начало

Три пъти са се увеличили спестяванията на магистратите за 10 години Три пъти са се увеличили спестяванията на магистратите за 10 години

Съпругът има необслужен кредит към банка ОББ

Съпругът има необслужен кредит към банка ОББ

Мнениеот anona » 15 Сеп 2008, 08:38

Съпругът има необслужен кредит към банка ОББ за няколко месеца за което са го осъдили без да сме осведомени че го съдят.Дадоха му срок 2 седмици да внесе част от дълга в размер на 1100лв.Тъй като не можем за това време да съберм сумата защото в момента работя само аз за 220лв е насрочено вземането на 1/2отсемейното жилище.

Въпросът ми е- могат ли да ни принудят да напуснем жилището?
Живеем в спалня-3.50/3.50
хол-3.50/5.00
кухня-2.80/2.80 +коридор, баня с тоалетна,тераса.
В жилището живеем аз, съпругът ми,син на 32год. и дъщеря ми на 30год.
Ако може някой да ми помогне със съвет какво мога да направя и какви права имам?
Нямаме нито къде да отидем нито някакви средства за адвокат или каквото и да било друго.Жилището е единственото нещо което имаме.
anona
Нов потребител

Мнениеот ocean » 15 Сеп 2008, 08:42

Жилището ипотекирано ли е?
Петък е време за приятелите. Джони, Джак, Джим и всички останали.
Аватар
ocean
Потребител

Мнениеот anona » 15 Сеп 2008, 09:28

Не. Кредитът на съпруга ми е потребителски без поръчители.
Няколко месеца работи в строителна фирма в Банско от която не му платиха и не са му направили договор, затова се получи това нещо от което не знам как да се измъкна без средства.
anona
Нов потребител

Re: Търся много спешно помощ

Мнениеот gery » 15 Сеп 2008, 09:39

Здравейте, според мен или спестявате нещо или съпругът ви Ви е спестил нещо. Казвам го, защото ГПК един вид ви пази:
"Чл. 444. Изпълнението не може да бъде насочено върху следните вещи на длъжника - физическо лице:
.........
7. жилището на длъжника, ако той и никой от членовете на семейството му, с които живее заедно, нямат друго жилище, независимо от това, дали длъжникът живее в него; ако жилището надхвърля жилищните нужди на длъжника и членовете на семейството му, определени с наредба на Министерския съвет, надвишаващата част от него се продава, ако са налице условията по чл. 39, ал. 2 от Закона за собствеността
........;".

Не съм убедена, че ще се справите без адвокат. Отидете до адвокатската колегия в града, в който живеете и попитайте как може да получите правна помощ от адвокат вписан в Националното бюро за правна помощ.
gery
Потребител

Мнениеот anona » 15 Сеп 2008, 10:09

Не Ви спестявам нищо ,нито аз нито той, посто закъсня за няколко месеца с вноските по кредита за което са го осъдили и кредита става предсрочно изискуем.Понеже в момента е без работа аз няма от къде да внеса сумата.Не мога да платя и на адвокат на този етап а нямам близки които могат да ми дадатпари за това.
Не зная какво гласят законите които ми цитирате ,затова помолих някой ако знае да ми разясни.

Описът на 1/2 от жилището е насрочен за 19.09.сутринта и нямам много време да се справя.
anona
Нов потребител

Мнениеот hrangelova » 15 Сеп 2008, 11:42

Ако действително жилището Ви не е ипотекирано и нямате друго (включително къщичка на село), то опис не може да бъде направен. Както Ви посъветваха колегите, най-целесъобразно е да се обърнете към адвокат. В противен случай рискувате много. Едва ли ще се справите сама със ситуацията.
hrangelova
Младши потребител

Мнениеот ocean » 15 Сеп 2008, 11:44

anona написа: е насрочено вземането на 1/2отсемейното жилище.

Това какво означава?
Има ли образувано изпълнително производство?

Очевидно върху жилището не може да бъде насочено изпълнение-щом е единствено и не е ипотекирано в полза на банката.
Петък е време за приятелите. Джони, Джак, Джим и всички останали.
Аватар
ocean
Потребител

Мнениеот katerinakuch » 15 Сеп 2008, 16:44

anona написа:Съпругът има необслужен кредит към банка ОББ за няколко месеца за което са го осъдили без да сме осведомени че го съдят.Дадоха му срок 2 седмици да внесе част от дълга в размер на 1100лв.Тъй като не можем за това време да съберм сумата защото в момента работя само аз за 220лв е насрочено вземането на 1/2отсемейното жилище.

Въпросът ми е- могат ли да ни принудят да напуснем жилището?
Живеем в спалня-3.50/3.50
хол-3.50/5.00
кухня-2.80/2.80 +коридор, баня с тоалетна,тераса.
В жилището живеем аз, съпругът ми,син на 32год. и дъщеря ми на 30год.
Ако може някой да ми помогне със съвет какво мога да направя и какви права имам?
Нямаме нито къде да отидем нито някакви средства за адвокат или каквото и да било друго.Жилището е единственото нещо което имаме.

Госпожо, покажете документите на адвокат. Нека да Ви консултира.
Прави ми впечатление също така, че във Вашето жилище живеят синът Ви, който е на 32 години и дъщеря Ви, която е на 30 години. Това са млади хора в трудоспособна възраст. Надявам се те също работят и ако това е така, то те би следвало при желание от тяхна страна да Ви помогнат финансово, щом живеят във Вашето жилище.
katerinakuch
Активен потребител

Мнениеот anona » 16 Сеп 2008, 06:09

Съжалявам,че мислите че търся безплатна помощ.Всеки има право на мнение.Вие не ме познавате за да пишете това.
Наистина нямаме нищо, нито къщички на село, нито кола-само жилището от 2стаи и кухня което сме изплащали много години защото беше държавно.
Децата ми за момента не могат да ми помогнат с пари защото самите те имат кредити.
Все пак благодаря на всички които ми отговориха.
anona
Нов потребител

Re: Съпругът има необслужен кредит към банка ОББ

Мнениеот polis_ » 03 Авг 2009, 20:20

Здравей,

прочетох за проблема Ви във форума. Проблема е същия като на една моя приятелка. Успяхте ли да го разрешите? Какво се случи? Ако не Ви представлява някаква трудност кажете как сте разрешили проблема, към кой се обърнахте?

Благодаря Ви
Поздрави
Последна промяна polis_ на 28 Сеп 2011, 13:43, променена общо 1 път
polis_
Нов потребител

Мнениеот ivan_lawyer3 » 03 Авг 2009, 20:42

Без адвокат не можете да се оправите - но сега през лятото нямате шанс. С магическа пръчка няма кой да ви помогне. Трябва да има стабилно възражение, а не - прекопирано оттук-оттам.
ivan_lawyer3
Потребител

Мнениеот polis_ » 03 Авг 2009, 21:27

Възражение на какво? За кой момент говорим?
Някакво насочване ако може.
polis_
Нов потребител

Мнениеот usra_ovcova » 25 Окт 2009, 14:20

Какво стана с ипотеката и апартамента?Моля,кажете за читателите!
usra_ovcova
Потребител

Мнениеот pitasht » 18 Фев 2010, 12:20

има вече практика на ВКС виж тази тема
http://lex.bg/forum/viewtopic.php?f=27&t=33382
pitasht
Активен потребител

Мнениеот mariqpetrova » 23 Фев 2010, 17:06

:(
mariqpetrova