начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

До каква възраст не се заплаща за дете

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

До каква възраст не се заплаща за дете

Мнениеот roza1955 » 29 Окт 2009, 13:16

Здравейте имам дете на 7 годинки и ми казаха че по новия закон грябва да заплащам разходи за входа прегледах закона и там пише деца до 12 години .Благодаря от сърце ако някой ми обясни с точност до каква възраст :roll:
roza1955
Нов потребител

Re: До каква възраст не се заплаща за дете

Мнениеот REVOLUTION » 29 Окт 2009, 13:38

roza1955 написа:Здравейте имам дете на 7 годинки и ми казаха че по новия закон грябва да заплащам разходи за входа прегледах закона и там пише деца до 12 години .Благодаря от сърце ако някой ми обясни с точност до каква възраст :roll:

Кой закон сте прочела?Не и действащия...ЗАКОН ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА ЕТАЖНАТА СОБСТВЕНОСТ. 51. (1) Консумативните разходи и разходите за текущо поддържане за общите части на етажната собственост се разпределят поравно според броя на собствениците и обитателите.
(2) Деца до 6-годишна възраст и обитатели, които пребивават в етажната собственост не повече от един месец, не заплащат разходите по ал. 1.
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот avana » 14 Фев 2010, 21:11

Този текст който е цитиран по-горе според нашия домоуправител се тълкува, че детето не плаща такса ако прибивава по-малко от 1 месец. След като живее постоянно трябва да плаща 50% от такста определена за 1 член на семейството.
Конкретно ме интересува дете но 10 мсеца и дете на 3 г. и 1 м трябва ли да плащат половин такса и ако "ДА" защо?
Благодаря предварително!!!!!!!!!
avana
Младши потребител

Мнениеот avana » 28 Фев 2010, 15:16

Много моля за компетентен отговор на въпроса ми по горе!
И още нещо....
Преди 4 години на общо събрание във входа е взето решение да се плащат 50 % за деца от 3 до 6 години
Длъжна ли съм да се съобразя с това или новият закон си е в сила и мога да се основа на него?
До колкото знам в стария закон това е било заложено като условие, че децата заплащат 50%
avana
Младши потребител

Мнениеот REVOLUTION » 28 Фев 2010, 16:23

avana написа:Този текст който е цитиран по-горе според нашия домоуправител се тълкува, че детето не плаща такса ако прибивава по-малко от 1 месец. След като живее постоянно трябва да плаща 50% от такста определена за 1 член на семейството.
Конкретно ме интересува дете но 10 мсеца и дете на 3 г. и 1 м трябва ли да плащат половин такса и ако "ДА" защо?

Домуоправителя Ви тълкува превратно нормата.Последната е пределно ясна-Деца до 6 год.възраст не плащат.Вторите които не плащат са обитатели, които пребивават в етажната собственост не повече от един месец, не заплащат разходите по ал. 1.
Спокойно може да откажете да плащате за децата си до навършване на 6 год.Домоуправителят нищо не може да Ви направи.

Успех!
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот avana » 28 Фев 2010, 17:15

REVOLUTION написа:
avana написа:Този текст който е цитиран по-горе според нашия домоуправител се тълкува, че детето не плаща такса ако прибивава по-малко от 1 месец. След като живее постоянно трябва да плаща 50% от такста определена за 1 член на семейството.

Домуоправителя Ви тълкува превратно нормата.Последната е пределно ясна-Деца до 6 год.възраст не плащат.Вторите които не плащат са обитатели, които пребивават в етажната собственост не повече от един месец, не заплащат разходите по ал. 1.
Спокойно може да откажете да плащате за децата си до навършване на 6 год.Домоуправителят нищо не може да Ви направи.

Успех!

Много благодаря за отговора!
А при положение, че общото събрание преди 4 години е решило да се плаща за деца над 3 години могат ли да ме задължат да плащам за голямото?
avana
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 28 Фев 2010, 18:58

Не
Гост.
Старши потребител

Мнениеот andaia77 » 21 Сеп 2010, 23:03

Здравейте, искам да попитам и аз същото, от кога трябва да заплащаме за дете. Дъщеря ми сега края на м. Септември навършва 3 г. и от преди 3 месеца ме предупредиха, че когато навърши 3 г. ще трябва да заплащаме половин такса за нея?
Интересуваме по новия закон, който четох, но никъде не открих подобно нещо, трябва ли да заплащам тази половин такса ?
Благодаря Ви предварително!!!
andaia77
Нов потребител

Мнениеот toni_sf » 21 Сеп 2010, 23:24

:D Явно питащите имат добри Управители на ЕС а още повече много приятни съседи.В закона си го пише ясно ,за деца до 6г възраст не се плаща нищо чл51 т2 по закона ЗУЕС
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот andaia77 » 22 Сеп 2010, 11:28

Благодаря за отговора, вече ще имам основателна причина за отказа си !!!
Лек и усмихнат ден на всички !!
andaia77
Нов потребител

Мнениеот georgiev_sfbg » 22 Сеп 2010, 12:46

avana написа:...
А при положение, че общото събрание преди 4 години е решило да се плаща за деца над 3 години могат ли да ме задължат да плащам за голямото?

ЗАКОН ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА ЕТАЖНАТА СОБСТВЕНОСТ
В сила от 01.05.2009 г.

:idea: :arrow: Т.е. Считано от 01.05.2009г., това Решение на Общо събрание, не следва да се прилага, тъй като противоречи на ЗУЕС (както и никой, не може да Ви задължи, да го спазвате)! 8)
ЗСВ-Съдиите, съдебните заседатели, прокурорите и следователите нямат право да изразяват предварително становище по възложените им дела, както и становище по дела,които не са им възложени. Съдия, прокурор и следовател няма право да дава правни консултации.
georgiev_sfbg
Активен потребител

Мнениеот toni_sf » 24 Сеп 2010, 11:08

И тук вече изпадаме в един парадокс, според чл51ал1 консумативните разходи се разпределят между всички собственици и обитатели по равно.чл51ал3 собственик или обитател които отсъства повече от месец плаща за времето на отсъствие 50 на 100,а чл51ал4 гласи така отностно портиери в сградата ,сумите се разпределят по ал1и ал 3. И според мен това противоречи на чл23ал1т4, когато вече Управителя на ЕС е изготвил бюджета за текущата година и сумите по чл51 ал1и ал3 спаднат рязко.
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот trando58 » 24 Сеп 2010, 16:03

Най-лесното би било,при определяне на месечните вноски,да се завиши таксата с 1лв.примерно,като по този начин се образува резерв за непредвидени случаи.Или при такива, се вземат пари от фонда за ремонти.Едва ли,толкова народ от ЕС ще хукнат по едно и също време да отсъстват с месеци,че така рязко да спаднат приходите.Въобще това с планираният бюджет е една смешна работа и аз лично никога не съм го практикувал.Никой не може да предвиди за бъдещ период от една година какви точно ще бъдат разходите по поддръжка.
trando58
Потребител

Мнениеот toni_sf » 27 Сеп 2010, 00:54

до-trando58 Е Вие сте Управител на ЕС от 10г и щом не можете да планирате разходите за консумативи ,фонда за ремонт и обновление :D какъв бюджет приемате на ОС всяка година ,значи освен ,че сте избран незаконно,не работите според закона :wink:
toni_sf
Активен потребител

Назад към Етажна собственост