начало

Нагласите на студентите по „Право“ за наказването на престъпления Нагласите на студентите по „Право“ за наказването на престъпления

Покана за доброволно плащане

Покана за доброволно плащане

Мнениеот vdimitr » 07 Фев 2009, 17:20

Здравейте! Днес получих покани за доброволно плащане - за родителите ми. Преди 10 години са били съдени за вноски по ипотека. Преди 4 години банката им дава документ, че са си погасили задълженията по кредита изцяло и те се заличават при съдията по вписване. Жилището им е било закупено, чрез въпросния заем на банката.
Въпроса ми е- на двете покани за доброволно плащане е посечена една и съща сума, с приложени копия от Изпълнителен лист - еднакви. И двамата ли дължат въпросните суми? Или сумата е една - но изпратена и на двамата. Благодаря предварително.
vdimitr
Нов потребител

Re: Покана за доброволно плащане

Мнениеот razli4na » 07 Фев 2009, 18:18

Родителите Ви знаят най- добре. Питайте тях!
razli4na
Активен потребител

Мнениеот gudio » 07 Фев 2009, 18:47

Може родителите да са възрастни и да не могат да се ориентират. Прочетете изпълнителния лист внимателно и вижте дали има думичката "солидарно" някъде. Ако листът е еднакъв и няма думата "солидарно" - значи всеки дължи половината от парите, а ако я имата думата - значи всеки дължи цялата сума, но сумата си остава пак същата.
Χαῖρε, Ανδρέςκω, ὁ Κύριος μετὰ σοῦ !
http://www.youtube.com/watch?v=hJMUewVpB5Y
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот vdimitr » 07 Фев 2009, 19:07

Изпълнителен лист : осъжда на осн.237, буква "з" от ГПК във връзка с чл. 42, ал.1 от ЗБ ................., ЕГН............... и ..................., ЕГН............. и двамата от гр.С. да заплатят на Банка.........., гр.С. сумата от ...........лв., представляваща главница и сумата .........лв, лихва, ведно със законната лихва в/у главницата, считано от ..........., до окончателното й изплащане, както и на осн. чл.64, ал.1 от ГПК разноски по делото в размер.......лв.
ПОКАНА за доброволно плащане:
(име, ЕГН)...... общо задължение е в размер ..........лв.
ПОКАНА за доброволно плащане:
(име, ЕГН)...... общо задължение е в размер ..........лв.

Обърква ме, че и на двамата е изпратена покана и се чудя да сумирам ли сумите от двете покани или не. НЯМА "солидарно" никъде.
Благодаря Ви!
vdimitr
Нов потребител

Мнениеот gudio » 07 Фев 2009, 19:27

Значи може да поддържате, че всеки дължи само половината. Но и "солидарно" да беше, щом листът е един за двамата, значи сумата е една. Разликата е дали може да се търси цялата сума от всеки един поотделно или от всеки само половината. В поканата може и да е допусната грешка, защото обикновено по банковите кредити задълженията са "солидарни". Става дума за една сума.
Χαῖρε, Ανδρέςκω, ὁ Κύριος μετὰ σοῦ !
http://www.youtube.com/watch?v=hJMUewVpB5Y
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот vdimitr » 07 Фев 2009, 19:54

"gudio" благодаря Ви, това ме успокоява - защото сумата към банката е 200 лв., лихва почти толкова и разходи по дело и т.н. - общо 600 лв. Което малко ме изнерви 1200 лв.
Още веднъж Ви благодаря, спокойна и прятна вечер, с уважение.
vdimitr
Нов потребител

Мнениеот p_dyan » 08 Фев 2009, 22:31

По скоро отидете до банката с този документ, който е бил издаден в уверение на това , че кредита е изплатен. Обикновено банката не би дала съгласие за заличаване на ипотека, ако има нещо неплатено./а вие твърдите че е заличена/
Вижте да не е станала някаква грешка, откъде произлиза този дълг (макар и малък), някаква останала неплатена такса.
p_dyan
Потребител

Мнениеот vdimitr » 19 Фев 2009, 13:20

Благодаря на всички оказали ми помощ със съвет. Банка ДСК гледаше като "изтребител". Съдия -изпълнителката се заинати като "магаре на мост". Въпреки приложените документи- си тече срока за доброволно плащане. :( Поне ме успокой - че сумата не е "сума +сума". От банката взеха молбата ми и след 1 седимца ме уведомиха - че юристите са изпратили писмо до СИ. Нищо не се дължи, банката няма претенции. Въпреки, че ще проверя дали вече е спокойна СИ.
Още веднъж благодаря на всички! Пожелавам Ви приятен ден и успехи!
vdimitr
Нов потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 19 Фев 2009, 13:33

Ако не се е успокоила съдия-изпълнителката, подайте я на нас, да й ударим една инжекция.
Ако имахте здрави нерви, можехте да заведете отрицателно-установителен иск, съчетан с претенция за адвокатски хонорар, платим на потвърждение и да спечелите пари.
Все пак Банката за това топли салоните си, за да не замръзват мозъците на служителите им.
Но може архива им да е бил на двора, та някой да се е простудил и да е отчел като дължимо вземането.
ivan_lawyer
Старши потребител

Назад към Изпълнително и обезпечително производство