начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Проблем с РОС и заплахи с насилие- моля за съвет?

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Проблем с РОС и заплахи с насилие- моля за съвет?

Мнениеот colomba » 10 Мар 2010, 07:15

Здравейте,
Моля за съвет как да процедирам законно при искане на сума за смяна на входна врата без да са ми предоставени копия от: Протокол/РОС , Договор с избран изпълнител, разписка за внесената сума?

Малко фактология:
1. Във входа на стандартния панелен блок от 10 години няма домоуправител.
2. Залепено съобщение на входната врата:
" Спешно събрание на живущите във входа на 28.02.2010 г. (Неделя) от 19:30 ч. Присъствието е задължително!!!"
Не съм присъствала на събранието.

3. На 08.03.2010 двама души - един съсед и един, когото не познавам, ми заявяват, че са домоуправител и касиер и искат 100 лв. за смяна на входна врата по решение на ОС. Не ми предоставят копия от никакви документи по ремонта, нито от Протокола, че точно те са оправомощени, защото не бил още готов. Поканвам ги да заповядат за парите, когато станат готови с документите.

3. На 10.03.2010 г. вечерта същите лица отново искат пари - този път по-малко - 52 лв. и пак няма копия от документите за мен. Показват ми само Договор между ЕТ Мая 45 и жк......, бл..., вх... (без упоменати представители) за изпълнение на метална входна врата за 1350 лв.
Отказват да ми издадат разписка като за дължимата от мен сума трябвало само аз да се разпиша в техен тефтер:):):)

4- При отказ от моя страна да плащам без документи - представящият се за касиер започна да блъска вратата на апартамента ми и да ме заплашва с физическо насилие , лишаване от ключ от бъдещата входна врата и изгонване от жилището ми .

Доколкото се запознах с новия ЗУЕС, ако не пропускам нещо съществено - не са спазени много неща и моля за съвет какво да правя с този рекет?
Трябва ли да изискам с нот. покана Протокола от РОС - кои са избрани за домоуправител и касиер, как е избрана фирмата-изпълнител и може ли да се сключва договор не с конкретен човек, а с номера на блока и входа?
Да подам ли жалба в Полицията за заплашванията?

Благодаря предварително и се извинявам за малко обърканото изложение на проблема , но съм потресена от случая и найстина имам нужда от трезв страничен съвет.
colomba
Младши потребител

Re: Проблем с РОС и заплахи с насилие- моля за съвет?

Мнениеот prophecy » 10 Мар 2010, 19:30

Жалба до Районната Прокуратура с
посочване на несъответствията по ЗУЕС
спрямо процедурите по свикване на ОС и "избора" !

Успех!
prophecy
Младши потребител

Мнениеот colomba » 10 Мар 2010, 20:49

1001 благодарности за съвета, нощес ще чета как се пишат Жалби до Прокурора и утре ще тичам до Районната Прокуратура, защото днес вратата се оказа вече монтирана , а не са ни дадени ключове от нея, нито от пощенските кутии. Ако тази вечер не ги дадат, защото не знам дали и други съседи още нямат ключове, но от утре няма да стане така да не можем да си влизаме до апартамента и да нямаме достъп до пощата си.
colomba
Младши потребител

Мнениеот prophecy » 11 Мар 2010, 14:00

Опитвам се да помогна допълнително ("Prophecy")

Добавка1: Отмяна на решение на общото събрание (виж ал.2 !!!)
=============================================================
Чл. 40. (1) Всеки собственик може да иска отмяна на незаконосъобразно
решение на общото събрание.
(2) Молбата се подава пред районния съд по местонахождението на етажната
собственост в 14-дневен срок от получаване на съобщението по чл. 16, ал. 7.
>>> (28.02.2010 >>> +14 дни = 15.03.2010!)
(3) Подаването на молбата не спира изпълнението на решението, освен ако
съдът не постанови друго.

