начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

изгубен изпълнителен лист-оспорване от длъжника

Мнениеот enigma » 06 Ное 2007, 22:02

Тъкмо се сетих. А длъжникът какво точно трябва да доказва - че взискателят не е загубил ИЛ. Искрено се разсмях. Сори.

параграф 22.
Meno Male! Scarpia.
enigma
Потребител

Мнениеот kolman » 12 Ное 2007, 20:03

enigma написа:Тъкмо се сетих. А длъжникът какво точно трябва да доказва - че взискателят не е загубил ИЛ. Искрено се разсмях. Сори.

параграф 22.

Да върнем малко темата на дневен ред.
Радвам се /с петдневна давност/, че съм разсмял някого.
Длъжника не доказва, че някой нещо е загубил, или че не е загубил.
Въпросът е в това - какви са правата на длъжника в това производство - описани са изрично в ГПК, но някой се опитва да ги разшири. Някъде да има нещо, което да гласи, че длъжника ивма правото да обосновава възражения итносно това, че кредитора е загубил изпълнителният лист?
Какво пише на един дубликат на изпълнителен лист????? (
Водили ли сте такова дело?
kolman
Потребител

Мнениеот albin » 17 Дек 2007, 21:56

Помагайте-длъжникът днес пуснал молба в съда(разбрах),че трябва да докажа,че съм загубил ИЛ,че ми бил платил сумата,че затова не съм образувал изпълнително дело и съм бил поел ангажимента да унищожа ИЛ,защото вече съм си бил получил парите.Затова трябвало да докажа,че не съм виновен за изгубването на ИЛ.И че преди време съм му заявил,че ще си извадя 2 ИЛ,за да му взема 2 пъти повече пари.Даже,че съм му показал оригинала наскоро.....Направо съм потресен-как да докажа(делото е в петък),че съм загубил ИЛ-трябва да лъжа нещо.В противен случай ще загубя делото :evil: Помагайте!
albin
Младши потребител

Мнениеот enigma » 18 Дек 2007, 12:32

Да, няколко, по последното бях на страната на взискателя и ми издадоха издадоха дубликат (СРС), защото си доказах факта на изгубването. Плюс, че имаше и възражения за платен дълг.

Вижте си чл. 248, ал. 3 ГПК във връзка с чл. 248, ал. 1 ГПК относно предпоставките за издаване на дубликат по чл. 248, ал. 1 ГПК - изрично е казано, че първообразът трябва да е изгубен или унищожен, а длъжникът може да прави възражения по въпроса.

"Аз/някой съм/го е загубил/унищожил са положителни твърдения и при това положение молителят си ги доказва.

Не забравяйте също така, че производството е подчинено на исковото, със стандарт на пълно доказване - чл. 248, ал. 2 и ал. 4 ГПК.
Meno Male! Scarpia.
enigma
Потребител

Мнениеот enigma » 18 Дек 2007, 15:26

Албин,

хич не е толкова страшно, но отиди при адвокат за пълно консултиране. :wink:
Meno Male! Scarpia.
enigma
Потребител

Мнениеот studentka86 » 23 Яну 2008, 23:40

"kolman Пуснато на: 05 Ное 2007 05:39 . В трите десетилетия след това, в две свои решения, ВКС започва да извежда категорично идеята за доказване изчезването на изпълнителният лист от страна на молителя."

Моля ви: Ще бъде ли любезен някой от Вас да качи въпросните 2 решения(или поне едното)Благодаря предварително!
studentka86
Младши потребител

Мнениеот mar4o » 10 Сеп 2008, 19:52

enigma написа:
А какво като на листа пише дубликат, като имаш и оригиналът - отиваш пре двама различни съдебни изпълнителни - източваш сметките и после да те гонят да връщаш. Аз лично съм виждал подобни случаи.

Имам подобен случай, след издаването на дубликат се оказа, че оригиналът се намира в СИС и има образувано изпълнително дело. Съществува ли възможност дубликата да се обезсили?
mar4o
Младши потребител

Мнениеот gudio » 10 Сеп 2008, 20:06

Според мен не трябва обезсилване - достатъчно е да се установи плащане по конкретното вземане, вкл. и пред самия съдебен изпълнител - представя се някакво удостоверение, че сумата по ИЛ, вкл. "дубликат" по еди-кое си решение на еди-кой си съд е събрана/платена. Все пак не става дума за изгубено и възстановено дело, друго решение и т.н. - съдебното решение определя изпълняемото право - ако ще и "три-пликат" на изп. лист да има - след като вземането е погасено с плащане - "свирено".
Χαῖρε, Ανδρέςκω, ὁ Κύριος μετὰ σοῦ !
http://www.youtube.com/watch?v=hJMUewVpB5Y
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот mar4o » 10 Сеп 2008, 20:09

Вземането не е погасено с плащане, не оспорваме, че не сме платили, но при това положение за едно и също вземане има два ИЛ, макар и единия да е дубликат.
mar4o
Младши потребител

Мнениеот gudio » 10 Сеп 2008, 20:18

mar4o написа:Вземането не е погасено с плащане, не оспорваме, че не сме платили, но при това положение за едно и също вземане има два ИЛ, макар и единия да е дубликат.

Не се сърдете, ама имам си лаф за тая работа - "Разбирам вашия ентусиазъм, но не го споделям" :lol: :lol: Поне по едното изп. дело (първообраз и дубликат) трябва да платите - всички "шикании" са обречени рано или късно, на неуспех :wink:
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот mar4o » 10 Сеп 2008, 20:24

Да така е, но е твърде вероятно след плащането по изп.дело по което е представен оригинала да се образува второ изпълнително дело като се представи дубликата?
mar4o
Младши потребител

Мнениеот gudio » 10 Сеп 2008, 21:12

Платете на "поканата" за доброволно изпълнение, по по-рано заведеното дело би следвало и разноските да са по-малки
Аватар
gudio
Активен потребител

Предишна

Назад към Изпълнително и обезпечително производство