начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

Въпрос относно заверка на наказателно постановление в КАТ?

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Въпрос относно заверка на наказателно постановление в КАТ?

Мнениеот stormrider » 17 Мар 2009, 09:32

Здравейте на всички,

имам следният казус за решаване.
Преди няколко месеца ми писаха АКТ за превишена скорост.
След като излезе наказателното постановление го обжалвах в седем дневния срок. В КАТ ми приеха жалбата и сложиха печат, като г-жата на гишето ми обясни, че не е нужно да го презаверявам докато не излезе решението на съда. Все още не съм получил призовка от съда и делото не е минало. Последните няколко дни ме спират три пъти и всеки път се заяждат, че трябвало НП да се презаверява в КАТ през един месец и ако ме спрат пак ще ми пишат акт и т.н. и т.н. Следователно днес пак ходих в КАТ да го заверя, но отново ми беше обяснено, че това не е нужно и, че ако случайно ми напишат акт затова, като го обжалвам, той ще падне. Попрегледах ЗзДП в интернет и не открих нищо по моя проблем. Ще ви помоля за съвет, защото определено не ми се занимава да ходя да обжалвам нещо, което два пъти ми е обяснено, че не е нужно да правя.

Предварително благодаря!
Иво Иванов
stormrider
Нов потребител

Re: Въпрос относно заверка на наказателно постановление в КАТ?

Мнениеот dimichev » 17 Мар 2009, 09:57

При обжалване на връчено НП, контролния талон се задържа до получаване или представяне от нарушителя на решението или определението на съда. С подаването на жалбата, върху връченото наказателно постановление се отразява “Обжалвано пред РС, дата” и заверява с печат на службата приела жалбата. НП се презаверява в случай, че след изтичане на 30 дневния срок няма получено или представено решение на съда.
dimichev
Младши потребител

Мнениеот stormrider » 17 Мар 2009, 10:06

Ами да, но на гише 14 в КАТ което отговаря за НП тази сутрин г-жата ми каза, че от два месеца има промени в закона и не е нужно да се презаверява, докато не излезе решението на съда. Е тва е нашата държава - един затворен кръг от проблеми!
stormrider
Нов потребител

Мнениеот dimichev » 17 Мар 2009, 10:28

Има ли отразена дата на приетото обжалвано НП. Има ли и срок определен докога може да управляваш с него ?
dimichev
Младши потребител

Мнениеот dimichev » 17 Мар 2009, 10:32

Служителката на гише 14 явно се съобразява с:
Чл. 190. (1) (Изм. - ДВ, бр. 82 от 2006 г.) След влизането в сила на наказателно постановление, с което се налага наказание на водач или собственик на моторно превозно средство, препис от него се предоставя на съответното структурно звено на Министерството на вътрешните работи, където се водят на отчет водачът и моторното превозно средство. Иззетите в този случай свидетелства за управление се изпращат на съответната служба на Министерството на вътрешните работи за съхранение и отчет.
(2) Наказанието "лишаване от право да се управлява моторно превозно средство" тече от датата на изземването на свидетелството за управление.
3) (Нова - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) Наложеното наказание "глоба" се заплаща в едномесечен срок от влизането в сила на наказателното постановление или съдебното решение или определение на съда при обжалване.
dimichev
Младши потребител

Мнениеот stormrider » 17 Мар 2009, 10:36

dimichev, да има печат на КАТ и пише "обжалвано пред РС 15.01.09" В самото постановление не виждам да пише, че замества контролния талон за срок от един месец както пише на акта. Въобще се чудя какво да правя!? :(
stormrider
Нов потребител

Мнениеот dimichev » 17 Мар 2009, 10:46

При констатиране на управление на МПС без контролен талон към СУМПС и без водача да се представи АУАН, се съставя акт по чл. 100, ал. 1, т. 1 от ЗДвП. Преди издаването на НП, административно наказващият орган извършва проверка относно наличие на съставен АУАН, с който е отнет контролния талон, след което съгласно разпоредбите на ЗДвП решава образуваната преписка.
При управление на МПС с АУАН, на който е изтекъл 30 дневния срок от съставянето му, се извършва проверка от контролните органи относно издаването по него на НП.
- В случай, че няма издадено НП е разпоредено на служителите към водача да не се взема отношение, ако няма констатирани нарушения при управлението на МПС.
- При наличие на издадено НП, но не връчено, в акта над бланковия номер трябва да отразяват номера на същото, дата и мястото на издаването му и на основание чл. 55, ал. 1 от ЗМВР се определя срок не повече от 7 дни за явяване на водача за връчване на НП. Съставя се протокол по чл. 56 от ЗМВР с оглед изпълнение на задължението от водача и същият се изпраща по местоотчет на водача. При установяване на неизпълнение на посочения срок да се съставя АУАН и на основание чл. 270, ал. 1 от ЗМВР се издава НП, а свидетелството се отнема за спиране на дейността по управление на МПС съгласно чл. 268 от ЗМВР.
- При извършване на нарушение по ЗДвП от водач управляващ МПС с връчено НП, се съставя АУАН, като в графа “иззех като доказателства” се отразява номера на НП, дата и служба която го е издала и датата на връчването му.
- Когато се установи, че водача управлява МПС с връчено НП и не е изпълнил задължението си по чл. 157, ал.8 от ЗДвП, да се отнема СУМПС и с датата на отнемане издава ЗППАМ по чл. 171, т. 1, б. “д” от ЗДвП. По същия начин да се процедира в случаите, при които чуждестранен водач отказва да заплати наложеното наказание “глоба”.
(8) (Нова - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) Наказателното постановление заменя контролния талон за период от един месец след влизането му в сила, съответно решението или определението на съда при обжалване.
dimichev
Младши потребител

Мнениеот stormrider » 17 Мар 2009, 11:07

(8) (Нова - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) Наказателното постановление заменя контролния талон за период от един месец след влизането му в сила, съответно решението или определението на съда при обжалване.

Ясно, според тази алинея щом съм го обжалвал си важи до излизане на решението или определението на съда. А този период от един месец е само ако влезне в сила - а в моя случай ще влезне в сила, или ще отпадне след решението на съда. Надявам се, че не бъркам отново нещата.

Искренно ти благодаря dimichev!
stormrider
Нов потребител

Мнениеот dimichev » 17 Мар 2009, 11:35

Да
dimichev
Младши потребител

Назад към Административно право