Здравейте иамм следния проблем. През 2006 майка ми е купувала стока на изплащане към ОББ, за което и е издадена и кредитна карта. От същата тази карта тогава са били изтеглени 500 лева, за които не ме е уведомила че съществуват като задължение и съответно ги е забравила. По молба на адвоката на застрахователната компания обслужваща банката въз основа на изпълнителен лист издаден по гражданско дело от 2008 г. е образувано (23.09.2008г.) изпълнително дело срещу нея (майка ми) за заплащане на олихвяемата сума в размер на 505.38 лв, в едно с неолихвяема сума включваща всички такси и разноски по тарифата на ЗЧСИ (около 900 лв).
В поканата за доброволно изпълнение, на която тя подписа обратната разписка (счита се за връчена) в двуседмичен срок се приканва за доброволно погасяване на задължението. В противен случай ще се пристъпи към птинудително изпълнение. Заповедта за изпълнение на паричното задължение по чл 417 от ГПК е от 23.09.2008 г.
Искам да обжалвам, защото през тези 2 години банката не ни е уведомявала за баланса по сметката, нито за нейното решение (на банката) за предаване на казуса за съдебно събиране.
Нямам намерение просто да ги дам парите, ще лавирам до последно но кое е най правилно да се направи?
Като приложена информация е казано че "ако възражението бъде подадено в двуседмичен срок, кредиторът може да предяви с иск вземането срещу мен (разбирай картодържателката). Ако иск не бъде предявен, заповедта няма да влезе в сила и ще бъде обезсмислена.
Как трябва да изглежда това възражение?
- Дата и час: 27 Ное 2024, 14:43 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Запитване относно покана за доброволно изпълнение.
|
|
7 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Запитване относно покана за доброволно изпълнение.
С думата "Възразявам".
Наскоро имахме инструктаж на доброволните адвокати, така ни обясниха - трябва да има думата "възразявам", а не описание на неволята ви и на непочтеният кредитор.
Имате шанс, ако се докаже, че преди това е следвало да ви уведомят за изискуемостта.
А и 900 лева за съдебен изпълнител ми се вижда множко.
Наскоро имахме инструктаж на доброволните адвокати, така ни обясниха - трябва да има думата "възразявам", а не описание на неволята ви и на непочтеният кредитор.
Имате шанс, ако се докаже, че преди това е следвало да ви уведомят за изискуемостта.
А и 900 лева за съдебен изпълнител ми се вижда множко.
- ivan_lawyer
- Старши потребител
ivan_lawyer написа:А и 900 лева за съдебен изпълнител ми се вижда множко.
Тези 900 лв. със сигурност включват пропорционалната такса и авансовите такси общо. Авансовите такси са минимум 108 лева - 20 лв за образуване на изп. дело, 20 лв. за ПДИ, 50 лв. за цялостно проучване и върху тези 90 лв. - 20% ДДС. За всеки запор - по 18 лв. (15 по тарифата+ДДС).
Пропорционалната такса се начислава не само върху посочената тук главница от 505 лв., но и върху законната лихва, която задаващият въпроса или е недовидял, или премълчава. От 2006 г. до сега лихвите не са малко, а освен това адвокатите на тази застрахователната компания си начисляват едно солидно адвокатско възнаграждение...отделно има и съдебни разноски за издаване на изпълнителния лист (пак премълчавани от тук пишещия)...и ето ти една голяма сума, въз основа на която се изчислява пропорционалната такса.
ivan_lawyer, колкото и да Ви се иска да изкарате всички ЧСИ мошеници, няма да стане - при малък дълг таксите по изпълнението са доста по-големи като отношение спрямо дълга. Никой няма да тръгне да начислява прекомерно големи такси (освен ако не се касае за техническа грешка, случва се), най-малкото защото постоянно текат проверки от Министерството за най-малкия сигнал.
А ако искате да помогнете на тук питащия, със сигурност ще ощетите колегата-адвокат на застрахователната компания. Вие си решавате.
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
https://www.16personalities.com/infj-personality
- kalahan2008
- Активен потребител
Щом няма покана за изпълнение, ако в договора е уредено да има, на какво основание ще осъдят някого на 1400 лева за 500 лева дълг.
Аз не бих платил, особено по тези кредитни карти - принципа е - три пъти мери, един път режи. В крайна сметка зарибяват хората с кредити, поне да се обадят при просрочие; явно целта е друга.
Аз не бих платил, особено по тези кредитни карти - принципа е - три пъти мери, един път режи. В крайна сметка зарибяват хората с кредити, поне да се обадят при просрочие; явно целта е друга.