Добавка2: Провеждане на общото събрание (виж ал.7 по-долу !!!)
===============================================================
Чл. 16. (1) Общото събрание се провежда на подходящо място в етажната
собственост, прилежащата й площ или на друго място в близост до нея.
(2) Общото събрание се председателства от председателя или друг член на
управителния съвет или от управителя.
(3) Общото събрание на собствениците не може да приема решения по въпроси
извън предварително обявения дневен ред, освен в неотложни случаи.
(4) За провеждането на общото събрание се води протокол. Протоколчикът се
избира с обикновено мнозинство по предложение на председателстващия.
(5) В протокола се вписват датата и мястото на провеждането на общото
събрание, дневният ред, явилите се лица и идеалните части от етажната
собственост, които те представляват, същността на изявленията, направените
предложения и приетите решения.
(6) Протоколът се изготвя в 7-дневен срок от провеждането на събранието и се
подписва от председателстващия и протоколчика. Отказът да се подпише
протоколът се отбелязва в него.
----------------------------------------------------------------------------------------------------
(7) Съобщение за изготвения протокол се връчва на собствениците в срока по
ал. 6 и по реда на чл. 13, ал. 2 - 6. Съобщението се поставя и на видно
място в етажната собственост.
----------------------------------------------------------------------------------------------------
prophecy
Младши потребител

Мнениеот colomba » 13 Мар 2010, 09:25

Благодаря за изключителното съдействие:) Получих си ключовете само със сплашване с Прокуратурата и малко дърляне:) Къде да пратя бирата?:)

А, това са подробностите, ако са интересни за някой да ги чете:)

Същата вечер след като писах тук, късно към 21 часа цъфна сестрата на "касиера" с ключовете на табличка, но заявява, че ще ми ги даде само срещу заплащане на сумата от 104.00 лв. (100 лв. за вратата и 4 лв за 4 бр. ключове)
Казах ОК, но ми дайте документите : Протокол от ОС, Договор с фирмата-изпълнител и платежен документ от разплащането....щото аз недоказани пари срещу 4 ключа не давам:)
Тя отговори, че Договорът и фактурата били при нея, но Протоколът още не бил готов и ако не платя - няма да получа ключ. Съвсем спокойно й заявих, че сутринта оставям в Прокуратурата жалба за самоуправсто като неоснователно ми се спира достъпа до жилището ми поради непредедания ключ от вх. врата и вечерта, ако не мога да си вляза ще извикам 112...пък тя и брат й да си преценят как ще процедират.
Умуваха нещо и след малко пак идва и даде ключовете:):):)Разбрахме се на другия ден да ми даде и копията на готовите Договор и фактура, а аз да платя срещу разписка, както и стана:)
Дотук получих ксерокопия от тях + фискален бон за 1350 лв. за изработка на вратата с пощ. кутии и разписка за моите пари. За останалата част - домофонната уредба за още 1350 лв или общо 2700 лв / 27 апартамента = 100 лв на апарт няма докИменти.
Не, че и наличните са фелни, нямат и заверка от "домоуправителя" за вярност с оригинала:)Договорът - няма печат, датата е поправена от 01-02-2000 г. на 01-03-2010 като под чертичката на февруарската двойка е завъртяна допълнитълна завъртулка да стане на измъчена тройка, а годината е поправена ачик отгоре и на двата документа. Булстатът в тях се различава с 1 цифра и няма такава фирма в справките на ТР:)
Ето фирмата: ЕТ "МАЯ-45" Йордан Недялков, ЕИК 121 091 294 или 121 09
6 294

Протокола от събранието няма изгледи да го нарисуват скоро ,но ще лепна съобщение, че си искам препис съгласно чл.16 ал. 8 от ЗУЕС :):):)
Ще чета също ЗУЕС, че ако "забравят" следващият етап с домофонната уредба ще трябва да ги гоним за парите.

Лек ден и още веднъж благодаря за професионалния съвет:)
colomba
Младши потребител

Мнениеот kirile » 03 Апр 2010, 14:29

Като домоуправител с много и то актуален опит по ЗУЕС ви казвам - не плащайте нищо ! От това което сте изложили разбирам , че са извършени множество нарушения на ЗУЕС и ако ви съдят това ще падне в съда. Трябва да се научат как да свикват и провеждат легитимни събрания , малко да се понапънат и тогава да искат пари. Изкарали сте заради тяхни грешки една врата аванта, според мен. Да ви е честито !
kirile
Потребител

