- Дата и час: 27 Ное 2024, 14:43 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Лихви по изпълнително дело
|
|
18 мнения
• Страница 1 от 1
Лихви по изпълнително дело
Завел съм изпълнително дело срещу длъжник на който е запорирано трудовото възнаграждение.С моя съдия изпълнител с известни трудности успяхме да вземем част от парите,но остава известна сума.Друга подробност е ,че делото е с присъединяване на втори изпълнителен лист за същата сума като първия с два месеца разлика.Въпроса ми е: Тъй като се проточва във времето връщането на задължението длъжника дължи ли ми и лихви и как точно се изчисляват(съдия изпълнителя нищо не ми е казал за лихви и тяхното евентуално събиране)Благодаря предварително.
- slavipetrov
- Нов потребител
Re: Лихви по изпълнително дело
slavipetrov написа:Завел съм изпълнително дело срещу длъжник на който е запорирано трудовото възнаграждение.С моя съдия изпълнител с известни трудности успяхме да вземем част от парите,но остава известна сума.Друга подробност е ,че делото е с присъединяване на втори изпълнителен лист за същата сума като първия с два месеца разлика.Въпроса ми е: Тъй като се проточва във времето връщането на задължението длъжника дължи ли ми и лихви и как точно се изчисляват(съдия изпълнителя нищо не ми е казал за лихви и тяхното евентуално събиране)Благодаря предварително.
Да разбира се че се дължи мораторна лихва за забава.Толкова от мен ако някой се навие да ви обяснява как точно се изчислява лихвата , на добър път!
- REVOLUTION
- Активен потребител
Съдия-изпълнителя е Съдебен-изпълнител, не че има значение - понеже се чудеха като как ще ги пишат Частните съдебни изпълнители - нито са съдии - в тесния смисъл на думата, нито са изпълнители - в широкия смисъл на думата (запазвам си лоялността към гилдията на съдебното производство).
Оттам следва и отговора - обърнете се към адвокат или към работещ юрист - в смисъл адвокатите, които не искат да са адвокати - не разполагат със материални ресурси да Ви консултират - нямат кантора, нямат факс и т.н.
Аз нямам и не искам да имам факс, така че - се обърнете към адвокат с факс.
Например адвоката на Киро Японеца.
Оттам следва и отговора - обърнете се към адвокат или към работещ юрист - в смисъл адвокатите, които не искат да са адвокати - не разполагат със материални ресурси да Ви консултират - нямат кантора, нямат факс и т.н.
Аз нямам и не искам да имам факс, така че - се обърнете към адвокат с факс.
Например адвоката на Киро Японеца.
- ivan_lawyer
- Старши потребител
Вижте дали Ви е присъдена лихва за забава в изпълнителния лист и се консултирайте с адвокат...
- ralitsarbg
- Потребител
И никога не плащайте доброволно - това е все едно просия.
Има тенденция да ги закриват частните (честните) съдо-изпълнители.
Пак агресирам, което е лошичко.
Има тенденция да ги закриват частните (честните) съдо-изпълнители.
Пак агресирам, което е лошичко.
- ivan_lawyer
- Старши потребител
Законна лихва следва да ти се начисли , обикновено от датата на исковата молба до съда, с която сте поискали осъждане и издаване на изп.лист.
Това може и да е доста назад във времето.
Имай предвид и реда за плащане (по ЗЗД)- първо разноските, после законната лихва, после договорната/мораторна/ ако има, накрая главницата.
Твърде е възможно да се окаже че длъжника не е погасил нищо от главницата.
Обичайно ЧСИ ангажират вещи лица да изготвят това изчисление, в случаите когато тази сметка не е съвсем проста.
Това може и да е доста назад във времето.
Имай предвид и реда за плащане (по ЗЗД)- първо разноските, после законната лихва, после договорната/мораторна/ ако има, накрая главницата.
Твърде е възможно да се окаже че длъжника не е погасил нищо от главницата.
Обичайно ЧСИ ангажират вещи лица да изготвят това изчисление, в случаите когато тази сметка не е съвсем проста.
- p_dyan
- Потребител
Само да спомена ако има значение че и двата изпълнителни листа са за адвокатски хонорари за дело заведено срещу мен(наказателно от частен характер),но загубено от ищеца.
- slavipetrov
- Нов потребител
Няма значение от какво е породен дълга. Трябва в изп.лист да пише от коя дата се следва законна лихва. Самата законна лихва е ОЛП+10% и този годишен процент се сменя месечно, защото БНБ обявява на 1-ви всеки месец нова стойност за ОЛП (основен лихв.процент). Ориентировъчно стойността се колебае в границите 12.50 - до 15.00%.
- p_dyan
- Потребител
Съдебният изпълнител събира само сумата, посочена в изп. лист. Ако в изп. лист е посочено "заедно със законната лихва от....до изплащане на задължението...", Д(Ч)СИ ще събере и тази лихва. Ако не е посочено, ще трябва да си вадите отделен лист за лихвата.
