- Дата и час: 23 Ное 2024, 12:20 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Разноски при плащане преди о.с.з.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
16 мнения
• Страница 1 от 1
Разноски при плащане преди о.с.з.
Здравейте колеги, моля ако някой е имал подобен случай да удари едно рамо
Случаят е следния: предявен е иск от А срещу ЗК "ХХХХ" АД за сумата от 10000.
преди първото съдебно заседание (което е след 2 дни) ЗК ХХХХ АД е превела на клиента главницата от 10000.
Въпросът е разноските, които са направени от ищеца за завеждане на делото ще бъдат ли присъдени, ако в с.з. ответника представи доказателства е е платил главницата. Ако може да ми посочите и някаква съд. практика.
Благодаря Ви предварително!
Случаят е следния: предявен е иск от А срещу ЗК "ХХХХ" АД за сумата от 10000.
преди първото съдебно заседание (което е след 2 дни) ЗК ХХХХ АД е превела на клиента главницата от 10000.
Въпросът е разноските, които са направени от ищеца за завеждане на делото ще бъдат ли присъдени, ако в с.з. ответника представи доказателства е е платил главницата. Ако може да ми посочите и някаква съд. практика.
Благодаря Ви предварително!
...И те така...
-
law_master - Активен потребител
Re: Разноски при плащане преди о.с.з.
Намерих това Определение. Ако правилно съм го разбрал, дори предявеното вземане да е погасено чрез плащане след завеждане на исковата молба, ответникът пак дължи разноски, тъй като с поведението си е станал причина за завеждане на делото?
...И те така...
-
law_master написа:...дори предявеното вземане да е погасено чрез плащане след завеждане на исковата молба, ответникът пак дължи разноски, тъй като с поведението си е станал причина за завеждане на делото?
Тъй, тъй!
- inspectora
- Активен потребител
Благодаря Инспекторе, логично е да е така, но човек когато за пръв път се сблъсква с някой неща не е сигурен. Допълвам темата и с едно решение на Хасковския РС, за да е полезна и за други начинаещи колеги.
...И те така...
-
Няма проблем колега!
С радост помагам на хора /неопитни/, които са си направили труда да почетат, да проверят и т.н., а не да ми говорят наизуст и да искат всичко смляно.
Просто в о.с.з. ги кажете тези съображения на съда когато правите искане за разноските, за да не се налага да жалите, че понякога "по инерция" като отхвърлят иска, отхвърлят и разноските - знаете, че са достатъчно натоварени
С радост помагам на хора /неопитни/, които са си направили труда да почетат, да проверят и т.н., а не да ми говорят наизуст и да искат всичко смляно.
Просто в о.с.з. ги кажете тези съображения на съда когато правите искане за разноските, за да не се налага да жалите, че понякога "по инерция" като отхвърлят иска, отхвърлят и разноските - знаете, че са достатъчно натоварени
- inspectora
- Активен потребител
Имаме още по - особен.
Ангажира се адвокат в четвъртък. Плаща му се. Делото се пуска в понеделник.
Междувременно в събота има плащане на дълга по банкова сметка.
Към момента на договора с адвоката и плащането на хонорара му вече са в забава.
То особеното е, че е заповедно. И сега, ако има възражение, ще стане един чудесен установителен иск. ..леле мале
Ангажира се адвокат в четвъртък. Плаща му се. Делото се пуска в понеделник.
Междувременно в събота има плащане на дълга по банкова сметка.
Към момента на договора с адвоката и плащането на хонорара му вече са в забава.
То особеното е, че е заповедно. И сега, ако има възражение, ще стане един чудесен установителен иск. ..леле мале
- svettoslav
- Активен потребител
"по-особеното" в случая ще бъде изяснено в пр-то по чл.422 ГПК. Само ако преводът е извършен по "рингс" системата, тогава ЗИ (склонна съм да приема, че е по чл.410) ще е без предмет - липсва вземане към датата на подаване на заявлението. В противен случай, плащането ще бъде взето предвид на осн. чл.235, ал.3 ГПК (дата на заверяване на сметката на Кр)
И..., печелиш брошка.
И..., печелиш брошка.
-
Melly - Старши потребител
Ами ако не възразят?
- ivanov_p
- Активен потребител
Без предмет ще е. Така излиза.
Сега идваме от банката. Плащането е предния ден.
Самия превод и заваряването сметката на Кр. са в един ден.
И все пак, жената е обедняла. А адвоката явно е длъжен същия ден да го заведе
Няма някаква надпревара все случая. Просто така стоят нещата.
То вземането е една заплата, по ТД 500 ЛВ бруто. Те й превели триста и нещо с удръжките. А реално е вземала съвсем друго. Нямаш избор (ако искаш да работиш -това са условията по ТД; Иначе -вкъщи! !!).
