начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Проблем с ползването на общите части ,в режим на ЕС

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Проблем с ползването на общите части ,в режим на ЕС

Мнениеот dimitrovaad » 02 Юли 2010, 16:06

Здравейте форумци,
имам проблем с управителя на ЕС(етажна собственост),който не иска да ни даде достъп на останалите съсобственици до общото мазе<а го е превърнал в помещение за молитви/той и неговото семейство са сектанти/където редовно се събират разни хора и се чуват някакви песни и т.н Въпросът ми е/ :| / какви действия да предприемем ,за да се снабдим с ключ до общото мазе,и също така какви действия да предприемем ,за да не се събират подобни хора ,за да изповядват религията им в общото мазе?Аз съм в контролния съвет,като уточнение .Благодаря Ви предварително.
dimitrovaad
Младши потребител

Re: Проблем с ползването на общите части ,в режим на ЕС

Мнениеот kontrol » 03 Юли 2010, 04:39

Ми като начало, пробвайте да говорите с него.

Помислете, ако си върши добре работата, проблем ли е, че ползва мазето. Има ли кой да го замести?

Изпратете му писмена покана, т.к. нарушава чл. 6 ал. І т. 1 и 3 ЗУЕС, а може би и някои разпоредби на правилника Ви.

Ако и това не помогне, КС може да предприеме мерки за ангажиране на административнонаказателната му отговорност, от една страна, и за свикване на Общо събрание за снемането му от поста Управител.

Прочетете си ЗУЕС.
Горното представлява потенциално грешно становище. Консултирайте адвокат, ако искате сигурност и юридическа отговорност при защитата на правата Ви.
kontrol
Активен потребител

Мнениеот georgiev_sfbg » 07 Сеп 2010, 18:21

dimitrovaad написа:Здравейте форумци,
имам проблем с управителя на ЕС(етажна собственост),който не иска да ни даде достъп на останалите съсобственици до общото мазе<а го е превърнал в помещение за молитви/той и неговото семейство са сектанти/където редовно се събират разни хора и се чуват някакви песни и т.н Въпросът ми е/ :| / какви действия да предприемем ,за да се снабдим с ключ до общото мазе,и също така какви действия да предприемем ,за да не се събират подобни хора ,за да изповядват религията им в общото мазе?Аз съм в контролния съвет,като уточнение .Благодаря Ви предварително.

Управителя на ЕС, собственик ли е?
Вие, собственик ли сте, след като сте в Контролния съвет на ЕС?
Във Вашия Нотариален акт, вписано ли е, че притежавате собственост върху избено помещение (мазе)?

ЗУЕС - Чл. 12. (1) Общото събрание се свиква най-малко един път годишно от:
1. управителния съвет (управителя);
2. контролния съвет (контрольора).

ЗУЕС - Чл. 38. (1) Решенията на общото събрание се изпълняват в определените в тях срокове. Когато срокът не е определен, решенията се изпълняват в 14-дневен срок от получаването на писмена покана, връчена по реда на чл. 13, ал. 2 - 6.
(2) Когато собственик или обитател не изпълни решение в определения срок, председателят на управителния съвет (управителят) може да подаде заявление за издаване на заповед за изпълнение по реда на чл. 410, ал. 1, т. 1 от Гражданския процесуален кодекс. Към заявлението се прилага препис от решението на общото събрание.
(3) За издаване на изпълнителен лист за изваждане на собственик на самостоятелен обект или на част от него към писменото искане се прилага екземпляр от предупреждението по чл. 45, ал. 2 от Закона за собствеността.

Проблемът, може да бъде решен на Общо събрание на собствениците! За целта, се запознайте със ЗУЕС!

И не на последно място, относно: "...който не иска да ни даде достъп на останалите съсобственици до общото мазе..." - подайте Жалба - до РП, с копие до РПУ (с Вх.№)!
ЗСВ-Съдиите, съдебните заседатели, прокурорите и следователите нямат право да изразяват предварително становище по възложените им дела, както и становище по дела,които не са им възложени. Съдия, прокурор и следовател няма право да дава правни консултации.
georgiev_sfbg
Активен потребител

Мнениеот trando58 » 14 Сеп 2010, 23:39

Моето скромно мнение е,че в този имотен казус,полицията няма да си мръдне пръста без съдийско или прокурорско решение. Начинът е един. Тъй като случаят е грубо нарушение на ЗУЕС където ясно е написано кои са общи части , за какво служат и кой решава как да бъдат те използвани, на ОС на ЕС приемате решение и в писмен вид предупреждавате тези съсобственици да прекратят нарушението.След което,ако няма ефект,с копие от протоколът и предупреждението(непременно двама свидетели при връчването,това дали ще го приемат и подпишат не променя нещата) отивате в районният съд и подавате молба да ви се издаде изпълнителен лист от районният съдия.После вече е лесно. А можете и да ги изгоните за три години при системни нарушения на правилникът за вътрешен ред и ЗУЕС. :arrow:
trando58
Потребител

