начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

По време на брака съм придобил хикс броя акции

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

По време на брака съм придобил хикс броя акции

Мнениеот Данчо Колев » 28 Мар 2002, 15:45

По време на брака съм придобил хикс броя обикновени поименни с право на глас акции от капитала на "игрек" ад. Бракът ми бе прекратен след това. Въпросът ми е следва ли така придобитите акции да се считат съпружеска имуществена общонсто и мога ли аз да се разпореждам с тях самостоятелно без участието на другия съпруг?
С уважение
Данчо Колев

RE: Колев

Мнениеот hebigatsu » 28 Мар 2002, 17:12

Зависи от начина на придобиването им.
hebigatsu
Активен потребител

RE: RE: Колев

Мнениеот advocat 76 » 28 Мар 2002, 20:43

Не зависи. Акциите не са и не могат да бъдат съпружеска имуществена общност - не са посочени като обект на СИО по чл. 19, ал. 1 от Семейния кодекс. В ТЪЛКУВАТЕЛНО РЕШЕНИЕ № 2 ОТ 27.12.2001 Г. ПО ТЪЛК. ГР. Д. № 2/2001 Г., ОСГК това е изрично изяснено: "3. Дяловото участие като съдружник с неограничена или ограничена отговорност е изключено от съпружеската имуществена общност. Правата по дялово участие са лични и не могат да бъдат прехвърляни, без съгласието на останалите съдружници. Възможно е другият съпруг да има принос в придобиването им, но този принос не се предполага и следва да бъде доказан. Допустим е иск по чл. 29 СК само за част от стойността на дялово участие, като делът на съпруга-нечлен се определя от приноса му към вноската, а стойността на дяловото участие - към момента на определянето й. Акциите, независимо от техния вид, също не са съпружеска имуществена общност. Те са лична собственост на техния титуляр, съответно на държателя им. Участието с акции в акционерно дружество е без оглед личността на акционера. С оглед естеството на правата, които материализира акцията, съпругът нетитуляр не може да претендира дял от акция или от отделни права по нея, а само част от нейната стойност, като делът му също се определя от приноса в придобиването, а стойността на акцията - към момента на определянето й." Т.е. - ако другият съпруг има принос за придобиването на акциите, то той ще трябва да го докаже и да предяви иск по чл. 29 на СК (т.е. за придобиване на част от стойността на личното имущество на другия съпруг). Искът може да се предяви най-късно в едногодишен срок от прекратяването на брака. Съпругът - собственик на акциите може самостоятелно и валидно да се разпорежда с тях.
advocat 76

RE: RE: RE: Колев

Мнениеот hebigatsu » 31 Мар 2002, 15:19

Много интересно решение.Ако не те затруднява би ли ми го изпратил по maila!Защото това е нещо принципно ново. Срещал съм и практика да се разглеждат като СИО.
hebigatsu
Активен потребител

RE: RE: RE: RE: Колев

Мнениеот advocat 76 » 01 Апр 2002, 19:38

Пратих ти го - наистина е ново и доскор го нямаше в правно-информационните системи.
advocat 76

Назад към Семейни казуси