начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Изпълнителен лист за кредит

Изпълнителен лист за кредит

Мнениеот silmaril » 04 Фев 2009, 16:17

Здравейте.
Дали някой ще може да ме посъветва, как да постъпя в дадения случай?
Доскоро, майка ми, живееше с един мъж в условията на "семейни начала". Докато са живели съвместно, ТЕ са изтеглили потребителски кредит (преди 2 год.), като майка ми е "съдлъжник", според условията на договора. Въпросният мъж почина преди няколко месеца (лека му пръст). Докато беше жив, той погасяваше вноската по кредита. Един слънчев ден, в началото на мес. декември, когато майка ми реши да изтегли пенсията си + декемврийския бонус, се оказа че дебитната картата, по-която тя си получава пенсията, е блокирана. Оказа се, че банката е спряла картата, заради непогасяването на вноските по гореспоменатия кредит. Аз лично не знаех, за съществуването на този кредит, а майка ми не си спомня нищо. Искам да уточня, че майка ми преживя 2-3 инсулта, преди около 4 години. В момента, аз се грижа за нея, след като починаха брат ми и мъжа, с когото тя живееше. Тя е инвалид с решение от ТЕЛК - не може да помни. Майка ми сключи споразумение с банката, всеки месец от пенсията и да се удържат по 30 лв. (нейната пенсия е около 145 лв.).
Дотук добре, аз в момента преговарям с наследниците на починалия мъж, да поемат поне част от изтегления кредит, понеже майка ми не се е възползвала от него, по никакъв начин. Така и не разбрах, за какво са били похарчени парите от кредита.
Днес сутринта ми се обажда един ЧСИ и иска да се срещнем. Насрочихме си среща, видяхме се, той ми връчи копие от изпълнителния лист от ВРС с дата 09.01.2009 год. към двамата съдлъжници и "ПОКАНА ЗА ДОБРОВОЛНО ИЗПЪЛНЕНИЕ", аз го уведомих за споразумението, което е сключила майка ми с банката, за което той не знаеше и се разбрахме , да му занеса копие от това споразумение. В цитираната крайна сума, която се дължи според поканата има Грешка :D , (поне според мен): завишена е с около 400 лв.

Сега се чудя, след като прочетох няколко теми из форума, дали да наема адвокат и да подам жалба по :"Чл. 286. (1) (Изм. - ДВ, бр. 62 от 1997 г.) Който пред надлежен орган на властта набеди някого в престъпление, като знае, че е невинен, или представи неистински доказателства срещу него, се наказва за набедяване с лишаване от свобода от една до шест години и с обществено порицание.
(2) (Предишна ал. 3 - ДВ, бр. 62 от 1997 г.) (Изм. - ДВ, бр. 62 от 1997 г.) Ако набеденият бъде привлечен към наказателна отговорност, наказанието е лишаване от свобода от една до десет години."
Това със жалбата, най-вероятно няма да стане, но просто не знам, какво да правя. Напоследък колко струва една консултация с адвокат? Могат ли да осъдят майка ми и какви последици биха могли да произтекат от това? Тя няма никакво имущество, единственият и доход е пенсията и?
Предварително Ви благодаря, за съветите, които ще ми дадете.
silmaril
Нов потребител

Re: Изпълнителен лист за кредит

Мнениеот vili_spasova » 04 Фев 2009, 16:28

Вървите в грешна посока!
Тук правоотношението е единствено и само гражданскоправно!
Не си въобразявай!
vili_spasova
Потребител

Мнениеот silmaril » 04 Фев 2009, 16:52

Нещо съм се объркал с цитирания чл.286. Извинявам се. Аз досега не съм имал вземане-даване с адвокати, съдилища и др. подобни.
silmaril
Нов потребител

Мнениеот bradshow » 04 Фев 2009, 17:40

След като има издаден изпълнителен лист, с който майка Ви и нейният мъж са осъдени да заплатят определена сума, дължима на банката, значи има образувано дело. копие от споразумението с банката го занесете на ЧСИ- то, към дължимата сума по кредита, дължите и разноски по издаване на листа , разноски по образуване на изпълнително дело, и таксите на ЧСИ вероятон затова парите Ви се струват с около 400 лв. повече.
По мое мнение се поинтересувайте в НОИ колко е минималната пенсия, защото ако пенсията на майка ви е минаимална, то ЧСИ не може да я запорира и да се удържат сумви.
На следващо място представете молба по изпълнителното дело с удостоверие за наследници на починалия мъж на майка ви и искайте ЧСИ да ги конституира като длъжници по делото. Те са наследници на починали и отговорят за неговите задължения. Хич не ги молете закона ги прави отговорни. ЧСИ да наложи запор върху т.в на наследниците и да ги покани и тях да платят дълга.Пишете пак . Ще помагам
bradshow
Младши потребител

Мнениеот bradshow » 04 Фев 2009, 18:02

НОИ запорира единствено сумата над МРЗ, т.е. над 220 лв.
bradshow
Младши потребител

Мнениеот silmaril » 04 Фев 2009, 18:25

Впечатлен съм от бързите отговори. Много благодаря за разбирането и помощта. Искам да уточня, че майка ми не е имала граждански брак с починалия съдлъжник, а относно наследниците, те в момента са в чужбина и аз разговарям с тях, чрез трето лице. Също така искам да добавя, че споразумението м/у банката и майка ми е с по-ранна дата, от ИЛ на съда. Аз попитах ЧСИ, защо не е била уведомена майка ми за насроченото дело и той ми отговори, че се е гледало при закрита врата.
silmaril
Нов потребител

Мнениеот silmaril » 05 Фев 2009, 10:03

Още веднъж, бих искал да благодаря на всички. Да, съгласен съм, че всичко е въпрос на пари. Всичко и всеки се купува и продава. Засега мисля, да не предприемам нищо, по гореизложения казус. Дори да осъдят майка ми, ми е много интересно, какво биха могли да и направят. Тя няма имущество, инвалид е, не може да и се запорира пенсията. Доколкото разбрах (от една учитива банкова служителка), от банката имат малко по-друга цел. Въпросният мъж, който почина и баща му, който почина малко след него, бяха притежатели на един малък имот. Явно от банката, са се настървили да го отнемат. Да са живи и здрави.
silmaril
Нов потребител

Назад към Изпълнително и обезпечително производство