- ivan_lawyer
- Старши потребител
Благодаря на всички за бързата реакция, наистина никой от страна на банката миналата година не ме е уведоил за статуса на сметката и че ше се пристъпи към принудително изпълнение, нито че случаят е даден на съдия изпълнител. Другото което забелязах е, че частният съдебен изпълнител Милен Бъзински има район на действие София, кантората му е на бул. Витоша, а майка ми си живее в Бургас. На практика този случай в компетенцията ли му е? И към кого трябва да адресирам възражението? Делото се движи от районен съд гр. София 39 състав. Трябва ли да ходя до София или само обратната разписка е достатъчна?
- anfanger
- Нов потребител
За малките дългове има проблем, не знам дали изобщо е коментирано тук във форума.
Това е един типичен случай, когато за дълг от 500 лв трябва да платиш 1500 лв и това го научаваш от съдебния изпълнител, който си иска и неговите такси само защото е образувал делото.
Редно е човек да бъде поканен да си плати, без всякакви такси, защото когато се отнася за малки пари човек си плаща след като му бъде обяснено (в писмото покана) че ще му струва тройно по скъпо.
Но да научава за дълга от съдебния изпълнител не е много коректно, а и не е уредено в закона и/или наредби.
Това е един типичен случай, когато за дълг от 500 лв трябва да платиш 1500 лв и това го научаваш от съдебния изпълнител, който си иска и неговите такси само защото е образувал делото.
Редно е човек да бъде поканен да си плати, без всякакви такси, защото когато се отнася за малки пари човек си плаща след като му бъде обяснено (в писмото покана) че ще му струва тройно по скъпо.
Но да научава за дълга от съдебния изпълнител не е много коректно, а и не е уредено в закона и/или наредби.
- p_dyan
- Потребител
Проблемът е, че въпросната банка си взима парите от застраховател по застраховка "кредитен риск", каквато скоро явно ще престанат да предлагат , прибира ги и тогава му прехвърля изп. лист. Изп. дела се образуват на основание чл.429, ал.1, предл. н`ам-кое си от ГПК - "субективни предели на изп. лист" - платил дълга встъпва в правата на взискателя, установявайки плащането с писмени доказателства. Банката раздава на куцо-кьораво-сакато кредитни карти, а много от длъжниците дори не знаят и май и не са виждали въпросната кредитната карта като "пластика" , защото са взели напр. мобилен телефон на изплащане с договор за кредитна карта, без да получат картата и без да я ползват на ПОС-терминали или банкомати.
"Перата" в цялата сметка за дълга обикновено задължително включват "договорна лихва" + "наказателна лихва" или "неустойка" (както им е кефнало да поискат издаване на ЗИ), както и законна лихва + яки съдебни разноски + здрав адвокатски хонорар, защото адвокатите по тези дела са от категорията на "регистрирани по ЗДДС лица" За ЧСИ от цялата галимация остават, както посочи Калахан - около 108-126 лв. с ДДС авансови такси, с които трябва да покрие разходите си и около 100-120 лв. такса по тъй вадещата очите ви т.26
При кредитните карти има следната уловка - ако не платиш на падежа, въпросната "договорна лихва" се капитализира в следващия месечен период, а ако платиш преди падежа - ти се начислява било то "такса", било "неустойка" за предсрочно погасяване
"Перата" в цялата сметка за дълга обикновено задължително включват "договорна лихва" + "наказателна лихва" или "неустойка" (както им е кефнало да поискат издаване на ЗИ), както и законна лихва + яки съдебни разноски + здрав адвокатски хонорар, защото адвокатите по тези дела са от категорията на "регистрирани по ЗДДС лица" За ЧСИ от цялата галимация остават, както посочи Калахан - около 108-126 лв. с ДДС авансови такси, с които трябва да покрие разходите си и около 100-120 лв. такса по тъй вадещата очите ви т.26
При кредитните карти има следната уловка - ако не платиш на падежа, въпросната "договорна лихва" се капитализира в следващия месечен период, а ако платиш преди падежа - ти се начислява било то "такса", било "неустойка" за предсрочно погасяване
Χαῖρε, Ανδρέςκω, ὁ Κύριος μετὰ σοῦ !
http://www.youtube.com/watch?v=hJMUewVpB5Y
http://www.youtube.com/watch?v=hJMUewVpB5Y
-
gudio - Активен потребител
7 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Изпълнително и обезпечително производство
|
|