Мнениеот colomba » 05 Апр 2010, 14:44

То, работата май отива да не са грешки, ами организирана умишлена измама и май аз ще ги съдя:roll: Още малко факти:
1.Самонабедилите се "Домоуправител" и "касиер" са първи братовчеди, обезщетени с апартаменти в блока, построен на мястото на старата им къща още в соц. времената.
2.Някъде в средата на февруари от Топлофикация имаше изпратени съобщения за задължения към 25.01.2010 с предупреждения за принудително съдебно събиране при неплащане като - "домоуправителя" дължеше 1280 лв, а "касиерът" - 1050 лв., та ми свети червената лампа, че покрай входната врата им платихме парното. Нямам друго обяснение за светкавичната смяна на здрава входна врата в най-тежкия финансов месец, при това - точно брат/чедите с предстоящо принудително съдебно събиране на неплатени сметки за парно?!?
3. Още не са нарисували Протокола от събранието и Договор +
фактура за домофона. Он-лайн фирмени оферти за идентична домофонна с-ма са макс 1050 лв, не 1350 лв:):)
4. Няма никакви отчети какви суми са събирани за консумативните разходи, нито за размера на платените - наложи се да взема от ЧЕЗ номерата на общите електромери и от сайта им да сваля консумацията и сумите. По мои груби изчисления годишно са събирани по 1000 лв. повече При 27 ап. по мин 2 души по 2 лв./човек+ лекарски кабинет (петорен размер вноска)или вноски=120 лв. месечно/1440 лв. годишно.
От 2004 г. досега консумацията общо за осветление и асансьор е не повече от 260-300 лв. на година.

Та май ще ми се наложи бая борба да се боря с брат/чедите, защото ще продължат да напират и с месечните събирания на пари в необоснован размер.

Днес ще отида на адреса от фактурата до фирмата, изработила вратата да поискам заверка за вярно с оригинала ...и мисля да стане ясно кой е рисувал фактурата:)И нотариално ще ги поканя да ми дадат всички документи - Протокол с РОС, Договорите+фактурите и фиск. бонове от ремонта по входната врата ...тогава вече в зависимост от каквото ми нарисуват - пак ще пиша откъде и как да ги почвам.
colomba
Младши потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 05 Апр 2010, 17:51

По-добре се замислете за следното.

Абонаментното обслужване на един асансьор, една кабина или шахта струва от 35 лева нагоре. Не вярвам някъде да вземат по-малко.

Вие имате 27 апартамента, значи сте около 9 етажа блок.

Амортизацията на такава сграда е прилично умерена, в смисъл може да се издържа лесно, дори при "недобор" на членския внос и т.н.

Заплатата на касиера - трябва да имате такава, включва неговите разходки до касите на ЧЕЗ и ВиК (ако не сте спряли водите). Но ток плащате със сигурност, тъй като имате асансьор.

Ежепериодично асансьора му се извършва и преглед - поне на 2-3 години, иначе се спира от движение.

Постоянно се плащат сметки - на чистачка, за паразити и т.н. Има и дребни поправки - крушки, разни ключалки и т.н.

Как си въобразявате, че се поема ангажимента към такъв блок? То най-лесното е с нови обувки, не че не убиват в началото. Ама същите проблеми ще ги имат и останалите кооперации, от по-новите.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот seuvella » 03 Юни 2010, 18:04

Браво colomba!!! Само така!
Покрай новия закон ще се навъдят много "предприемчиви" "домоуправители"...
Чета темата с интерес. Пиши как вървят нещата, понеже същите проблеми са ми на главата...
При нас ОС се "свика" на 300 км от етажните собствености и всякакви подобни вариации в следствие има "избран" "домоуправител", който се вталява в ролята на диктатор...

Успех!
seuvella
Младши потребител

Мнениеот Sir_Humphrey » 04 Юни 2010, 15:33

seuvella написа:При нас ОС се "свика" на 300 км от етажните собствености ...

Стар трик.
Аватар
Sir_Humphrey
Потребител

Мнениеот kirile » 12 Юни 2010, 16:08

Протокола от ОС се изготвя в 7 дневен срок. 300 км си е направо извращение. С две думи - незаконно Ви искат пари , не плащайте нищо !
kirile
Потребител

Мнениеот toni_sf » 21 Юли 2010, 17:52

защо да е извращение ОС да е на 300км, ако тази си е купила имот на морето а живее в пловдив при нея ли да се прави сьбранието по желание на клиента
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот toni_sf » 21 Юли 2010, 18:00

до-colomba каза го правилно ,кой на кого плаща сметките, за това е тази борба тук, ако се интересувахте малко повече от услугата професионален домоуправител, нямаше да имате това питане, просто си наемате вьншен домоуправител да вярно малко повече ще ви дойдат разходите на месец може би ,но пьк ще имате прозрачност, и всеки ще знае кой какво плаща и колко пари дьлжи на входа, а не разни брадчеди алкохолици да си изкарват пари на ваш грьб
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
toni_sf
Активен потребител

Назад към Етажна собственост