начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

KAT - Камери - Акт за установяване на админ. нарушение.

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

KAT - Камери - Акт за установяване на админ. нарушение.

Мнениеот znaiko » 14 Авг 2008, 14:15

Здравейте, надявам се да получа съвет за следния казус: На 07/07/2008г. се движа с лек автомобил със скорост 83 км/ч. при ограничение от 50 км./час в населено място. Камера на пътя ме заснема. На 07/08/2008 получих призовка - да се явя в КАТ на 14/08/2008 във връзка с преписка ..... Явих се в посочения час и ми връчиха АКТ за установяване на административно нарушени, който бе попълнен прилежно от контрольор Петков на дата 12/07/2008 (5 дни след дата на снимката). Датата на връчването на АКТА е 14/08/2008г. Показаха ми снимките - едната в общ план, автомобилът сниман отпред като се вижда силуета на водача. Втора снимка (увеличена) на която се вижда по-ясно силуета на водача. На последно място в преписката забелязах информация, извадена от публичния регистър - фирмите, в които имам участие и т.н. - с други думи ...ние сме ФБР и имаме всичко за човека-нарушител... Спор няма - познах се. НО, преди да подпиша АКТА написах, че автомобилът не е управляван от мен и ще дам допълнителни обяснения и възражения. Това, което знам е следното: В ЗДВП е записано, че камерата трябва да заснема само регистрационния номер на МПС, но не и водача, както и седящия до него. Снимката може да се използва като доказателство в процеса. АКТ за нарушение се съставя в момента на констатиране на нарушението при наличието на свидетел. Никой не ме е спирал и не е проверявал моята самоличност, както не е констатирал и нарушението. Лично за мен този АКТ не е съставен по правилата. Имам усещането, че никой не може да ме снима, както и да разпространява личните ми данни от регистъра. БИхте ли дали своя коментар и според вас има ли пропуск в цялата тази система за издаване на АКТОВЕ на база снимка на пътя. Поздрави !
znaiko
Нов потребител

Мнениеот georgi » 14 Авг 2008, 14:33

Актът е следвало да бъде съставен на 14-ти. Нарушен е чл. 40 от ЗАНН. Ако сте собственик на автомобила отговаряте за извършеното с него нарушение, освен ако посочите лицето, на което сте го предоставили - чл. 188 ЗДвП.
georgi
Младши потребител

По повод камерите по пътищата .....

Мнениеот znaiko » 14 Авг 2008, 16:07

Във връзка с предишния ми пост - попаднах на този текст....бихте ли коментирали законността на камерите..
Чл. 32. (1) Личният живот на гражданите е неприкосновен. Всеки има право на защита срещу незаконна намеса в личния и семейния му живот и срещу посегателство върху неговата чест, достойнство и добро име.

(2) Никой не може да бъде следен, фотографиран, филмиран, записван или подлаган на други подобни действия без негово знание или въпреки неговото изрично несъгласие освен в предвидените от закона случаи.
znaiko
Нов потребител

Мнениеот georgi » 14 Авг 2008, 16:28

..... "освен в предвидените от закона случаи." Трудно е да се заснеме само номера, а ако снимката е неудобна за Вас, след прекратяване на а.н.производство или след влизането в сила на НП може да искате да Ви се предаде. Също така може да поискате да Ви бъде предадена за пазене - чл. 46, ал. 3 ЗАНН
georgi
Младши потребител

Re: KAT - Камери - Акт за установяване на админ. нарушение.

Мнениеот Inspector_MBP » 14 Авг 2008, 21:07

znaiko написа: На последно място в преписката забелязах информация, извадена от публичния регистър - фирмите, в които имам участие и т.н. - с други думи ...ние сме ФБР и имаме всичко за човека-нарушител...
...
Чл. 32. (1) Личният живот на гражданите е неприкосновен....

Ами "публичният регистър" е точно такъв, какъвто самият Вие сте го знаовал - ПУБЛИЧЕН. Така, че не е нужно "да си ФБР" за да разполагаш с данните записани в търговския регистър.

znaiko написа: На 07/07/2008г. се движа с лек автомобил със скорост 83 км/ч. при ограничение от 50 км./час в населено място...
...
НО, преди да подпиша АКТА написах, че автомобилът не е управляван от мен

Наглост поне не Ви липсва, че и да продължавате да очаквате съвет.

znaiko написа:АКТ за нарушение се съставя в момента на констатиране на нарушението при наличието на свидетел.

НЕ.

znaiko написа:Имам усещането, че никой не може да ме снима, както и да разпространява личните ми данни от регистъра.

