Колеги,
чудя се по чл.186 ГПк, след издадена обезпечителна заповед и откриване на производство пред изпълнител, съдебният изпълнител би ли могъл да издаде удостоверение, с което да принудя ТД на НАП да даде инфо за сметките на дадено лице, така да спестя обезпечаване по отношение на банки, в които няма сметки длъжника...някой вадил ли е такова удостоверение...
изхождам от чл.25, ал.1 ЗНАП за търговци и чл.25.ал.2 ЗНАП за физ. лица, чудя се, дали такова удостоверение има силата да накара НАПърите да си размърдат и да поискат от Банките инфо,респ. да са така добри, за да я споделят...
- Дата и час: 27 Ное 2024, 18:38 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Банковите сметки, ЧСИ и НАП?
|
|
8 мнения
• Страница 1 от 1
Банковите сметки, ЧСИ и НАП?
[b]Може би не знаете, но вечер Боко Тиквата се прибира самотен от работа, сваля уморено костюма си и влиза в топла вана, с томче на Лилиев в ръка. И плаче, плаче… Така му се иска да разбира това, което чете![/b]
-
palimsest - Активен потребител
Re: Банковите сметки, ЧСИ и НАП?
Съжалявам, но не виждам законова възможност СИ да извърши действие, различно от посоченото в ОЗ.
- ch3oh
- Активен потребител
Здравейте,
Аз имам същият проблем, поискахме обезпечение на бъдещ иск, но от съда ми казаха да посоча банката и № на сметката на длъжника, както и МПС-тата върху които искам запора. Единствената сметка, която имаме на длъжника е от преди 8 години, няма пари в нея и не я е използвал. А чрез познати, разбрах какви коли имат, но в последствие докато съда се наумува да ми отхвърли молбата, длъжника се разпореди с колите и сега и коли нямат, но тъй като се занимават с покупко продажба на стари автомобили, предполагам че скоро пак ще имат нещо като собственост, но няма как да го знам.
Няма как да науча и банковите им сметки, от където следва, че трябва да разчитаме на добрата воля на длъжника да ни каже, какво има и номерата на сметките си ???
Моля всички които са се сблъсквали със този проблем, да споделят има ли въобще възможност да се разреши в полза на кредитора?
Аз имам същият проблем, поискахме обезпечение на бъдещ иск, но от съда ми казаха да посоча банката и № на сметката на длъжника, както и МПС-тата върху които искам запора. Единствената сметка, която имаме на длъжника е от преди 8 години, няма пари в нея и не я е използвал. А чрез познати, разбрах какви коли имат, но в последствие докато съда се наумува да ми отхвърли молбата, длъжника се разпореди с колите и сега и коли нямат, но тъй като се занимават с покупко продажба на стари автомобили, предполагам че скоро пак ще имат нещо като собственост, но няма как да го знам.
Няма как да науча и банковите им сметки, от където следва, че трябва да разчитаме на добрата воля на длъжника да ни каже, какво има и номерата на сметките си ???
Моля всички които са се сблъсквали със този проблем, да споделят има ли въобще възможност да се разреши в полза на кредитора?
- topuzanova
- Потребител
ТД на НАП често пъти има стари сметки на фирмите, от времето когато имаше ДДС сметки.
Не е коректно един съдия да иска да му посочиш банка , че дори и номер на сметка, след като знае за банкова тайна(макар у нас тя да не е толкова силна). Обезпечителната заповед следва да бъде издадена по отношение на сметки във всички банки и респ.каквито сметки там се намерят.
Не е коректно един съдия да иска да му посочиш банка , че дори и номер на сметка, след като знае за банкова тайна(макар у нас тя да не е толкова силна). Обезпечителната заповед следва да бъде издадена по отношение на сметки във всички банки и респ.каквито сметки там се намерят.
- p_dyan
- Потребител
Ама колеги,
то в закона си ясно пише, НАП поддържа регистър, по реда на чл.25 ЗНАП дава инфото, ако не... се съдим по 95 ДОПК и така .... и това IBAN и въобще наличието на сметки, не представлявам банкова тайна, точната дефиниция на банковата тайна е размер и движение по сметките (аргумент чл.62 ЗКИ)....
то в закона си ясно пише, НАП поддържа регистър, по реда на чл.25 ЗНАП дава инфото, ако не... се съдим по 95 ДОПК и така .... и това IBAN и въобще наличието на сметки, не представлявам банкова тайна, точната дефиниция на банковата тайна е размер и движение по сметките (аргумент чл.62 ЗКИ)....
[b]Може би не знаете, но вечер Боко Тиквата се прибира самотен от работа, сваля уморено костюма си и влиза в топла вана, с томче на Лилиев в ръка. И плаче, плаче… Така му се иска да разбира това, което чете![/b]
-
palimsest - Активен потребител
Инициирайте производство по обезпечаване на доказателства /предхождащо произовдството по обезпечаване на бъдещ иск/ - чл. 207-208 ГПК. Искайте от съда да ви издаде съдебно удостоверение, с което да искате от банката да ви предостави информация дали ответникът по иска притежава банкови сметки в съответната банка.
Дефиницията по чл. 62, ал. 2 ЗКИ касае единствено наличностите и операциите по сметките и влоговете, т.е. в какъв размер за сумите по сметките и какви са транзакциите. Наличието на банкови сметки на името на дадено лице в дадена банка не се вмества в дефиницията на чл. 62 ЗКИ, поради което не представлява банкова тайна.
Дефиницията по чл. 62, ал. 2 ЗКИ касае единствено наличностите и операциите по сметките и влоговете, т.е. в какъв размер за сумите по сметките и какви са транзакциите. Наличието на банкови сметки на името на дадено лице в дадена банка не се вмества в дефиницията на чл. 62 ЗКИ, поради което не представлява банкова тайна.
Това е просто форум. Приемете горенаписаното като лично мнение, което не обвързва никого.
-
hidden - Активен потребител
hidden написа:Инициирайте производство по обезпечаване на доказателства /предхождащо произовдството по обезпечаване на бъдещ иск/ - чл. 207-208 ГПК. Искайте от съда да ви издаде съдебно удостоверение, с което да искате от банката да ви предостави информация дали ответникът по иска притежава банкови сметки в съответната банка...
То хубаво, ама производството по обезпечаване на доказателства е двустранно - участва и бъдещият ответник в исковото производство, т.е. - ще разбере какво му търсите. Да не говорим, че наличието на банкови сметки едва ли е от кръга доказателства, относими към спора, предмет на бъдещ иск с/у този ответник
Χαῖρε, Ανδρέςκω, ὁ Κύριος μετὰ σοῦ !
http://www.youtube.com/watch?v=hJMUewVpB5Y
http://www.youtube.com/watch?v=hJMUewVpB5Y
-
gudio - Активен потребител
Може да поискате от съдебния изпълнител:1.Да направи справка в НАП за наличните банкови сметки на длъжинка (достатъчно е инфото "в коя/и банка" има с/ка), след това искате от СИ запор и т.н.; 2. Да проучи за налични с/ки на длъжника във всики банки в РБ и пак запор и т.н.; 3.Да поискате (срещу сромната такса от 50лв) да проучи цялостното имуществено състояние на длъжника и заедно с Вас или сам да избере подходящ начин за събирането на дълга; 4.Или да измислете нещо друго свързано с движимото или недвижимото имущество на Д.
- y_donchev
- Младши потребител
8 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Изпълнително и обезпечително производство
|
|