и половина след като е минал първа регистрация в България! Вероятно става въпрос за застрахователна измама. Оттам процедурата - протокол за доброволно предаване, описал съм сделката, собственикът от който съм я закупил както и имената на първия собственик в БГ. И до сега...чакане. По последни данни преписката от РПУ-то е постъпила в СГП, дознателката сподели, че немците не са отговорили на въпроса дали са се свързали със собственика и дали си искат колата обратно. След безброй много разговори ми втълпиха мисълта, че шанса да си я върна е 50/50 и зависи от това на кой прокурор ще попадна..За отговорно пазене да не ставало дума...такава практика нямало :| Не ме вълнуват особено парите, след като съм ги дал си искам колата. Какви са ми опциите оттук насетне? Мога ли да направя нещо за да си увелича шансовете за успех? Има ли начин да се предвиди изхода от казуса? Какви са сроковете, в които протича цялата тази процедура? Има ли как да се добера до преписката и да видя какво точно са отговорили немците? Ще се радвам много на компетентно мнение по въпроса и ако някой знае начин по който мога да си върна возилото /и е изпитан/ ще черпя :) Че дори и на отговорно пазене да е...не ме бърка :) Благодаря предварително..
geshislav
Нов потребител

Re: Конфискувано МПС при регистрация в КАТ-София

Мнениеот Xitap » 04 Дек 2012, 15:11

Почваш да пишеш молби в несвяст да ти върнат МПС на отговорно пазене, т.е. вечно твой. Адвокат си взимаш и чакаш. Това е положението, няма много опции. И следващия път си вземи американска кола, там поне номера по двигател и разни такива няма.
Xitap
Младши потребител

Мнениеот 1968 » 04 Дек 2012, 18:25

Ще чакаш месец от датата на предаването.Никой няма да ти я върне преди изтичане на месеца.Ако постъпи искане от компетентен държавен орган на държавата въвела сигнала в ШИС, прощаваш се с автомобила /особено след последните изменения в ЗМВР/.В общи линии шанса ти клони към 0.
1968
Потребител

Мнениеот geshislav » 04 Дек 2012, 21:16

Колко обнадеждаващо :) Щом има хора, които го правят, значи начин има...А щом има начин, вероятността не би трябвало да клони към 0, особено след като немците не са изрично посочили в отговора си, че си изискват колата обратно :) Други идеи?
geshislav
Нов потребител

Мнениеот 1968 » 05 Дек 2012, 11:37

Срока задължително е месечен.Всички фактически въпроси относно предаването на автомобила се решават след изтичането на този срок.По закон няма такава вероятност, да ти я върнат преди срока, освен ако в СГП работят по втория начин.Всичко зависи от държавата въвела сигнала в ШИС, както и от наличието на три други предпоставки.
1968
Потребител

Мнениеот geshislav » 06 Дек 2012, 16:27

Месец от кое?! Защото протокола за доброволно предаване е от дата 01.11...Пък дознателката от РПУ-то ми каза, че ще ми върнат колата след месец...Месец мина...още нищо, това ме притеснява..
geshislav
Нов потребител

Мнениеот geshislav » 09 Дек 2012, 19:04

И също така ако някой може да ми каже има ли начин да направя справка при кой прокурор е попаднала моята преписка? Къде трябва да ида, какво да питам, ще ми дадат ли информация и прочее...
geshislav
Нов потребител

Мнениеот 1968 » 11 Дек 2012, 15:14

Месец от датата на протокола за предаване или изземване.Ако събитието е в София, трябва да си търсиш преписката в Софийска градска прокуратура.Срока за връщане е 5 дена след изтичане на месеца, ако подлежи на връщане.
1968
Потребител

Мнениеот geshislav » 16 Дек 2012, 00:19

В крайна сметка след много разправии успях да получа номера на преписката в СГП. При справка в сайта им пише "Очакват се материали от друг орган за решаване на преписката"...Ако може някой да ми обясни до къде сме стигнали и ще разбера ли до нова година дали ще имам автомобил или не :)
geshislav
Нов потребител

Мнениеот TheOldMan » 16 Дек 2012, 01:05

Предполагам се чака нещо от германската полиция. Ако е така ... до Нова година ще разберете, но не до тази дет идва след 25 дена, а до следващата...
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот geshislav » 16 Дек 2012, 13:07

Последния път германските органи бяха доста бързи...Отне им около 4-5 дни след запитването да отговорят :) Дано и този път да е така...Ако не...чакаме :)
geshislav
Нов потребител

Мнениеот nk7702n » 16 Дек 2012, 13:44

geshislav написа:Последния път германските органи бяха доста бързи...Отне им около 4-5 дни след запитването да отговорят :) Дано и този път да е така...Ако не...чакаме :)

Ами, дано да са бързи и да нямат никакви технически проблеми в системата, за да отговорят веднага.
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 16 Дек 2012, 14:03

Имаше един алгоритъм, доста успешен при тези случаи, но в момента не мога да си го възстановя.

Доколкото си спомням, трябва да се обжалва отказът или мълчаливите действия на Районния прокурор.

