начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

куче с чип

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

куче с чип

Мнениеот pspetia » 08 Юли 2010, 12:25

Моля, някой да ми подскаже - ако кучето има чип, трябва ли да се вписва в домовата книга? Къде да чета по въпроса? Предварително благодаря !
pspetia
Младши потребител

Re: куче с чип

Мнениеот kontrol » 08 Юли 2010, 18:42

Кучетата задължително подлежат на чипиране или, мисля, татуиране на номера.

Но тук разглежданият въпрос е от друг порядък - ЗУЕС не предвижда никакво изключение - независимо дали животното е маркирано или не, независимо дали подлежи на извеждане или не, то трябва да бъде вписано.
Горното представлява потенциално грешно становище. Консултирайте адвокат, ако искате сигурност и юридическа отговорност при защитата на правата Ви.
kontrol
Активен потребител

Мнениеот Sir_Humphrey » 10 Юли 2010, 16:46

pspetia написа:Моля, някой да ми подскаже - ако кучето има чип, трябва ли да се вписва в домовата книга? Къде да чета по въпроса? Предварително благодаря !

А какво Ви е накарало да си помислите, че кучетата с чип не подлежат на вписване?
В ЗУЕС думата "чип" не се споменава никъде.
:evil: :evil:
Аватар
Sir_Humphrey
Потребител

Мнениеот pspetia » 11 Юли 2010, 22:34

в отговор на Sir_Humphrey - във входа имаме няколко кучета и собствениците им не искат да ги регистрират, защото били с чип ! Това ме накара да попитам и да сондирам мнения ! Благодаря за отзивчивоста !
pspetia
Младши потребител

Мнениеот hariman » 12 Юли 2010, 20:14

Съгласно заповед №РД02-14-755/10.05.2010г. на министъра на регионалното развитие и благоустройството, раздел IV от Домовата книга е отменен (притежавани и взети за отглеждане домашни животни). Така че кучето не се вписва в домовата книга независимо има или не чип :)
hariman
Потребител

Мнениеот kontrol » 13 Юли 2010, 00:43

Но съгл. чл. 7 ал. VІ (продължава да) подлежи на вписване в приложение към Книгата.
Горното представлява потенциално грешно становище. Консултирайте адвокат, ако искате сигурност и юридическа отговорност при защитата на правата Ви.
kontrol
Активен потребител

Мнениеот Sir_Humphrey » 13 Юли 2010, 11:56

Егати безумната заповед!!!!!!!!!!!!!!! :evil:
Тотален нонсенс!
Аватар
Sir_Humphrey
Потребител

Мнениеот nikiboy » 14 Юли 2010, 14:52

hariman написа:Съгласно заповед №РД02-14-755/10.05.2010г. на министъра на регионалното развитие и благоустройството, раздел IV от Домовата книга е отменен (притежавани и взети за отглеждане домашни животни). Така че кучето не се вписва в домовата книга независимо има или не чип :)

И сигурно и такса" козина и кални кучешки лапички" не трябва да плащат??
nikiboy
Потребител

Мнениеот dilmun » 14 Юли 2010, 15:33

При положение, че всики собственик на куче е длъжен да го регистрира в съответната община по адресна регистрация, където му издават удостоверение с името на кучето, номера на чипа и адресната регистрация не виждам защо такива собственици не искат да го регистрират в домовата книга.
dilmun
Нов потребител

Мнениеот nikiboy » 14 Юли 2010, 19:15

dilmun написа:При положение, че всики собственик на куче е длъжен да го регистрира в съответната община по адресна регистрация, където му издават удостоверение с името на кучето, номера на чипа и адресната регистрация не виждам защо такива собственици не искат да го регистрират в домовата книга.

За да не плащат такса за тях като член на семейство.
nikiboy
Потребител

Мнениеот toni_sf » 30 Юли 2010, 14:06

:D преди беше по добре, поне за дете до 7г вьзраст не се плащаше нищо а помня че до 16г се плащаше 50% а и тогва си спомням че се водепе жесток диспут за извеждащи любимци навьн каква такса да се плаща за тях :D но вече разбирам че мечките и уличните кучета са по важни от децата и хората в тази страна Абсурдинстания :D но дали да не я нарека абсурдистан като гледам след 2-3г тук ще дойде анадола
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот kirile » 21 Авг 2010, 14:56

Домашните любимци се вписват задължително в книгата на собствениците , ако не подлежат на извеждане не се заплащат консумативни разходи като за член от семейството. Общото събрание има правомощието да освободи собственика от тези разходи. Ако декларирате , че домашният любимец не подлежи на извеждане , общото събрание трябва да ви освободи от тази такса , но ако се вземе противно на това решение , можете да го обжалвате по съдебен ред , но ще трябва да докажете , че не го извеждате навън , тоест че не ползува общите части. Аз например имам 2 кучета от миниатюрна порода , които изобщо не извеждам навън , а и те са толкова дребни (1,5 - 2 кг) че нямат нужда от това , обикалят в апартамента (90 кв.м.) и по двете тераси и това им е абсолютно достатъчно като движение. Вписал съм ги в книгата на собствениците като неподлежащи на извеждане и съм освободен от такса за тях. Преди да ги впиша дори съседите ми не знаеха , че имам кучета от 3 години , защото никога не са ги виждали или чували. Разбира се , ако се наложи винаги мога да докажа , че тези животни не се извеждат навън и не ползуват общите части.
kirile
Потребител

Назад към Етажна собственост