начало

Три пъти са се увеличили спестяванията на магистратите за 10 години Три пъти са се увеличили спестяванията на магистратите за 10 години

Обезсилване на заповед за изпълнение

Обезсилване на заповед за изпълнение

Мнениеот slavipz » 15 Мар 2010, 17:30

Здравейте,
става въпрос за следното. Преди време районен съд ми издаде заповед за изпълнение на парично задължение по гражданско дело. Аз обжалвах изпозлвайки бланката. Днес получих следното РАЗПОРЕЖДАНЕ: "В срока по чл. 414 от ГПК е постъпило писмено възражение от длъжника против заповедта за изпълнение...На кредитора са дадени указания по редна на 1л. 415 ал.1 от ГПК, но в едномесечния срок не са представени доказателства, че е предявен иск против длъжника... с оглед на гореизложеното и на основание чл. 415 ал.2 от ГПК, районен съд разпореди: ОБЕЗСИЛВА заповедта за изпълнение Н...... год. по чл. 410 от ГПК издадена в полза на.....Разпореждането да се съобщи на страните" Та въпроса ми е, какво точно ще рече това обезсилване, т.е. прекратено ли е делото или не. Кредитора има ли право да обжалва на по - горна инстанция и ако няма право. Може ли да образува нова дело, защото аз съм чувал, че човек не може да бъде съден два пъти за едно и също нещо. Прилагам и самото разпореждане.
Благодаря предварително.
razp.jpg
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
slavipz
Младши потребител

Re: Обезсилване на заповед за изпълнение

Мнениеот freelance » 16 Мар 2010, 12:49

Здравейте,
Да, кредиторът може да обжалва разпореждането на съда за обезсилване на заповедтта за незабавно изпълнине.
Кредиторът може да е предявил иска си в срок, но да не е представил за това доказателства пред съда, може да не е довнесъл държавна такса и пр., въобще хипотези много.
На втория Ви въпрос отговорът също е да - кретиторът може да предяви осъдителния си иск и по-късно, но реда по който ще бъде разглеждан този иск е общия исков ред. Разликата е се състои само в това, от коя датата ще се счита предявен иска срещу Вас.
freelance
Младши потребител

Назад към Изпълнително и обезпечително производство