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
- kalahan2008
- Активен потребител
Благодаря на всички отзовали се, но се оказва че по закон върху адвокатското възнаграждение(каквото е присъдил съда да ми се възстанови) и разходите по изпълнителното дело не се присъждат лихви.То затова и нищо не пише в изпълнителните листове освен сумата кой да я плати и на кого.В смисъл и да искам не мога да си извадя друг лист.
- slavipetrov
- Нов потребител
slavipetrov написа:но се оказва че по закон върху адвокатското възнаграждение(каквото е присъдил съда да ми се възстанови) и разходите по изпълнителното дело не се присъждат лихви.
Кой е този закон?
Адвокат: (INFJ)
- kalahan2008
- Активен потребител
Това ми го каза ЧСИ(не моя),че върху адвокатски хонорари не се дължат лихви освен ако съда не е присъдил такива.А съда обикновенно присъжда лихви по искове и главници.Така ,че ако имате идея какво да правя слушам.Все пак изпълнителните листове са вадени преди една година и не знам дали не е късно да се моля на съдийката ми по делото да се вади нов изпълнителен лист само за лихвите.Какъв е реда в случая или каузата е изгубена предварително.
- slavipetrov
- Нов потребител
Изпълнит.лист съдържа това,което е изпълняемото ви право,което от своя страна трябва да бъде изискуемо и ликвидно.Ако не сте поискали и лихвата,тогава няма как да фигурира в изпълнит.лист.Съдът не може да "изписва" без съответно направено искане лихвите.
- punisher
- Потребител
Искате да кажете че адвокатката ми е трябвало да поиска и лихва върху адвокатското възнаграждение?Или аз като съм подавал молбата за издаване на изпълнителния лист е трябвало да поискам и лихви?Не мога да разбера къде е пропуска.Благодаря предварително.
- slavipetrov
- Нов потребител
В изпълнителния лист пише дължимата се сума с лихви ли е или без такива и от кога се дължат , адвокатския хонорар не се олихвява !
- donna
- Старши потребител
Аз имам присъдени само 2 адвокатски хонорара по двете инстанции нищо повече.Един казва дължат се лихви ,друг не.На кой да вярваш.Благодаря много на donna.Явно при нея е истината.Приятен и успешен ден на всички.
- slavipetrov
- Нов потребител
http://www.epi.bg/calc_lihva_zakonna.php
Klikni tuk ima kalkulator za iz4islqvane na zakonnata lihva.
W izpylnitelniq list trqbvada da sa ti prisydeni sydebnite razhodi(koeto ne te interesuva v slu4aq) i lihvi ako imash nqkakav dogovor za lihvi s dlyjnika se prisyjdat te ako nqmash ti se prisyjda zakonnata lihva koqto igrae m/u 12 i 15% i vseki mesec se meni.
INTERESNOTO E 4E AKO NQKOI ADVOKAT E PROPUSNAL DA TI GI PRISYDI TO TOGAVA KAKVO STAVA? Nqkoi sydilishta rabotqt s dopylnitelna molba kym syda za prisyjdane na razhodite i lihvi ot datata v koqto dlujnika e izpadnal v zabava.
TOZI VUPROS NAISTINA E INTERESEN I AZ LI4NO NEZNAM KAK SYDA OPREDELQ DALI DA SE NA4ISLQT I DALI DA NE SE NA4ISLQT NO V KRAYNA SMETKA KREDITORA E USHTETEN.
Ako ima kompetenti molq da pishat!
Klikni tuk ima kalkulator za iz4islqvane na zakonnata lihva.
W izpylnitelniq list trqbvada da sa ti prisydeni sydebnite razhodi(koeto ne te interesuva v slu4aq) i lihvi ako imash nqkakav dogovor za lihvi s dlyjnika se prisyjdat te ako nqmash ti se prisyjda zakonnata lihva koqto igrae m/u 12 i 15% i vseki mesec se meni.
INTERESNOTO E 4E AKO NQKOI ADVOKAT E PROPUSNAL DA TI GI PRISYDI TO TOGAVA KAKVO STAVA? Nqkoi sydilishta rabotqt s dopylnitelna molba kym syda za prisyjdane na razhodite i lihvi ot datata v koqto dlujnika e izpadnal v zabava.
TOZI VUPROS NAISTINA E INTERESEN I AZ LI4NO NEZNAM KAK SYDA OPREDELQ DALI DA SE NA4ISLQT I DALI DA NE SE NA4ISLQT NO V KRAYNA SMETKA KREDITORA E USHTETEN.
Ako ima kompetenti molq da pishat!
- kemish
- Младши потребител
donna написа:В изпълнителния лист пише дължимата се сума с лихви ли е или без такива и от кога се дължат , адвокатския хонорар не се олихвява !
Толкова редове... но това е верният отговор.
- Гост.
- Старши потребител
18 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Изпълнително и обезпечително производство
|
|