Нов съм във форума така че ако бъркам нещо извинете.
Имам следният проблем: собственик съм на 15 кв.м гараж който няма излаз към общите части на жилищна сграда,тоест ползвам си гаражната врата ,която е към улицата. Домоуправителят си събира надлежно и съвестно таксите за ремонти и прочие неща от живущите във входа.Но е разпределил сумата по-равно между живущите апартаментите в и мен по-равно и настоява да платя солидарно със всички.
Има ли право да ме кара да плащам сума като на човек притежаващ апартамент от 80- 90 кв.м. .
- Дата и час: 22 Ное 2024, 09:21 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
такса за етажна собственост
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
6 мнения
• Страница 1 от 1
Re: такса за етажна собственост
Ако такова е решението на общото събрание на ЕС - има това право. Можете да обжалвате това решение при наличието на определени условия.
- magodeoz
- Активен потребител
Разбира се че няма да плащате колкото човек притежаващ 90 кв..м.,а ще платите за Вашите 15.кв.м. което е три пъти по малко - защото така казва Закона за управление на етажната собственост Чл. 6. (1) Собствениците са длъжни да: т.9. заплащат разходите за основния, текущия или неотложния ремонт, за реконструкцията, преустройството и обновяването на общите части на сградата съразмерно с притежаваните идеални части в тях; и Чл. 48.(3) Разходите за ремонт, обновяване, реконструкция и преустройство на общите части, за които има прието решение на общото събрание на собствениците или на сдружението, се разпределят между собствениците на самостоятелни обекти съразмерно с притежаваните от тях идеални части от общите части на сградата.
Така че ако имате нотариален акт в него са записани притежаваните иделни части в %...
А ето и още нещо от Примерния правилник за вътрешния ред в етажната
собственост:
Чл.33.Освобождават се от заплащане на консумативни разходи за общите части на сградата собствениците на магазини, офиси и други, когато за техните самостоятелни обекти е предвиден отделен вход/входове за търговската дейност и зареждането със стока, който/които не съвпада/т с входа/входовете, предвидени за останалите собственици и обитатели на сградата. ТОВА СА РАЗХОДИТЕ ЗА ЧИСТАЧКА,ЕЛ. ЕНЕРГИЯ СТЪЛБИЩЕ И АСАНСЬОР..
Така че ако имате нотариален акт в него са записани притежаваните иделни части в %...
А ето и още нещо от Примерния правилник за вътрешния ред в етажната
собственост:
Чл.33.Освобождават се от заплащане на консумативни разходи за общите части на сградата собствениците на магазини, офиси и други, когато за техните самостоятелни обекти е предвиден отделен вход/входове за търговската дейност и зареждането със стока, който/които не съвпада/т с входа/входовете, предвидени за останалите собственици и обитатели на сградата. ТОВА СА РАЗХОДИТЕ ЗА ЧИСТАЧКА,ЕЛ. ЕНЕРГИЯ СТЪЛБИЩЕ И АСАНСЬОР..
- hkoev
- Младши потребител
ЗУЕС, чл. 48 (8) За текущото поддържане на общите части на етажната собственост собствениците и обитателите на самостоятелни обекти правят ежемесечни вноски в размер, определен в правилника за вътрешния ред или с решение на общото събрание.
Пак там, чл. 51 (1) Консумативните разходи и разходите за текущо поддържане за общите части на етажната собственост се разпределят поравно според броя на собствениците и обитателите.
Примерният правилник затова е примерен, за да може тези неща да се решат от общото събрание на ЕС. То може да приеме облегчения за собствениците на обекти с достъп извън общите части, но може и да не приеме такива. Общи части са не само стълбището и асансьорът, но също и фасадата, общите инсталационни клонове, покривът, дворът (прилежащата площ), и т. н.
Пак там, чл. 51 (1) Консумативните разходи и разходите за текущо поддържане за общите части на етажната собственост се разпределят поравно според броя на собствениците и обитателите.
Примерният правилник затова е примерен, за да може тези неща да се решат от общото събрание на ЕС. То може да приеме облегчения за собствениците на обекти с достъп извън общите части, но може и да не приеме такива. Общи части са не само стълбището и асансьорът, но също и фасадата, общите инсталационни клонове, покривът, дворът (прилежащата площ), и т. н.
- magodeoz
- Активен потребител
до-zhivko_todorov като сте собственик само на гараж в тази кооперация дьлжите пари за фонд и обновление и за чистене на гаража от чистачка и разходите за ток в гаража
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
- toni_sf
- Активен потребител
zhivko_todorov написа:Нов съм във форума така че ако бъркам нещо извинете.
Имам следният проблем: собственик съм на 15 кв.м гараж който няма излаз към общите части на жилищна сграда,тоест ползвам си гаражната врата ,която е към улицата. Домоуправителят си събира надлежно и съвестно таксите за ремонти и прочие неща от живущите във входа.Но е разпределил сумата по-равно между живущите апартаментите в и мен по-равно и настоява да платя солидарно със всички.
Има ли право да ме кара да плащам сума като на човек притежаващ апартамент от 80- 90 кв.м. .
ЗУЕС - Чл. 51. (1) Консумативните разходи и разходите за текущо поддържане за общите части на етажната собственост се разпределят поравно според броя на собствениците и обитателите.
(5) Собственици или обитатели, които упражняват професия или извършват дейност в етажната собственост, при която достъпът на външни лица е по-голям от обичайния, заплащат консумативни разходи до петкратния размер на разходите по ал. 1.
(6) Собственици или ползватели на магазини, ресторанти, производствени, стопански и други помещения с нежилищно предназначение заплащат консумативните разходи в размера по ал. 5.
Апропо, отдавна вече няма "домоуправители"! Съгл. ЗУЕС, има Управител или Председател на Управителния съвет (когато Управителният съвет е от 3 или повече членове - задължително собственици, като броят им, трябва да е нечетен)!
ЗСВ-Съдиите, съдебните заседатели, прокурорите и следователите нямат право да изразяват предварително становище по възложените им дела, както и становище по дела,които не са им възложени. Съдия, прокурор и следовател няма право да дава правни консултации.
- georgiev_sfbg
- Активен потребител
6 мнения
• Страница 1 от 1
|
|