Здравейте колеги,
мога ли да ви помоля, ако някой от вас има и може да ми изпрати едно примерно споразумение с нотариална заверка на подписите, което да замести записа на заповед.
Не съм правила до сега такова и не знам дали има някакви реквизите, които трябва да се спазят
Благодаря ви предварително!!!
- Дата и час: 27 Ное 2024, 15:32 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Споразумение
|
|
9 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Споразумение
Колега как така да замести ЗЗ , не мога да разбера?Ако целите да гарантирате , че в случай на неизпълнение на задължението , кр. ще получи определена сума пари , като искате и да създадете документ , с който да прескочите процеса и да се снабдите с ЗНИ , то това споразумение всъщност е неустойка.Ако клаузата за последната е уговорена в договор с нот.заверка на подписа , може да ползвате417 т.3 , разбира се може неустойката да се уговори в отделен документ , който също да е с нот.заверка на подписите и пак чл417 т.3.Това ли имате предвид или нещо друго?
- REVOLUTION
- Активен потребител
Да, точно това имам предвид - чл. 417 т. 3 от ГПК.
Благодаря, че ме поправихте, не се бях изразила много точно. С новите изменения на ГПК, ЗЗ (Заповед за изпълнение) може да се оспори в съда и не се изискра обосноваване на длъжника. Ето това искам да избегнем. Да можем да се позовем на документ с нот.заверка, за да можем да искаме издаване на заповед за изпълнение и съптветно ИЛ.
Благодаря, че ме поправихте, не се бях изразила много точно. С новите изменения на ГПК, ЗЗ (Заповед за изпълнение) може да се оспори в съда и не се изискра обосноваване на длъжника. Ето това искам да избегнем. Да можем да се позовем на документ с нот.заверка, за да можем да искаме издаване на заповед за изпълнение и съптветно ИЛ.
- renka_82
- Потребител
Да разбрах Ви.Всъщност и ЗНИ въз основа на 417 т.3 може да бъде възразена и в такъв случай ще Ви се наложи да водите дело , но за разлика от ЗНИ въз основа на ЗЗ , възражението няма автоматично да спре изпълнителното дело.
Колкото до конкретния документ няма някакви решаващи реквизити , както при ЗЗ.Ако уговаряте неустойката в документ извън основния договор , внимателно и грижливо конкретизирайте , че неустойката обезпечава изпълнението на точно това задължение.
Колкото до конкретния документ няма някакви решаващи реквизити , както при ЗЗ.Ако уговаряте неустойката в документ извън основния договор , внимателно и грижливо конкретизирайте , че неустойката обезпечава изпълнението на точно това задължение.
- REVOLUTION
- Активен потребител
Много Ви благдоаря за помоща и указанията!!!
Лек и приятен ден!
Лек и приятен ден!
- renka_82
- Потребител
Ами , указания , недейте така , само лорд Николов дава указания .Иначе ние "простосмъртните "колеги , можем само да обсъждаме и така да си помагаме.
Успех!
Успех!
- REVOLUTION
- Активен потребител
Хи хи хи бях забравила за него. Аз не влизам така често вече тук. Преди бях по-активна, но....
Сега след като се зачетох по-внимателно, дали мога да оформя доумента като договор за паричен заем, който също да заверя нотариално, защото в чл. 417, т. 3 е казано "...спогодба или друг договор,с нотариална заверна на подписите ..."
Смятам, че ако го оформя така няма да има проблеми, но все пак ще ми е интересно да чуя и Вашето мнение.
Сега след като се зачетох по-внимателно, дали мога да оформя доумента като договор за паричен заем, който също да заверя нотариално, защото в чл. 417, т. 3 е казано "...спогодба или друг договор,с нотариална заверна на подписите ..."
Смятам, че ако го оформя така няма да има проблеми, но все пак ще ми е интересно да чуя и Вашето мнение.
- renka_82
- Потребител
В хипотезата на нормата".......друг договор с нот. заверка на подписите" попадат и клаузите за неустойка.Задълженията за последните също произтичат от договор.Тук проблема е по скоро в това да се докаже в производството по издаване на ЗНИ , че вземането за неустойка е станало изискуемо.Това е доста трудно ако не сме в хипотезата на фикс сделка.
Иначе няма проблем да се оформи договор за паричен заем , но все пак зависи и от конкретиката на казуса.
Иначе няма проблем да се оформи договор за паричен заем , но все пак зависи и от конкретиката на казуса.
- REVOLUTION
- Активен потребител
Дам, така е
Още веднъж благодаря!
Още веднъж благодаря!
- renka_82
- Потребител
9 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Изпълнително и обезпечително производство
|