Няма как да не възразяват. Няма логика. Ще плащат два пъти. Че и с разноски.
Явно кредитора е прецакан в ситуацията
Един колега пък, чуди се чуди вчера и накрая стигна до заключението, че май няма да стане в производството, но все пак, тъй като онези са станали причина за обединяването, налице е деликт.С отделно дело демек.
Интересно. Но пък логично е. А и самите разноски вече като своето рода деликтни вземания ги схващат. Поне така чета де.
П. .П. Имат уязвимост все пак. Да вземат да преведат и обезщетението по 224 ал. 1 от КТ заедно със заплатата по ТД (Те и двете не покриват общото реално дължимо възнаграждение, но кво да правиш ).
Така излиза сумата при сметката. Но писали в основанието за превода "трудово възнаграждение " за м.Х.
Днес мисля да им играя една сурвакница с едно заповедно за обезщетението. Няма мърдане тук според мен. Да, вярно че излиза, че са й превели "повече" от дължимата заплата, но това се и е друг въпрос. Пък и добросъвестно получените май не се и е дължат за връщане.
Но ми запали въображението това си е разноските.
Излиза че се или обеднял и нищо не ме може да се направи. Както беше доскоро с НАХД -тата. Само че. ....
Отиваме към един деликтен, че е да се намираме на работа
Сега идваме от банката. Плащането е предния ден.
Самия превод и заваряването сметката на Кр. са в един ден.
И все пак, жената е обедняла. А адвоката явно е длъжен същия ден да го заведе
Няма някаква надпревара все случая. Просто така стоят нещата.
То вземането е една заплата, по ТД 500 ЛВ бруто. Те й превели триста и нещо с удръжките. А реално е вземала съвсем друго. Нямаш избор (ако искаш да работиш -това са условията по ТД; Иначе -вкъщи! !!).
ivanov_p написа:Ами ако не възразят?
Няма как да не възразяват. Няма логика. Ще плащат два пъти. Че и с разноски.
Явно кредитора е прецакан в ситуацията
Един колега пък, чуди се чуди вчера и накрая стигна до заключението, че май няма да стане в производството, но все пак, тъй като онези са станали причина за обединяването, налице е деликт.С отделно дело демек.
Интересно. Но пък логично е. А и самите разноски вече като своето рода деликтни вземания ги схващат. Поне така чета де.
П. .П. Имат уязвимост все пак. Да вземат да преведат и обезщетението по 224 ал. 1 от КТ заедно със заплатата по ТД (Те и двете не покриват общото реално дължимо възнаграждение, но кво да правиш ).
Така излиза сумата при сметката. Но писали в основанието за превода "трудово възнаграждение " за м.Х.
Днес мисля да им играя една сурвакница с едно заповедно за обезщетението. Няма мърдане тук според мен. Да, вярно че излиза, че са й превели "повече" от дължимата заплата, но това се и е друг въпрос. Пък и добросъвестно получените май не се и е дължат за връщане.
Но ми запали въображението това си е разноските.
Излиза че се или обеднял и нищо не ме може да се направи. Както беше доскоро с НАХД -тата. Само че. ....
Отиваме към един деликтен, че е да се намираме на работа
- svettoslav
- Активен потребител
Жената е бясна , а яз няма как да й върна парите, тъй като съм си свършил работата. Факт.
Иска да подава до НАП сигнал за двойната им счетоводна отчетност.
Практически се разпитват в една тетрадка с реалните заплати.Там се плаща само в брой( тя е изключение ,че напуска).Но познай кога ще я намерят от НАП -а. Освен ако напишем дните когато дават заплати, да ги гепят на место хихи.
Иска да подава до НАП сигнал за двойната им счетоводна отчетност.
Практически се разпитват в една тетрадка с реалните заплати.Там се плаща само в брой( тя е изключение ,че напуска).Но познай кога ще я намерят от НАП -а. Освен ако напишем дните когато дават заплати, да ги гепят на место хихи.
- svettoslav
- Активен потребител
А те откъде знаят банковата сметка?
Това е уязвимо - знаем за какво става въпрос, когато се гонят разноски. Другото е с това обезщетение, да се притиснат, това е вариант.
Проблем е - защото на практика клиента се оказва прецакан. Ами адвоката ако плаща заплати, разходи - жива стопанска загуба. Но така е. Другото е да върнете превода, но не го препоръчвам, става цигания.
А държавната такса платена ли е. Всъщност то е безплатно.
Еми, това е - трябва да се върне хонорара? Все пак е трудово дело, разбираемо е.
