Много ще съм благодарен ако някой ми отговори компетентно.Собственик съм на къща която е построена върху държавно дворно място с отстъпено право на строеж(което право е заплатено на квадратен метър-1971год.).До момента съм мислил че плащам само данък сграда и такса смет,тъй като земята е общинска.Но в един момент разбирам че дължа ужасно високи данъци.След разговор в данъчното район Витоша,разбирам от служител че трябва да плащам и данък върху земята и затова данъкът е толкова висок.
Ще съм много благодарен ако има в този форум някой да ми отговори компетентно,навсякъде чета и чувам различни тези!
Предварителни благодарности!
- Дата и час: 25 Ное 2024, 01:33 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Дължа ли данък върху земята при Отстъпено Право на строеж?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
13 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Дължа ли данък върху земята при Отстъпено Право на строеж?
Най-точно ще се информирате когато прочетете Съобщението за дължими МДТ за 2010 от съответната община. Там трябва да са цитирани основанията за претендираните суми. В случай, че не сте закупили общинската площ, най-вероятно става дума за грешка (удобна при това ) в начисляването. Ако не сте собственик на УПИ-то, то не дължите данък за това.
-
Melly - Старши потребител
Дължи се за тази 2011г. , но не съм сигурен дали и за 2010г. , нямам предходния текст пред мен.
Чл. 11. (1) Данъчно задължени лица са собствениците на облагаеми с данък недвижими имоти.
(2) (Доп. - ДВ, бр. 153 от 1998 г., изм. - ДВ, бр. 106 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г., доп. - ДВ, бр. 98 от 2010 г., в сила от 01.01.2011 г.) Собственикът на сграда, построена върху държавен или общински поземлен имот, е данъчно задължен и за този имот или съответната част от него.
П.П.
След справка-Да и за 2010г. се дължи данък..Изменението в този смисъл е от 2005г.
Чл. 11. (1) Данъчно задължени лица са собствениците на облагаеми с данък недвижими имоти.
(2) (Доп. - ДВ, бр. 153 от 1998 г., изм. - ДВ, бр. 106 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г., доп. - ДВ, бр. 98 от 2010 г., в сила от 01.01.2011 г.) Собственикът на сграда, построена върху държавен или общински поземлен имот, е данъчно задължен и за този имот или съответната част от него.
П.П.
След справка-Да и за 2010г. се дължи данък..Изменението в този смисъл е от 2005г.
Последна промяна REVOLUTION на 09 Мар 2011, 12:53, променена общо 3 пъти
- REVOLUTION
- Активен потребител
Поредното необсоновано законодателно изменение.
- nk7702n
- Старши потребител
Melly написа:Най-точно ще се информирате когато прочетете Съобщението за дължими МДТ за 2010 от съответната община. Там трябва да са цитирани основанията за претендираните суми. В случай, че не сте закупили общинската площ, най-вероятно става дума за грешка (удобна при това ) в начисляването. Ако не сте собственик на УПИ-то, то не дължите данък за това.
Първо благодаря за включването Нека допълня картинката:
1.Къщата е със застроена площ от 52кв/м.
2.Земята отпусната с ОПС е 1100кв/м(2001год.с решение на съда парцелът се разделя на 3 такива по приблизително 400кв/м,като два от тях реституира на X собственици и оставя към къщата ми 426кв/м.
3.Данъчна декларация съм подал 1998год.като по нотариален акт общинската земя е 1100 в нея!
4.След разделянето-2001год.не съм подавал нова декларация за 400кв/м земя!(Имам решението на съдъ за това!)
5.Данъците не съм плащал от 2002год .=3100лв. за 52кв/м.сграда
6.От Общината се оправдават че са толкова парите заради местото-1100кв/м
7.Никъде в МДТ не пише данък земя!Само-ВИД НА ИМОТА-СГРАДА;Данъчна оценка-92 810лв. (Вила от 76.год,без никакви подобрения по време на подаване на декларацията)
Всичко е толкова абсурдно с тези 300лв. данък на година за 52кв/м.
От Общината се оправдават че ми върви данък и за земята и за това толкова!!!???
Какво да направя в безизходица попаднах!!??
- mankata
- Нов потребител
REVOLUTION написа:Дължи се за тази 2011г. , но не съм сигурен дали и за 2010г. , нямам предходния текст пред мен.
П.П.
Благодаря Revolution,Дефакто дължа данък върху земята от 2ОО5год. насам??
- mankata
- Нов потребител
Съжалявам, искрено съжалявам за бездарните законотворци.
И все пак, цитираната норма по-горе може да се тълкува "разширително", макар да е повелителна.
Вие сте суперфициар и СОБСТВЕНИКЪТ, ще рече Общината, е длъжна да ви търпи, респективно да търпи имота ви в своето УПИ.
То бива бива тъпигьощина, ама всяко нещо си има мярката. Навярно администрацията действа "чинно" според някой вътрешноведомствен, с разяснителен характер, акт.
