начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

отвод

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

отвод

Мнениеот pspetia » 21 Сеп 2010, 22:59

Помооощ! Не е минала и година от избирането ми за управител на ЕС и вече вдигнах ръце! Няма оправия с мойте съседи! При последното минаване по апартаментите за разните такси им обясних, че ще изчакам до нова година, за да ги поканя официално да внесат дължимите суми и след това ще им заведа дело, а най-накрая /след делото/ ще поискам отвод! Нямам време да се ровя и да чета как се прави този отвод - за това моля, който е наясно да ми помогне! Благодаря
pspetia
Младши потребител

Re: отвод

Мнениеот toni_sf » 21 Сеп 2010, 23:15

до-pspetia Май и нищо не постигна и с БНТ ,ако ще го гледаме след години .А отвода е най лесното нещо :D предизвикваш ОС подаваш писмен отвод с аргументите си, защо не желаеш да изпълняваш тази длъжност.
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот Sir_Humphrey » 21 Сеп 2010, 23:46

И те на драго сърце отхвърлят отвода....
Аватар
Sir_Humphrey
Потребител

Мнениеот toni_sf » 21 Сеп 2010, 23:50

до-Sir_Humphrey И тогава е по лесното.Не сте ли съгласен.
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот Sir_Humphrey » 21 Сеп 2010, 23:59

Едно неплащане на тока ще бъде по-ефективна мярка. Идват от ЕРП, спират тока на стълбището, съответно асансьора. Купища съседи дотичват да питат "Защо?". - - - Ами защото не давате пари.
- Аз давам. Кой не дава?
- Петрови, Иванови, Атанасови (изброяват се).
Кратка схватка с изброените. Внезапен прилив на съвест и желание за участие в общото благо и мирно съжителство.

Всъщност един отвод не решава никакви проблеми. И аз да съм на мястото на нейн съсед, и аз ще отхвърля отвода. Всеки жител има дълг да управлява поне по една година. Щом се е хванала на хорото тази конкретна година, ще го добута някакси до следващото общо събрание, където да се избере друг. Законът дава право на управителя да откаже да бъде преизбран за втори пореден мандат.
Аватар
Sir_Humphrey
Потребител

Мнениеот toni_sf » 22 Сеп 2010, 00:30

до-Sir_Humphrey Мойте уважения към Вас ,аз знаех ,че сте се съгласите с мен но важното е първо да се опитате да поспорите
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот Sir_Humphrey » 22 Сеп 2010, 01:00

С кои точно думи изразявам съгласие?
Аватар
Sir_Humphrey
Потребител

Мнениеот trando58 » 22 Сеп 2010, 06:49

В ЗУЕС няма няма упомената такава процедура "Отвод" Управата се избира за две години.След което,може да откаже да изпълнява повече длъжността.Отказ от заемане на длъжност в ЕС може да се иска и с представяне на медицинско свидетелство.В даденият случай,задаващият въпроса,може да се възползва от този вариант.Друг не виждам. Т.е. има още един,но не е препоръчителен.Просто спира да си изпълнява задълженията и ЕС пак по ЗУЕС го сваля от длъжност за несправяне с работата,но в случая с пълно право може да му наложи максималната глоба предвидена в закона за неизпълнение на решенията на ОС.Не знам по друг закон, да може да бъде санкциониран Управителят в ЕС.
Само за уточнение.Срещу длъжниците по ЗУЕС не се води дело ГПК,а се подава молба до районният съдия за издаване на изпълнителен лист.
trando58
Потребител

Мнениеот andy70 » 22 Сеп 2010, 10:26

trando58 написа:Само за уточнение.Срещу длъжниците по ЗУЕС не се води дело ГПК,а се подава молба до районният съдия за издаване на изпълнителен лист.

Уточнение на уточнението:
А ако длъжниците възразят срещу заповедта за изпълнение - какво следва?
Следва 415, (1)!
Errare humanum est stultum est in errore perseverare.
Аватар
andy70
Потребител

Мнениеот Sir_Humphrey » 22 Сеп 2010, 17:02

trando58 написа:В ЗУЕС няма няма упомената такава процедура "Отвод" Управата се избира за две години.

Не "за две", а "за до две" (чл. 19 ал. 2).
Аватар
Sir_Humphrey
Потребител

Мнениеот pspetia » 22 Сеп 2010, 17:47

Благодаря на всички за мненията и отговорите! Това за медицинското си го мислех и ми е вариант - имам го! За тока няма да стане, защото всички си плащат сметките за ток и асансьор - и толкова! Въпреки решението на ОС някои не искат да плащат за фонда, чистачката и разни други дреболии! Най-неприятното в цялата тази сага е, че има хора които не зачитат решенията на ОС! А колкото до това, че трябва да си играя хорото до края - веднъж вече съм го започвала преди години и съм го изиграла до край, сега ако се наложи - ще стисна зъби и ще го изкарам, ноооо после.... !
Сега проблема е, че аз ако се оттегля - просто няма кой да стане управител!
toni_sf с БНТ нищо не става - снимаха, но не го излъчват!
pspetia
Младши потребител

Мнениеот pspetia » 22 Сеп 2010, 17:52

andy70 написа:
trando58 написа:Само за уточнение.Срещу длъжниците по ЗУЕС не се води дело ГПК,а се подава молба до районният съдия за издаване на изпълнителен лист.

Уточнение на уточнението:
А ако длъжниците възразят срещу заповедта за изпълнение - какво следва?
Следва 415, (1)!