Мен са ме цакали с пощенски превод, ама не мина, все пак не издавам информация за банкови сметки.
Това е уязвимо - знаем за какво става въпрос, когато се гонят разноски. Другото е с това обезщетение, да се притиснат, това е вариант.
Проблем е - защото на практика клиента се оказва прецакан. Ами адвоката ако плаща заплати, разходи - жива стопанска загуба. Но така е. Другото е да върнете превода, но не го препоръчвам, става цигания.
А държавната такса платена ли е. Всъщност то е безплатно.
Еми, това е - трябва да се върне хонорара? Все пак е трудово дело, разбираемо е.
Мен са ме цакали с пощенски превод, ама не мина, все пак не издавам информация за банкови сметки.
- telman
- Младши потребител
Ами работника си я дава сметката, защо да не я даде?
Накрая при оформяне на документите.
Пак ли да ходи да се гледат любовно?
Така решават, така така е по - удобно. Това е. Такива са фактите.
Но онези продължават да се ослушват и в един момент тя де подсеща, че може да получи 1/3 от обективно дължимото. Толкова идва по ТД. И така и става.
А аз ако й върна хонорара, къде остава моя труд?
Вреда си е отвсякъде за клиента, тъй като ЗА не ме задължава да връщам нещо при тези факти.
Някакъв шеметен деликтен иск обмислям. Ще творим нови начала.
Накрая при оформяне на документите.
Пак ли да ходи да се гледат любовно?
Така решават, така така е по - удобно. Това е. Такива са фактите.
Но онези продължават да се ослушват и в един момент тя де подсеща, че може да получи 1/3 от обективно дължимото. Толкова идва по ТД. И така и става.
А аз ако й върна хонорара, къде остава моя труд?
Вреда си е отвсякъде за клиента, тъй като ЗА не ме задължава да връщам нещо при тези факти.
Някакъв шеметен деликтен иск обмислям. Ще творим нови начала.
Последна промяна svettoslav на 27 Сеп 2017, 13:58, променена общо 1 път
- svettoslav
- Активен потребител
Работните смени -два дни работи, два почива.но работните са по 15 часа. От 6.30 до 21.30
Май ще е по - добре Инспекцията по труда да разходим.
Все гледаш да не изпадаш в крайности, но явно тука ще стане така. Лошото че че е сезонна работа по курорта и скоро и работници няма да има на това работно място.
Май ще е по - добре Инспекцията по труда да разходим.
Все гледаш да не изпадаш в крайности, но явно тука ще стане така. Лошото че че е сезонна работа по курорта и скоро и работници няма да има на това работно място.
- svettoslav
- Активен потребител
Ако не възразят ще платят всичко по ЗИ и след това ще си искат платеното обратно, а могат да го разделят на 5-10 парчета и да го цедират. Така се влиза в голяма беля.
Не може да си върнете разноските по никакъв начин. Банковата сметка се проверява непосредствено преди регистриране на иска или заявлението в съда.
Не може да си върнете разноските по никакъв начин. Банковата сметка се проверява непосредствено преди регистриране на иска или заявлението в съда.
- ivanov_p
- Активен потребител
ivanov_p написа:Ако не възразят ще платят всичко по ЗИ и след това ще си искат платеното обратно, а могат да го разделят на 5-10 парчета и да го цедират. Така се влиза в голяма беля.
Ихеее, чак такъв филм няма.
Много си се зарибил с тези цедирания.
Светлинни години от подобни работи. Говорим за един банален случай. Но точно такива раздели между работник и работодателя крият много дълбоки морални засягания.
И тук е така.
Става дума за дребни пари, какви цесии, какви чудеса.
Оттеглено вече заявлението.Още преди дори да е издадена ЗИ. Така щото дори само по едно възражение може да те насурвакат с такива. И така.
- svettoslav
- Активен потребител
А защо да не може да иска това обедняване да бъде обезщетено? Били са в забава.
Има си договорна отговорност в ЗЗД. Настъпили са вреди.
Вярно, не е деликтно основанието като че ли. Едни пари ги няма по един договор. Всеки един разход, свързан с търсене на изход от ситуацията, било да избегнеш друго обедняване, било за да се подготвиш да си събираш вземането, си е обедняване, предизвикано от забавата.
Примери -не е като да няма.
Има си договорна отговорност в ЗЗД. Настъпили са вреди.
Вярно, не е деликтно основанието като че ли. Едни пари ги няма по един договор. Всеки един разход, свързан с търсене на изход от ситуацията, било да избегнеш друго обедняване, било за да се подготвиш да си събираш вземането, си е обедняване, предизвикано от забавата.
Примери -не е като да няма.
- svettoslav
- Активен потребител
16 мнения
• Страница 1 от 1
|
|