начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Казус с гаражи

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Казус с гаражи

Мнениеот petrova_il » 11 Юли 2010, 15:15

Здравейте! Имаме следния проблем:
Живеем в блок, с гаражи и от 2-те страни на блока(вътре над мазето са). Повечето от тях са отдадени под наем за магазини.
1. От задната страна има двор, там се намира и магазин за алкохол и цигари, който е превърнат в кръчма, а посетителите паркират и колите си, и дори след многобройни забележки, нищо не се променя. Използват двора ни и вдигат шум. Какви са законовите ни права и към кого да се обърнем за съдействие срещу шума, паркирането и пиенето в двора ни? Може ли да се санкционира собственикът или наемателят?

2. Отпред всички гаражи са дадени под нем за магазини, но тротоарът ни е около 1 м. и там се паркират автомобили, почти влезли във входа. Имаме ли право да искаме от общината разрешение да поставим частни колчета срещу паркиране?

Благодаря!!!!
petrova_il
Младши потребител

Re: Казус с гаражи

Мнениеот kontrol » 13 Юли 2010, 03:45

От значение е дали дворът е на блока или е общинска собственост. Във втория случай използването на прилежащата площ също се определя от общото събрание, но в рамките на наредбата на общинския съвет - чл. 4 ал. ІV ЗУЕС.

1.1. За преустройсвото на гаражите - би трябвало да спада в хипотезата на чл. 38 ал. V от Закона за устройство на територията. Ако липсва разрешение, обектът не може да се ползва. Компетентна тук е Общината.
1.2. Начинът на използване на общото дворно място се определя от ОС, което може да предвиди и заплащане за паркирането в него, или да го забрани.
1.3. При нарушение на приетите от ОС правила за вътрешния ред, при създаване на безпокойство за живущите, домоуправителят може да предприеме мерки за налагане на глоба от кмета. Нанесени неимуществени вреди се обезщетяват по общия ред (т.е. ч/з дело).

2.1. Законът за движение по пътищата в чл. 94 ал. ІІІ не допуска паркиране върху тротоарите, ако остават по-малко от 2 метра за пешеходци. Контрол се осъществява от инспектората към общината - чл. 167, с които трябва да се свържете. Паркирано на пътя (тротоарът е част от пътя - § 6 т. 6) МПС може да бъде преместено (168), ако има знак или прави невъзможно преминаването (171 т. 5). Налага се и глоба 30 лв. (183 ал. ІІІ т. 2)
2.2. Изглежда се допуска поставяне на "колчета" и за своя сметка, за което трябва да се свържете със съответната община (за скица). За София има тема, вж. и чл. 44 от Наредба за организация на движението ....
Горното представлява потенциално грешно становище. Консултирайте адвокат, ако искате сигурност и юридическа отговорност при защитата на правата Ви.
kontrol
Активен потребител

Мнениеот petrova_il » 13 Юли 2010, 10:10

МНОГО БЛАГОДАРЯ!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :D
petrova_il
Младши потребител

Мнениеот Melly » 13 Юли 2010, 13:17

kontrol написа:Горното представлява потенциално грешно становище. Консултирайте адвокат, ако искате сигурност и юридическа отговорност при защитата на правата Ви.

Чак сега обърнах внимание на посланието в подписа ви, kontrol. :lol: :lol: :lol:
Дано да е техническа грешка, щото си мисля,че не клиентите консултират адвокатите, а точно обратното. :wink:
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот kontrol » 14 Юли 2010, 01:06

Интересно,
Поначало 'консултирам' идва от латински (запитвам) и в западните езици е така (consult someone). И на български преди (напр. началото на миналия век) се е ползвало невъзвратно с пряко допълнение съветващия. Вземам мнението на опитно лице, запитвам - консултирам го. Демек, 70 % съм сигурен, че е архаизъм (позапазен в специализираната реч - медицинска, юридическа...), но в момента едва ли ще намеря доказателства точно в интернет (полу-достоверни: 1, 2, ).
Та интересно как се обръщат на 180° конструкциите.
То и това с юридическата отговорност звучи особено - какво ли съм искал да кажа, като съм го писал? Сега ми прилича на "адвокатите имат застраховка".
Горното представлява потенциално грешно становище. Консултирайте адвокат, ако искате сигурност и юридическа отговорност при защитата на правата Ви.
kontrol
Активен потребител

Мнениеот Sir_Humphrey » 17 Юли 2010, 01:23

kontrol написа:Интересно,
Поначало 'консултирам' идва от латински (запитвам) и в западните езици е така (consult someone). И на български преди (напр. началото на миналия век) се е ползвало невъзвратно с пряко допълнение съветващия. Вземам мнението на опитно лице, запитвам - консултирам го. Демек, 70 % съм сигурен, че е архаизъм (позапазен в специализираната реч - медицинска, юридическа...),

Ей сега ще се разбере кой кого! :D
Слава, алилуя за винителния падеж при личните местоимения! :D
Аватар
Sir_Humphrey
Потребител

Мнениеот kontrol » 17 Юли 2010, 03:04

И двете са във винителен - консултирам него (адвоката):
- в разбираното като грешно поради модерната употреба - давам му съвет
- в хипотетично вярната ми остаряла рекция - вземам му съвет
kontrol
Активен потребител

Мнениеот toni_sf » 18 Юли 2010, 04:55

:D аз ще ти го кажа с по прости думи тук адвокатите използват само закони и правни текстове, двора ако е общинска собственост и наемателя си плаща патент за ползване на маси и столове и работи в рамките на определеното време нищо не можеш да направиш
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
toni_sf
Активен потребител

Назад към Етажна собственост