Моля, пояснете - 415 /1/ от къде?
pspetia
Младши потребител

Мнениеот trando58 » 22 Сеп 2010, 23:10

До pspetia
Нищо съществено,не се безпокойте. Това е от същият ГПК по който трябва да подадете искане за издаване на изпълнителен лист. Чл.415 касае евентуалното възражение отправено от длъжника.Ако ще се нагърбвате сама да водите тези дела,Ви съветвам,много внимателно да прочетете Кодекса(има го тука в този сайт)защото има доста капанчета,които да Ви струват пари и време,Важното е да си подготвите безупречно Вашите документи,счетоводни книги,протоколи и т.н.т.
Най-добре е разбира се да ползвате адвокатска помощ,поне за пускане на исковата молба и оформяне на документите.Той ще Ви сезира и ако има възражение за да се съобразите със сроковете.Няма да Ви вземе много,а и после,длъжниците ще платят разходите по делото,барабар с неговият хонорар.Наистина процедурите са мудни и изискват търпение,но си заслужава.Като им бръкнете на 5-6 човека в ЕС в джоба,другите ще се замислят.
trando58
Потребител

Мнениеот toni_sf » 23 Сеп 2010, 11:13

до-pspetia Това е най лошото, кервана винаги си върви.Вие се опитахте малко да направите нещо поне да ги стрестнете с нещо ,но явно не става :D .Щом сте приели да бъдете Управител на ЕС трябва да си знаете чл 23 за правомощията на Уп наЕС. Е ако в протокола на ОС сте приели по чл23ал1 т8 да осъществявате други пълномощия,възложени Ви от ОС , трябва да си изкарате мандата.
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот kirile » 23 Сеп 2010, 19:55

При нас и от дела не се стряскат. През 2007 г. имаше 1 длъжник и по стария ГПК за 3 дни извадих изпълнителен лист. През 2008 г. длъжниците станаха 5 и по новия ГПК през 2009 г. водих 5 частни по чл.410 и след възражение 5 гр.д. по чл.415 проточи се повече от година. После избраха за нов управител длъжник и той прекрати изпълнителните дела. Намират му цаката хората !
kirile
Потребител

Мнениеот namakak » 23 Сеп 2010, 20:48

А какви са аргументите им да не плащат?Вие изпълнявате ли функцията управител със задълженията,отношенията и отчитането,както е редно?Да не взимате големи такси,защото все от нещо или се намира причина от комплексарщина..моля пояснете..
Вас са ви избрали,защото са ви имали доверие с нужните гласове.Не може така лесно да предавате съседите си.С техни съвети,може да достигнете разрешаване на проблема.
Аватар
namakak
Потребител

Мнениеот trando58 » 23 Сеп 2010, 20:52

Ха,ха,ха.Прав сте kirile. Елин Пелиновият Андрешко ряпа да яде!
И все пак е въпрос на инат и на чест да устискаш до край за да може правдата да победи! Въпреки Радой Ралината епиграма:
"Откакто свят светува,
правдата все побеждава
и възтържествува,ала
кривдата пак си
ОСТАВА!"
trando58
Потребител

Мнениеот trando58 » 23 Сеп 2010, 21:54

До pspetia
Точно така другарко Петя,как можете да предавате така лесно другарите съседи, които са Ви гласували доверие. Вас са Ви избрали,за да имате задължения и ако ще, със сношения(пардон) отношения да сабирате,но не много големи такси,защото все още нещо,може да комплексирате някой длъжник и той на партийното събрание,да иска да се поясните.
И вслушайте се в препоръките на др. makak,така ще докарате и до втори мандат,независимо от желанието Ви в отворената тема,която е: "Отвод" или разширено"Как мога да си направя отвод"
trando58
Потребител

Мнениеот namakak » 23 Сеп 2010, 22:53

Щом ще сме другари,нека е докрай.Разбираемо е ,че тези които си плащат са ви гласували до момента доверие и са съгласни с всички решения,които взимате.Нормално е да ви помогнат,когато се чувства необходимост от справяне с такъв нахален проблем.
Много лесно може да се откаже всеки,който нежелае или поради несправяне да поиска веднага ревизия в негово присъствие ,за да не залипсва някоя фактура или протокол,да спре асансьор поради неплатени сметки/несправяне с финансиите/и въобще да не се интересува и да си гледа спокойствието.Никой неможе да ви накара на сила,да им робувате след осигуреното ви работно време.Те ще се подиграват на труда на някой,ама се возат безплатно на чистичко и осветеничко..
Проблемът ще го рещите на ОС,и ако това нестане,заявявате че неможе да изпълнявате длъжността поради посочените от вас факти.
Който няма възможност да плаща,може да поеме хигиената във входа,друг да направи градинка и за всяко нещо протокол.Хубаво е да има домоуправител,ние нямаме от месеци и ако някое дете се затисне през счупен прозорец,няма кой да поеме отговорността,защо е нямало такъв и защо не е бил спрян асансьора,докато бъде обезопасен.
Съжалявам ви,наели сте се с благородна кауза,да има ред и спокойствие,а само проблеми от неблагодарници :cry:
Аватар
namakak
Потребител

Мнениеот toni_sf » 24 Сеп 2010, 09:26

до-trando58 Така мисля и аз,то само от другарите идват бедите :D и явно Вас така са Ви избрали за Управител на ЕС по партийна линия и в протоворечие на закона.Но какво да направиш партията е над закона
toni_sf
Активен потребител

Следваща

Назад към Етажна собственост