начало

Съдът върна в ареста актьора Димо Алексиев Съдът върна в ареста актьора Димо Алексиев

Спешно за обществените поръчки

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Спешно за обществените поръчки

Мнениеот mil4o » 05 Авг 2004, 14:02

При проведена процедура - ограничен конкурс по Наредбата за възлагане на обществени поръчки под праговете определени в чл.7 ал.1 ЗОП, знаем че решението на възложителя за определяне на изпълнител е индиведуален адм.акт по смисъла на ЗАП. След обявяване на решението получихме жалба /депозирана в окръжен съд/ относно неговата нищижност от фирмата класирана на второ място. Въпросът ми е : Може ли след като вече има насрочено заседание на окръжния съд по обжалвания адм.акт, аз като възложител да си отменя решението за определяне на възложител, да прекратя процедурата и да обявя нова?
Благодаря предварително!
mil4o

Re: Спешно за обществените поръчки

Мнениеот SK » 05 Авг 2004, 15:20

struwa mi se che deistwashtiq zakon ne wi dawa osnowanie za towa. kato che li izbroqwaneto w chl. 21 izglejda da e izcherpatelno:))
SK

Мнениеот mil4o » 05 Авг 2004, 16:37

Грешката в последното изречение е чисто техническа, става въпрос за решението за определяне на ИЗПЪЛНИТЕЛ!
mil4o

Мнениеот jullli » 05 Авг 2004, 16:43

практиката на ВАС в това отношение е категорична - възложителя не може да изменя или отменя ИАА, който е внесен за съдебно разглеждане - справка чл.26 ЗАП
jullli
Младши потребител

Мнениеот mil4o » 16 Авг 2004, 09:52

Моля колега julli ако знаете конкретно решение посочете номера и датата
Благодаря!
mil4o

Мнениеот Deputy_Major » 22 Авг 2004, 12:40

Колеги, считам, че правото на отзив, по смисъла на чл.26, ал.1 ЗАП не може да бъде упражнено при тази хипотеза. Поне няма подобна практика по прилагането на ЗОП и Наредбата.

Искам и аз да попитам/ спешно / следното. Открит конкурс по Наредбата,В решението си възложителя , основавайки се на чл.11, ал.2 поставя условие кандидатите да са регистрирани като малко или средно предприятие по смисъла на ЗМСП.
Въпроса ми е : Възможно ли е на това основание да се обжалва процедурата.
Deputy_Major

Мнениеот mil4o » 24 Авг 2004, 11:36

Решенията на възложителя са индивидуални административни актове по смисъла на ЗАП. От това произтичат всички правни последици свързани с обжалването на иаа. Прочетете внимателно в ЗАП на какви основания може да се обжалва един иаа, какви пороци би могъл да съдържа...Може да обжалвате акта и като нищожен
mil4o

Мнениеот gogo-1 » 15 Сеп 2004, 00:27

Милчо почвай нова процедура и заеби тази която се обжалва!
gogo-1

Мнениеот !!!!!!!!!!!!! » 15 Сеп 2004, 13:04

Аз пък миля, че не може да започне нова процедура със същия предмет преди решението на Окр.съд.
Най-добре се консултирайте с финансов контрольор, за да нямате проблеми при ревизия.
Можете също да позвъните в Дирекция "Обществени поръчки" към Министъра на държавната администрация, тел. 02/940-29-99 /поне този беше преди няколко месеца/
!!!!!!!!!!!!!

Мнениеот baicho » 15 Сеп 2004, 13:36

Вече е Агенция по обществените поръчки, към Мин на икономиката
baicho

Мнениеот !!!!!!!!!!!!! » 15 Сеп 2004, 14:09

Може, новия ЗОП така и не ми остана време да го прочета, но ще ми се наложи в най-скоро време.
!!!!!!!!!!!!!

новия зоп

Мнениеот baicho » 15 Сеп 2004, 14:13

новия ЗОП е много по-тежък от сегашния закон
и казуистиката в него достига неподозирани сияйни висоти
baicho

Мнениеот gega » 15 Сеп 2004, 16:21

Колеги, търся телефон за връзка с регистъра по обществените поръчки!
gega

Мнениеот случаен » 15 Сеп 2004, 20:43

Уважаеми Гега, май се шегувате, не мога да си представя ситуация, в която ще се нуждаете от този телефон, но все пак:

гр. София-1000
бул. Дондуков 1
Министерски съвет
Дирекция "Обществени поръчки"

Тел: 940-26-45 - директор
940-28-95; 940-20-21; 940-29-71; 940-24-77 - юристи
940-20-18; 940-29-76 - Регистър за обществени поръчки

Факс: 940-21-90

Мисля, че новата агенция още не е конституирана, съответно и регистъра. Все пак законът влиза в сила от 01.10.2004 г. , поне в частта за регистъра.
случаен

Мнениеот gega » 16 Сеп 2004, 08:54

Благодаря ти много, водя едно сложничко дело и ответникът община, направи възражение, че договорът за изработка е нищожен, тъй като не е спазена процедурата по възлагане на обществена поръчка. Искът е предявен на договорно основание и в следващото заседание ще правя изменение на иска, като под форчата на евентуално съединен искс ще добавя и ново основание - ако счете съда, че договорът за изработка е нищожен, да присъди равностойността на трудовия резултат на основание неоснователно обогатяване! В регистъра в интернет открих, че има решение за възлагане на обществена поръчка с пряко договаряне, но не е публикувано решението за опхределяне на изпълнителя! Та затова го търся! Но ето един добър повод за сериозна дискусия - може ли един търговски договор да бъде обявен за нищожен, тъй като липсва решение за определяне на изпълнителя по обществената поръчка, след като е налице решение за възлагане на обществена поръчка по чл. 16 (1), т. 2 ЗОП чрез договаряне. И недобросъвестната страна - общината, да черпи права от своето противоправно поведение, като твърди че договорът е нищожен!
gega

Мнениеот Zu » 16 Сеп 2004, 09:52

Това че не е публикувано в регистъра не означава че няма решение, те и без това бавят публикуването с месеци. Най-добре е според мен да изискате от съда да наложи на общината да представи цялата документация по процедурата, в това число и решението за определяне на изпълнител.
Zu

Мнениеот gega » 16 Сеп 2004, 10:49

Което сме го сторили, но те твърдят, че няма такава процедура открита, но от регистира се установява противното!
gega

Мнениеот Angelova-2 » 16 Сеп 2004, 21:00

gogo-1 е изключително прав. На практика с отменяне на собствената си заповед, за което няма законова пречка, възложителят само ще си загуби времето, та после да обжалват и тази заповед. Новата процедура обаче следва да бъде с променен предмет, поне текстово, макар че смисълът да е един и същ.
Angelova-2

Мнениеот лунатик » 16 Сеп 2004, 22:10

"....може ли един търговски договор да бъде обявен за нищожен, тъй като липсва решение за определяне на изпълнителя по обществената поръчка, след като е налице решение за възлагане на обществена поръчка по чл. 16 (1), т. 2 ЗОП чрез договаряне. И недобросъвестната страна - общината, да черпи права от своето противоправно поведение, като твърди че договорът е нищожен!..."
Според мен не може! Вече отиваме в територията на ЗЗД и на ТЗ, така, че ЗОП остава на заден план. ЗОП решава преддоговорни отношения. Но има ли сключен договор - на ред е ЗЗД, а и ТЗ.
лунатик

Следваща

Назад към Административно право