И все пак, цитираната норма по-горе може да се тълкува "разширително", макар да е повелителна.
Вие сте суперфициар и СОБСТВЕНИКЪТ, ще рече Общината, е длъжна да ви търпи, респективно да търпи имота ви в своето УПИ.
То бива бива тъпигьощина, ама всяко нещо си има мярката. Навярно администрацията действа "чинно" според някой вътрешноведомствен, с разяснителен характер, акт.
-
mankata написа:Собственик съм на къща която е построена върху държавно дворно място с отстъпено право на строеж(което право е заплатено на квадратен метър-1971год.)
Правото на строеж Ви е отстъпено навремето по отменената НАРЕДБА за държавните имоти - чл. 103 и сл.
Та в чл. 105, ал. пише
НДИ е отменена с ПМС 235 от 19 септември 1996, като с § 6 се постановява че придобитите досега права на основание на отменените актове по § 5 се запазват.Когато се отстъпва право на строеж върху урегулиран държавен парцел за жилищно строителство, лицата, които са получили това право, придобиват право на ползуване и на незастроената част от земята.
А за правото на ползване се плаща местен данък.
Известно време не е бил събиран след отмяната на НДИ, поради законодателен пропуск.
mankata написа:След разделянето-2001год.не съм подавал нова декларация за 400кв/м земя!(Имам решението на съдъ за това!)
Ами подай нова данъчна декларация с молба да ти бъде преизчислен данъка.
mankata написа:Данъците не съм плащал от 2002год .=3100лв. за 52кв/м.сграда
1. Никой не може да черпи права от своето недобросъвестно поведение - хем не си плащал местния данък, хем се чувстваш ощетен.
2. Данъкът не е само за сградата, но и за правото да се ползва и незастроената част от терена. Отдавна този данък вече не се нарича "данък сгради", а "данък върху недвижимите имоти" и съгласно чл. 10 ЗМДТ
С данък върху недвижимите имоти се облагат разположените на територията на страната сгради и поземлени имоти в строителните граници на населените места и селищните образувания, както и поземлените имоти извън тях, които според подробен устройствен план имат предназначението по чл. 8, т. 1 от Закона за устройство на територията .
Декларирай си наново собствеността, т.е. това което е останало от нея след реституцията с молба за преизчисление на размера на данъка от датата на влизане в сила на съдебното решение. Но лихви все едно ще се плащат.
Последна промяна Standbay на 09 Мар 2011, 16:26, променена общо 1 път
Дай ми фактите, за да ти дам правото!
-
Standbay - Потребител
Когато се отстъпва право на строеж върху урегулиран държавен парцел за жилищно строителство, лицата, които са получили това право, придобиват право на ползуване и на незастроената част от земята.
Мисля, че тази норма е неотносима към казуса, който касае реализирано ПС от 1971 за ВИЛЕН ИМОТ.
-
Standbay написа:Декларирай си наново собствеността, т.е. това което е останало от нея след реституцията с молба за преизчисление на размера на данъка от датата на влизане в сила на съдебното решение. Но лихви все едно ще се плащат.
Благодаря за компетентната намеса Standbay!
Така и ще направя,ще декларирам имота ми наново,с молба за преизчисление върху 416кв/м(толкова останоха-толкова ползвам)след като го преизчислят-нямам нищо напротив(нищо напротив нямам и за лихвите).
Въпроса е че Служителят ми казва:Първо платете до момента, пък тогава нова декларация!Дефакто не могат да ги преизчислят!Отделно реституираните нови два парцела,са вече застроени и те също си плащат данъци върху земята!
Излиза че ще платим тези-1100кв/м.ДВОЙНО-което абсурдно!
Относно нехайството-не е нехайство!Просто бях извън страната.
- mankata
- Нов потребител
mankata написа:Въпроса е че Служителят ми казва:Първо платете до момента, пък тогава нова декларация!
Няма такова нещо - пускай си новата декларация придружена с нужните документи.
в Чл. 4 ЗМДТ е посочен редът за обжалването на
Установяването, обезпечаването и събирането на местните данъци се извършват от служители на общинската администрация по реда на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс. Обжалването на свързаните с тях актове се извършва по същия ред.
Дай ми фактите, за да ти дам правото!
-
Standbay - Потребител
Standbay написа:mankata написа:Въпроса е че Служителят ми казва:Първо платете до момента, пък тогава нова декларация!
Няма такова нещо - пускай си новата декларация придружена с нужните документи.
в Чл. 4 ЗМДТ е посочен редът за обжалването наУстановяването, обезпечаването и събирането на местните данъци се извършват от служители на общинската администрация по реда на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс. Обжалването на свързаните с тях актове се извършва по същия ред.
Благодаря ти,дано всичко е наред
- mankata
- Нов потребител
13 мнения
• Страница 1 от 1
|
|