Това, както и други Ваши усещания, за (Ваше) съжаление са лишени от правна опора.
За да намерите отговорите на всички Ваши притеснения и терзания, можете да се допитате до адвокат или да се запишете в най-близкия до Вас юридически факултет. ПОЗДРАВИ !
Qui parcit nocentibus, innocentes punit.
Който щади виновните, наказва невинните.
Аватар
Inspector_MBP
Потребител

Мнениеот vetre » 14 Авг 2008, 21:09

ами явно това е за КС.
значи да снимаш опасен престъпник при примерно продажба на оръжие
ти трябва разрешение на съда,а да снимаш някои с колата му
произволно- както им е кеф на куките не.
ама добре че ще стане в БГ,ако не ни натиснат от евросъюза
бях чел че в германия КС е забранил камерите.това вярно ли е според вас
vetre
Потребител

Мнениеот n_ikito » 14 Авг 2008, 22:49

За съжаление камерите в цял свят се размножават :wink:
n_ikito
Активен потребител

Мнениеот vetre » 14 Авг 2008, 23:31

сега се сещам-защо не дадете че е шофирало някое лице което е извън БГ.един познат така заснет в германия казва че е карал брат му,който сега е БГ,и нищо не става вече 2г.повече не е сниман и не мога да разбера дали е вярно това за камерите там
vetre
Потребител

Нека да уточня нещо .....

Мнениеот znaiko » 15 Авг 2008, 08:46

Инспекторе, когато полицаи са ме спирали на пътя при констатирано нарушение (превишена скорост) винаги съм признавал вината си, никога не съм превдлагал пари, за да ме "пуснат" и винаги съм казвал - постъпете, както го ги изисква ЗАКОНА. Плащал съм си всички глоби, но към Държавата. Това с камерите е много относително нещо - те могат да помогнат в дадена ситуация, но някак си е малко нахално да ми го пробутват като доказателство, че съм превишил скоростта.
1. Някой спрял ли ме е за да провери самоличността ми?
2. Някой обозначил ли е зоната за видеонаблюдения? Защо по европейските пътища срещаме табели "Videocontrol" - сигурно за да разнообразяват пейзажа ..... ?
3. Някой ще ми гарантира ли, че уредите са калибрирани и заверени от съответната лаборатория?
4. Нека засенамт само номерът на МПС, защо е нужно да ме снимат мен, или човекът до мен? Акое трудно изпълнимо - да търсят начин да го усвършенстват преди да го прилагат .....
Аз искам само да разгледам и да коментирам с Вас въпроса за правното основание да се налага накзание на база снимка. Не искам да бягам от плащането на глобата.

В заключение само още едно нещо към всички, които защитават законите, писани у нас. Бившият вече заместник Министър на Транспорта - (сега на по-висок пост) блъсна пешеходец със своя джип, пешеходецът загина на място и което е най-жалкото - ЗАКОНЪТ го изкара виновен за случилото се. .....
znaiko
Нов потребител

видео :о)

Мнениеот znaiko » 15 Авг 2008, 09:30

Ето едно клипче за подобряване на настроението :о))
http://www.youtube.com/watch?v=TIHX2jiq ... re=related

Хубав ден на всички !!
znaiko
Нов потребител

Мнениеот vetre » 19 Авг 2008, 22:18

какво стана знайкович,моята идея не става ли?
vetre
Потребител

ochakvame ..:o))

Мнениеот znaiko » 20 Авг 2008, 09:06

Изпратих до КАТ писмо, с молба Акта да бъде отменен. Не съм юрист, но аргументите, които са отразени в писмотот са следните:
1. Актът е попълнен не по правилата - липсва ЕГН на свидетеля! Би следвало да бъде съставен в дата на връчването, защото аз все пак съм откриваем и извесетн за тях.
2. Нямам точен спомен кой е управлявал МПС-то в този ден...
3. Зоните, в които има камери следва да бъдат обозначени....
4. Никой не ми дава гаранция с какъв уред е засечена скоростта. Коя лицензирана лаборатория, или техн. служба е калибрирала уреда?

Ще очаквам техния отговор и ще пиша.....
znaiko
Нов потребител

Мнениеот barri » 20 Авг 2008, 16:41

Да, да и камерите, които са ме заснели са с ниска разделителна способност.
barri
Потребител

Мнениеот vetre » 20 Авг 2008, 21:09

е толкова ли нямаш някой познат в чужбина който да се навие за това,
пък ако по някакъв начин успеят да го избомбят, ти ще му платиш
глобата.иначе твоят номер няма да мине.сигура
vetre
Потребител

Мнениеот Гост. » 20 Авг 2008, 23:02

Към питащия- Инспектора от едно министерство ви е отговорил съвсем правилно! В кратце- няма да ви се случат нещата в съда... не и на тези основания. 8)
Простете за следващите думи, но ще съм някак удовлетворена ако ви жулнат прилично наказание... за да се оплаквате на приятелите си за случващото ви се, те да разкажат на техните и .....така докато на някого му светне червената лампа!
Не за друго, но нямате и бегла представа с колко се удължава спирачния ви път при тези 33 км. повече над допустимото... а това са ценни метри, дори човешки живот! :twisted: В населено място... 83км./ч.- еваларка!
Гост.
Старши потребител

