начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Дарение

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Дарение

Мнениеот mimi_ikl » 31 Мар 2011, 09:16

Здравейте! На съпруга ми преди 14 години дарен апартамент от баща му Х и съпругата на баща му У, която не е неговата майка. Преди 2 години Х почина. В момента аз получих нотариална покана до мъжа ми от У за искане на месечна издръжка, в която тя пише, че ако не я получи, ще отмени дарението. Мъжът ми от 15 години постоянно живее в чужбина. Но когато идва винаги се грижи за У. Иначе У има висока пенсия и до сега не ставал въпрос за пари. Между другото последното му посещение беше тази зима и две седмици след като замина пристигна поканата. Аз нямам връзка с него и няма как да му предам нотариалната покана. Какви са последствията? И трябва ли нещо да предприема. Например да отговоря също с нотариална покана, че нямам възможност да я предам.
mimi_ikl
Нов потребител

Re: Дарение

Мнениеот mimi_ikl » 31 Мар 2011, 11:04

Много ви моля, прокоментирайте случая. Ако аз не предам молбата на мъжа ми, понеже нямам такава възможност, нося ли някаква отговорност? И трябва ли го заявя изрично? Много съм притеснена. Предварително благодаря!
mimi_ikl
Нов потребител

Мнениеот nk7702n » 31 Мар 2011, 11:48

Първо, явно не става въпрос за дарение, а за прехвърляне на имот срещу задължение за гледане и издръжка, кажете какво точно пише в НА?
И на следващо място, май ще Ви се наложи да посетите адвокат, който да види какво точно пише и в нотариалната покана, ако Вие не сте наясно. Би следвало да се предприемат адекватни действия, за да преодолеете притесненията си.
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот Гост. » 31 Мар 2011, 12:07

:) Точно хипотезата на 227 б."в" си е, но да не спорим.
Ще има дело стига дарителят да реши да предприеме тази стъпка ( а явно подготвя пътеката си). Колко успешно не може да се каже, защото фактите са непълни.

п.п. Нередовно е връчването, но все пак- как може да сте в обективна невъзможност да я връчите(предадете текста).. става дума за съпругът ви, не трето лице, но и вие си знаете. И не общувате ли с преживелия дарител... Странно.
Неотносимо по темата, но един ден може да се окаже съществено.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот nk7702n » 31 Мар 2011, 12:41

А, да малко набързо се включих, и като попаднах на месечна издръжка, реших, че пак свободно се тълкуват нещата, както правят обикновено хората, но иначе си го има това основание за оспорване на дарение, то е ясно.
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот mimi_ikl » 31 Мар 2011, 13:11

:(
Последна промяна mimi_ikl на 03 Апр 2011, 20:54, променена общо 1 път
mimi_ikl
Нов потребител

Мнениеот donna » 31 Мар 2011, 13:24

Туй с мъжа ви ...чужбина , няма пари за телефон , нямате връзка ,хич не го вярвам. На всички ни е ясно ,че лъжете ,ако се стигне до съд и на съда ще му се изясни. Хванете си документите и идете при колега щото има различни вариянти :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Не зная просто ви мина през ума да излъжете така ние тука трева пасеме :D Няма да ви решим проблема , то грозно ...не става въпрос за консултацията за 20лв , става въпрос за отношението , лъжите и простия бг нрав ако може на аванта .
Съпруга ви на аванта е получил имота ,ама вс. аванта се плаща .
Та я да чуя , кой се не жени па било и мин. сметка , да не са по на 16г, нима вие не сте си правили сметка ,че един ден мооже да ви искат и парички зарад туй дарение :D :D :D ,и щом като пишете имота дарен от двамата ,значи е купен по време на брака от двамата :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
donna
Старши потребител

Мнениеот donna » 31 Мар 2011, 13:28

mimi_ikl написа:. Мъжът ми беше тук и ходи с нея по лекари и на ТЕЛК, за да и отпуснат придружител или да я настанят в дом или да има социален патронаж. ........ Мъжът ми е безработен и по икономически причини не ми се обажда и няма телефон. Аз също съм с малка заплата, издържам и студентка.

