начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

такса за етажна собственост

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

такса за етажна собственост

Мнениеот zhivko_todorov » 01 Сеп 2010, 17:24

Нов съм във форума така че ако бъркам нещо извинете.
Имам следният проблем: собственик съм на 15 кв.м гараж който няма излаз към общите части на жилищна сграда,тоест ползвам си гаражната врата ,която е към улицата. Домоуправителят си събира надлежно и съвестно таксите за ремонти и прочие неща от живущите във входа.Но е разпределил сумата по-равно между живущите апартаментите в и мен по-равно и настоява да платя солидарно със всички.
Има ли право да ме кара да плащам сума като на човек притежаващ апартамент от 80- 90 кв.м. .
zhivko_todorov
Нов потребител

Re: такса за етажна собственост

Мнениеот magodeoz » 02 Сеп 2010, 01:16

Ако такова е решението на общото събрание на ЕС - има това право. Можете да обжалвате това решение при наличието на определени условия.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот hkoev » 02 Сеп 2010, 13:19

Разбира се че няма да плащате колкото човек притежаващ 90 кв..м.,а ще платите за Вашите 15.кв.м. което е три пъти по малко - защото така казва Закона за управление на етажната собственост Чл. 6. (1) Собствениците са длъжни да: т.9. заплащат разходите за основния, текущия или неотложния ремонт, за реконструкцията, преустройството и обновяването на общите части на сградата съразмерно с притежаваните идеални части в тях; и Чл. 48.(3) Разходите за ремонт, обновяване, реконструкция и преустройство на общите части, за които има прието решение на общото събрание на собствениците или на сдружението, се разпределят между собствениците на самостоятелни обекти съразмерно с притежаваните от тях идеални части от общите части на сградата.
Така че ако имате нотариален акт в него са записани притежаваните иделни части в %...
А ето и още нещо от Примерния правилник за вътрешния ред в етажната
собственост:
Чл.33.Освобождават се от заплащане на консумативни разходи за общите части на сградата собствениците на магазини, офиси и други, когато за техните самостоятелни обекти е предвиден отделен вход/входове за търговската дейност и зареждането със стока, който/които не съвпада/т с входа/входовете, предвидени за останалите собственици и обитатели на сградата. ТОВА СА РАЗХОДИТЕ ЗА ЧИСТАЧКА,ЕЛ. ЕНЕРГИЯ СТЪЛБИЩЕ И АСАНСЬОР..
hkoev
Младши потребител

Мнениеот magodeoz » 02 Сеп 2010, 13:44

ЗУЕС, чл. 48 (8) За текущото поддържане на общите части на етажната собственост собствениците и обитателите на самостоятелни обекти правят ежемесечни вноски в размер, определен в правилника за вътрешния ред или с решение на общото събрание.
Пак там, чл. 51 (1) Консумативните разходи и разходите за текущо поддържане за общите части на етажната собственост се разпределят поравно според броя на собствениците и обитателите.
Примерният правилник затова е примерен, за да може тези неща да се решат от общото събрание на ЕС. То може да приеме облегчения за собствениците на обекти с достъп извън общите части, но може и да не приеме такива. Общи части са не само стълбището и асансьорът, но също и фасадата, общите инсталационни клонове, покривът, дворът (прилежащата площ), и т. н.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот toni_sf » 02 Сеп 2010, 20:27

до-zhivko_todorov като сте собственик само на гараж в тази кооперация дьлжите пари за фонд и обновление и за чистене на гаража от чистачка и разходите за ток в гаража
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот georgiev_sfbg » 07 Сеп 2010, 15:14

zhivko_todorov написа:Нов съм във форума така че ако бъркам нещо извинете.
Имам следният проблем: собственик съм на 15 кв.м гараж който няма излаз към общите части на жилищна сграда,тоест ползвам си гаражната врата ,която е към улицата. Домоуправителят си събира надлежно и съвестно таксите за ремонти и прочие неща от живущите във входа.Но е разпределил сумата по-равно между живущите апартаментите в и мен по-равно и настоява да платя солидарно със всички.
Има ли право да ме кара да плащам сума като на човек притежаващ апартамент от 80- 90 кв.м. .

:idea: :arrow: ЗУЕС - Чл. 51. (1) Консумативните разходи и разходите за текущо поддържане за общите части на етажната собственост се разпределят поравно според броя на собствениците и обитателите.

(5) Собственици или обитатели, които упражняват професия или извършват дейност в етажната собственост, при която достъпът на външни лица е по-голям от обичайния, заплащат консумативни разходи до петкратния размер на разходите по ал. 1.
:idea: :wink: :arrow: (6) Собственици или ползватели на магазини, ресторанти, производствени, стопански и други помещения с нежилищно предназначение заплащат консумативните разходи в размера по ал. 5.

:idea: :arrow: Апропо, отдавна вече няма "домоуправители"! Съгл. ЗУЕС, има Управител или Председател на Управителния съвет (когато Управителният съвет е от 3 или повече членове - задължително собственици, като броят им, трябва да е нечетен)!
ЗСВ-Съдиите, съдебните заседатели, прокурорите и следователите нямат право да изразяват предварително становище по възложените им дела, както и становище по дела,които не са им възложени. Съдия, прокурор и следовател няма право да дава правни консултации.
georgiev_sfbg
Активен потребител

Назад към Етажна собственост