Мнениеот georgiev_sfbg » 15 Сеп 2010, 12:25

dimitrovaad написа:...имам проблем с управителя на ЕС(етажна собственост),който не иска да ни даде достъп на останалите съсобственици до общото мазе...Въпросът ми е/ :| / какви действия да предприемем ,за да се снабдим с ключ до общото мазе,...

НК - Чл. 323. (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г., изм. - ДВ, бр. 62 от 1997 г.) Който самоволно, не по установения от закона ред, осъществи едно оспорвано от другиго свое или чуждо действително или предполагаемо право, се наказва в немаловажни случаи с лишаване от свобода до пет години и глоба до хиляда лева.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г., изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г., изм. - ДВ, бр. 62 от 1997 г.) Който самоволно заеме недвижим имот, от чието владение е отстранен по надлежен ред, се наказва с лишаване от свобода до три години и глоба до петстотин лева.
(3) Деецът не се наказва, ако след предупреждение от съответния държавен орган незабавно възстанови първоначалното фактическо положение.
(4) Разпоредбата на предходната алинея не се прилага, ако деецът след възстановяването извърши отново същото деяние.
(5) (Нова - ДВ, бр. 50 от 1995 г.) Когато деянието по ал. 1 е осъществено чрез сила или заплаха, наказанието е лишаване от свобода до 6 години.

:idea: :arrow: Жалба до Районна прокуратура, с копие до РПУ (с Вх.№)!
ЗСВ-Съдиите, съдебните заседатели, прокурорите и следователите нямат право да изразяват предварително становище по възложените им дела, както и становище по дела,които не са им възложени. Съдия, прокурор и следовател няма право да дава правни консултации.
georgiev_sfbg
Активен потребител

Мнениеот trando58 » 15 Сеп 2010, 15:19

E,това е вече по Наказателният кодекс.Аз писах за възможностите в ЗУЕС и какъв е редът. Понеже спорът е за ползване на общи части в сградата,има голяма вероятност от прокуратурата да върнат жалбата с препоръка да се подходи за решаване на проблема с възможностите които дава ЗУЕС.
Би било добре, на ОС на ЕС да бъде взето и решение,как да се използва и за какво,въпросното общо мазе в смисълът на чл.11 и) от ЗУЕС и ако има нарушение на някой от собствениците или обитателите по това решение,се преминава към предупреждение и последващо заявление от страна на Управителят в ЕС за издаване на заповед за изпълнение по реда на чл.410 ал.1 т.1 от Гражданският процесуален кодекс.
Моето скромно мнение е,че е по-добре да се поговори с тези сектанти и да им се обясни,че нарушават няколко закона и при едно съдебно дело на 100% ще загубят и ще плащат сума ти и съдебни разноски.От опит знам,че като му бръкнеш на българина в джоба,чак тогава започва да се замисля.Това ще спести много време и нерви.А има и вариант,ако в блока са съгласни и не пречи на никого да се стигне до споразумение,въпросните "вярващи" да се молят и пеят срещу определен от ОС наем,който да влиза в общата каса.Така и вълкът сит и агнето цяло. Успех!
trando58
Потребител

Мнениеот stillminkova » 15 Сеп 2010, 15:50

trando58 написа:Моето скромно мнение е,че е по-добре да се поговори с тези сектанти и да им се обясни,че нарушават няколко закона и при едно съдебно дело на 100% ще загубят и ще плащат сума ти и съдебни разноски.От опит знам,че като му бръкнеш на българина в джоба,чак тогава започва да се замисля.Това ще спести много време и нерви.А има и вариант,ако в блока са съгласни и не пречи на никого да се стигне до споразумение,въпросните "вярващи" да се молят и пеят срещу определен от ОС наем,който да влиза в общата каса.Така и вълкът сит и агнето цяло. Успех!

Нормативите са си нормативи, но не забравяйте че сме хора и e по-добре да избегнем открита конфронтация и груби конфликти - все пак за съседи става дума, един до друг живеете. А и по това което описахте, май само Ви дразнят с това за какво използват общото мазе. Аз споделям напълно съвета на trando 58. Така ще се уредят нещата а и ще имате взаимна полза.
Аватар
stillminkova
Младши потребител

Назад към Етажна собственост