Е как да немате връзка ,от 15г постоянно пребивавал в чужбина пфу не ви ли е срам?
donna
Старши потребител

Мнениеот Гост. » 31 Мар 2011, 13:56

mimi_ikl написа:Благодаря ви много за отговорите. Договор е наистина за дарение, а не срещу гледане. Искам да отговоря и на другите коментари. Защо да не общувам с дарителката, общувам. Но изглежда някой друг се намесва и дърпа конците. Тя получава сравнително добра пенсия 350 лева, но наистина вече не може да се оправя сама. Трябва й постоянно грижа от медицинско лице. Мъжът ми беше тук и ходи с нея по лекари и на ТЕЛК, за да и отпуснат придружител или да я настанят в дом или да има социален патронаж. С придружителя нищо не стана, не и се полага, а от дом и патронаж тя лично се отказа. Между другото, когато почина свекъра оставихме и всички негови пари, около 6 000, които тя за една година похарчи. Изглежда вообще не може с тях да се оправя. Но тя не се доверява на никой, много е подозрителна и все мисли, че някой ще я излъжи. Сметнахме за неморално да я поставяме под запрещение, все пак е жив човек. Но это как се развиват събитията. Иначе нейният брак със свекъра е бил по сметка, тя е била с минимална пенсия, той с максимална, те са женени отскоро няма и 10 години. Сега взима половината от неговата пенсия и иска 250 лева издръжка. Мъжът ми е безработен и по икономически причини не ми се обажда и няма телефон. Аз също съм с малка заплата, издържам и студентка.

Не виждам данни за поставяне под запрещение.
Болда ще ви изиграе лоша шега. Липсата на възможности у надарения не е основание за неуважаване на иска за отмяна.

До тук! От тук насетне се ориентирайте към адвокат, и се свържете със съпругът си :!: , защото работата наистина е сериозна и ще загубите част от имота.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот mimi_ikl » 31 Мар 2011, 16:26

:(
Последна промяна mimi_ikl на 03 Апр 2011, 20:55, променена общо 1 път
mimi_ikl
Нов потребител

Мнениеот mimi_ikl » 31 Мар 2011, 16:33

poli_g написа:Не виждам данни за поставяне под запрещение.
Болда ще ви изиграе лоша шега. Липсата на възможности у надарения не е основание за неуважаване на иска за отмяна.

До тук! От тук насетне се ориентирайте към адвокат, и се свържете със съпругът си :!: , защото работата наистина е сериозна и ще загубите част от имота.

Благодаря много, вече разбрах, че работата е сериозна. Но мога само да чакам, може да ми се обади, но не вярвам, че ще стане в близко време.
А какво е Болда или Болд?
mimi_ikl
Нов потребител

Мнениеот donna » 31 Мар 2011, 16:36

Ха ха ха , що се излагате по форумите , по-вече от смешно е. Нали нямахте връзка , мъжът и бил на социални помщи :D /тя му знае и доходите/,имал някво пребиваване ,а нямал пари за телефон. Аз не ви искам парите ,идете при колега и си платете. Тука никой не ви е длъжен. Ревнала нямам пари мъжа ми у чужбина поамгайте . Ще помагаме на когото си решим. Между другото на въпроса ви е отговорено :D
Истината е друга -чули сте се с мъжа си , сега се чудите как да се измъкнете , няма измъкване :D или плащате или мащехата ще успее да развали дарението/после ако не щете публична продан ще и наплатите дела, па може и наем да ви иска за вашето ползване / ...смях ...много лесно мога да ти докажа ,че имаш контакт със съпруга си и знаеш къде е по едно заведено дело. Не си мисли ,че като е в чужбина не е възможно и стига си ревала ...като сте на социални помощи иди в адвокатската колегия да поискаш служебен защитник за сметка на бюрото за правна помощ,а не тука :!:
donna
Старши потребител

Мнениеот mimi_ikl » 31 Мар 2011, 17:00

Благодаря ви много! А за доказването, че имам контакт със съпруга ми, вече е интересно. Само аз нищо не знам за тези контакти. Но не мисля, че трябва да ме обиждате. Естественно, че ще ида на адвокат, но не знаех при кой да ида при адвокат или при нотариус. За това беше първоначалното ми питане. Дали ще понеса някаква отговорност, ако не му предам поканата. Но понеже някой ми отговори, че информацията е непълна, позволих си да ви поясня.Честно казано и за имота толкова не се притеснявам. Да го ползва дарителката, щом иска. А как ще му иска наем тя, щом той не ползва имота, това е вече нонсенс? Май нещо бъркате или аз не разбирам.
mimi_ikl
Нов потребител

Мнениеот nk7702n » 01 Апр 2011, 18:41

Много точно са Ви отговорили колегите, ако дарителката заведе дело за отмяна на дарението, дарените остават без имот при положителен изход. А за ползването на имота може да се иска наем, какво неясно има въобще?
А относно чуденето при кого да отидете при адвокат, или при нотариус, то е ясно, че при адвокат, защото няма да правите сделка, а се касае за участие в съдебно дело.
nk7702n
Старши потребител

Назад към Договор за издръжка и гледане