Образува се малък джоб от частна преписка пред Районен съд или всъщност по етапен ред, но уловката е съдия да отмени и да нареди освобождаването на МПС.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот geshislav » 16 Дек 2012, 20:41

Ще съм много благодарен ако се сетите как точно става...Зная, че при евентуален отказ имам право да обжалвам решението на прокурора и тогава в тридневен срок в закрито заседание съда се произнася и неговото решение е окончателно. Мисля тези дни да пусна една молба, т.като имам вече номер на преписка автомобилът да ми бъде "върнат или предоставен на отговорно пазене" ... Което обаче не зная къде точно трябва да направя....всмисъл къде да ида :)
geshislav
Нов потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 17 Дек 2012, 20:54

Вижте, частните жалби са си цяла литургия. То няма как да се преповтаря отново. Съдиите са затрупани.
Мой старши колега, в частност, е цар на измъкването - оправя всичко, ако е оправяемо. Измъкна един "Тир".

Но не знам дали ще е във форма. Трябва да намерите време и да отделите ресурс, за да се види.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот 1968 » 18 Дек 2012, 10:03

При тази специална разпоредба на ЗМВР няма нормативно регламентирана процедура, по която да се произнесе съответен съд.Правомощията са единствено на съответната окръжна прокуратура.Общите правила на НПК са неприложими.Дори постановлението на прокурора не подлежи на обжалване.Често използваме един йезуитски способ да върнем автомобила на българския владелец, дори и да има искане за връщане от съответната държава, въвела сигнала - приемаме, че има престъпление на територията на РБ, изпращаме преписката на съответната РП, образува се ДП, след което са приложими общите разпоредби на чл.109 и сл. от НПК.
1968
Потребител

Мнениеот hris123456 » 28 Дек 2012, 00:54

Здравейте. Не бих искала да ви отчайвам, но аз чакам вече трети месец със същия проблем. Имам (или имах - и аз не знам вече) автомобил, кой при рутинна проверка една вечер се оказа, че е обявен за издирване в ШИС от Испания от 2005 г. Първата регистрация на автомобила в БГ е била 2006 г., аз е купувам 2010 г. Първо Окр.прокурор отказа да се произнесе и върна преписката в Районна прокуратура, тъй като полицейския служител не представил протокола за конфискуване на автомобила в 24-часов срок от конфискацията. (Не знам каква е моята вина и защо трябва да си патя от това.) След като бе образувана преписка от районна прокуратура, 2 месеца и половина чакам отговор какво ще стане с моят автомобил. Получен е отговор от Испания. Какво има в този отговор не знам, отказаха да ми го покажат, но прокурора каза, че "информацията" в писмото е недостатъчна и удължавал срока на делото с още 2 месеца, тъй като искал допълнителна информация. И имам чувството, че това може да продължи до безкрайност. Наех си адвокат, защото смятам, че се проявява нехайство и пълно безхаберие. Ако няма изрично искане за връщане на автомобила от испанските власти, надявам се да имам късмет да си го взема по-скоро. Мисля, че трябва да се свържете с компетентно лице адвокат, връзки, познати, за да имате по-скоро резултат. Понякога задържали автомобилите по 7-8-10 месеца. Успех!
hris123456
Нов потребител

Мнениеот geshislav » 21 Яну 2013, 16:47

И така..в общи линии развитието до момента е никакво.. Минаха почти 3 месеца (при уж срок от 1)...Подаване на молби, глупости, питанки, разправии...Какво се оказва накрая...Днес след поредното проверяване на сайта на прокуратурата ми излиза следната справка по преписката:

Информация за преписка № -----/2012 на прокуратура СГП-София:

Очакват се материали от друг орган за решаване на преписката.
Последен изходящ документ: Резолюция
Адресат: --
Дата: 11.01.2013

Данните са актуални към предходния работен ден.

В следствие на което аз се занесох до съдебната палата и в деловодството ми дадоха следното обяснение: След подаването на молба от моя милост прокурорката поискала справка за предишните собственици (разпити, а-у..по думите на служителката)...Част от изисканите документи са при нея...И резолюцията представлявало това, че прокурорът е уведомен, че е пристигнала справката :shock: Много сложно ми стана...Както и да е де..обяснението продължи в това, че преписката била върната в РПУ-то и от тогава все изисквали някви неща...пък получавали други неща..И тъй като прокурорът няма всичките документи неможе да се произнесе.. И сега се чудя...кой е повече за бой...Прокуратурата или РПУ-то :P Или и двете? :D В крайна сметка съм решил да изчакам търпеливо още малко преди да се обърна към медиите и да ги вдигна във въздуха (за пореден път...мисля, че вече е правено)... Някой ако има по-добри идеи...нека сподели :)
geshislav
Нов потребител

Мнениеот 1968 » 22 Яну 2013, 12:49

Мотат те.Отдавна трябваше да има произнасяне, независимо в какъв смисъл.
1968
Потребител

Мнениеот geshislav » 24 Яну 2013, 15:49

Ок, щом ме мотат...Мога ли да мина някак по тая линия с жалбата против мълчанието на прокурора...или нещо друго подобно? Всмисъл...малко да ги поускорим? :roll:
geshislav
Нов потребител

Следваща

Назад към Наказателно право