:o)

Мнениеот znaiko » 21 Авг 2008, 09:07

Ами с тази скорост и предвид състоянието/вида на пътната настилка, метеорологичните условия, техническото състояние и масата на автомобила - минималния спирачен път, при внезано спиране е точно 7-8 метра. Широк 4 лентов път извън селото, но за съжаление се води населено място, естествено там е камерата :о)))
znaiko
Нов потребител

Re: :o)

Мнениеот kpavlova » 21 Авг 2008, 10:31

znaiko написа:Ами с тази скорост и предвид състоянието/вида на пътната настилка, метеорологичните условия, техническото състояние и масата на автомобила - минималния спирачен път, при внезано спиране е точно 7-8 метра. Широк 4 лентов път извън селото, но за съжаление се води населено място, естествено там е камерата :о)))

Вижте, г-н Знайко, ПОВЕРВАЙТЕ на lord k.Не е точно 7-8 м.
За да не се превърна в г-жа Знайко, ще Ви цитирам/ не по памет, ще я копирам :) / как се изчислява опасната зона за спиране- от експертиза по дело, при което водачът е карал в населено място - вместо с 50 км / ч - с 80 км /ч.Разликата от 30 км / ч / Вашите нещастни 7-8 кв м / е в резултата-убития човек.Експертът е знаел повече от Вас.А аз Ви я пиша "просташки"- експертът съобразява много фактори, нормативни, средни стойности...., могат да възникнат вариации.Моята и Вашата възможност да я сметнем вярно и точно е нулева.
О3 =/(Т 1 + Т2 + 0,5 . Т 3). V а / :3,6 + V2: 2,6 Jm
Т 1 е време за реакция.Примерно на тъмно, в населено място, при преминаване на пещеходци- приема се за 1,0 сек.
Т 2 време за сработване на спирачен механизъм- 0,2 секунди за леки автомибили да речем
Т 3 -време на нарастване на спирачно закъснение.За л.а. при сух път - да речем нормативно 0,4
Jm-максимално спирачно закъснение- по условия, модел л.а. - 7 м/ сек.- Сузуки , с Ай би ес,
V а- скорост на автомобила
Между 80 км / ч и 50 км / ч при сухо време, в градски условия,сметнато по просташкия начин, разликата е 33 м .
Има много нелепи ограничения и пътни знаци, но ограничаването на скоростта в населено място не е от тях.
Вашите свещени конституционни права върху личния Ви образ не се ограничават недопустимо, ако явното наблюдение с технически средства е предвидено в закон и обусловено от общ.интерес, за целите на установяване на нарушения.ЗДВП предвижда записът да се използва и като вещ.доказателствено средство в процеса.
kpavlova
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 21 Авг 2008, 11:56

Ха, 8м. спирачен път- само в някое фентъзи...
Гост.
Старши потребител

Мнениеот lawyer_v » 21 Авг 2008, 16:24

Всчки сте прави,колеги!Но пропускаме нещо много важно-че тези камери противоречат на Конституцията на ''любимата''ни държава и това не е начина за констатиране на нарушения по Закона за движение по пътищата.Не забелязвате ли,че държавата все по-дълбоко се гмурва в личния ни живот-подслушват се телефони без надлежно разрешение на Окръжен съд,следи се кореспонденцията и всичко останало по интернет,отварят се писма/най-нагло и безцеремонно/,а сега и тези камери...Каква е гаранцията,че записите ще се ползват само по предназначение,а не за следене и т.н.Отговорете си на тези въпроси,а за всичко останало сте прави!
lawyer_v
Младши потребител

Мнениеот kpavlova » 21 Авг 2008, 19:04

Не сме прави, колега :D , и гаранциите са като гарантираните.
Проблемът на явното видеонаблюдаване не е в Закона, не той е противоконституц/ противоречащ на ЕКЗПЧОС.Проблемът си е в прилагането, както винаги :oops: , на чл.66 ЗМВР, чл.70 ППЗМВР- на целия текст.Обозначаване , подходящ начин.Явното наблюдаване цели да "ориентира" неориенираните към зачитане на правилата.Под страх от установяване на незачитането.
Гаранциите - сигурно са около институционализирания граждански контрол върху оповестяването, подходящия начин, унищожаването и употребата.Пропуснали са ги някои работи.Видеонаблюдение трябва да има,не сме в каменната ера, съобразно закона, гаранции също.
Ако е приоритет да се установяват нарушения / престъпления/ прегрешения на гарантираните вместо предотвратяване на престъпленияи нарушения, няма гаранции.Проблем е мисленето на гарантиращите, и на гарантираните.Проблемът е .."точно 7-8 м".
kpavlova
Активен потребител

Следваща

Назад към Административно право