Уважаеми, колеги,
имам нужда от помощ, както и да изкоментирам казуса с колеги юристи.
Казусът ми е следния: През месец октомври 2004 год. АДВ образува изпълнително дело против търговско дружество за задължение по ЗУНК. През месец ноември търговското дружество получава призовката за доброволно изпълнение. Не изпълнява в доброволно. С молбата са поискани и изпълнителни действия- налагане на възбрани върху недвижими имоти, запор върху автомобил и запори върху банковите сметки. С допълнителна молба е поискано налагане на запор върху вземане на търговското дружество. Съдия- изпълнителят е наложил поисканите запори и възбрани. По сметката му са постъпили суми от запорите на банковите сметки и от запора на вземането. Тези суми са събрани в периода от получаването на призовката за доброволно изпълнение до 29.01.2005 год. и са преведени на АДВ. Вземането е много голямо по размер и събраните суми не са достатъчни за покриването му. Други изпълнителни действия от страна на съдия- изпълнителя не са извършвани.
Междувременно, търговското дружество, след получаване на призовката за доброволно изпълнение започва преговори с АДВ за разсрочване на вземането. В средата на 2005 год. постигат такова споразумение, сключват го в писмен вид и то тръгва да обикаля агенции и министерства за подписи. Дружеството, въпреки, че споразумението още не е подписано от всички, започва да погасява вземането съгласно погасителния план одобрен със споразумението. Средствата се внасят директно по сметката на АДВ. Част от плащането става с ценни книги (съгласно уговореното в споразумението). През месец юли 2008 год. дружеството е изплатило цялото вземане с лихвите, така както са се уговорили с АДВ.
АДВ подава молба за прекратяване на изпълнителното дело.
Съдия- изпълнителят изпраща до дружеството препис от молбата с искане за прекратяване, като с постановление го уведомява, че трябва да внесе в 14- дневен срок по сметка на държавен съдия- изпълнител разноски по чл. 79 от ГПК (в сила от 01.03.2008 год.), представляващи държавна такса за образуване на изпълнителното дело и държавна такса по Тарифата за държ. такси, които се събират от съдилищата по ГПК, т. 53, ал. 1, т. 6 (т. 51д от Тарифа 1- отм.).
За мен това постановление е незаконосъобразно.
1) Молбата за прекратяване, респ. прекратяването следва да стане по реда на отм. ГПК, в който случай приложение по отношение на разноските ще намери чл. 69 от ГПК. В тази разпоредба изрично е посочено, че в случаите на прекратяване на производството по реда на чл. 330 от ГПК (отм), разноските не са за сметка на длъжника, а на взискателя.
2) Държавна такса по т. 53 от ТДТГПК( т. 51д от Тарифа 1 - отм.) се изчислява върху "събраните суми", т.е. събраните от съдия- изпълнителя, а в случая сумите за които се иска тази такса са превеждани директно на АДВ въз основа на споразумението. Т.е. тази такса не се дължи. Още повече, че държавните такси се заплащата за извършване на определено действие, такова е правното им естество.
!!! Проблем е, че на дружеството не е върнат екземпляр от споразумението , а има само погасителния план.
Как да се защитим срещу това постановление?, т.к. по новото ГПК е крайно ограничена възможността за обжалване действията на съдия- изпълнителя от страна на длъжника.
Колеги, моля, ако някой от Вас е имал такъв случай или има идея как да се разреши да ми помогне! Срокът за доброволно изпълнение изтича на 12.08.2008 год..
- Дата и час: 23 Ное 2024, 22:20 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
защита срещу действията на съдия- изпълнител по новия ГПК
|
|
13 мнения
• Страница 1 от 1
Аз лично не разбрах как така срокът за доброволно изпълнение изтича чак на 12.08.08г., след като призовката е връчена още ноември 2005г.
Иначе - може да обжалвате постановлението на ДСИ за доначисляване на разноски - съдилищата са склонни да тълкуват малко по-свободно текстовете на чл. 435 и не отхвърлят такива жалби автоматично като недопустими. След като съдът се произнесе по същество, ще стане ясно дали Вие или ДСИ е прав.
Иначе - може да обжалвате постановлението на ДСИ за доначисляване на разноски - съдилищата са склонни да тълкуват малко по-свободно текстовете на чл. 435 и не отхвърлят такива жалби автоматично като недопустими. След като съдът се произнесе по същество, ще стане ясно дали Вие или ДСИ е прав.
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
- kalahan2008
- Активен потребител
kalahan2008 написа:Аз лично не разбрах как така срокът за доброволно изпълнение изтича чак на 12.08.08г., след като призовката е връчена още ноември 2005г.
Много Ви благодаря, че се отзовахте на молбата ми за съвет.
Не сте разбрали правилно, но може би защото в бързината при изписване на темата едно от изреченията в началото не съм го изписала добре. Призовката за доброволно изпълнение е получена от дружеството- длъжник през месец ноември 2004 год.. Дружеството не е изпълнило доброволно в 7- ем дневния срок и за това част от вземането е събрано принудително от съдия- изпълнителя от запорираното вземане и от запорираните банкови сметки. Непосредствено след като е получило призовката за доброволно изпълнение, дружеството се е свързало с АДВ и са започнали преговори за сключване на споразумението. Преговорите са приключили в средата на 2005 год., споразумението е изготвено, подписано е от представляващия дружеството и от представител на АДВ и е изпратено до министерствата за да положат съответните компетентни лица подписите си. Междувременно, въпреки, че все още не са положени всички подписи дружеството е започнало да погасява по изготвения към споразумението погасителен план.
На 12.08.2008 год. ми изтича срока за атакуване на постановлението на ДСИ за внасяне на таксите.
Още веднъж Ви благодаря! Аз така или иначе ще обжалвам това постановление, въпреки, че разпоредбата на чл. 435, ал. 2 не допуска обжалването на такова постановление, но не открих друг начин по който мога да защитя интересите на дружеството. Срещнах се със съдия- изпълнителя, но тя си държи на своето.
- zlatkova
- Младши потребител
Разбира се, винаги има и по-"хард" вариант - чл. 441 ГПК. Но за него трябва време, с каквото Вие не разполагате.
- kalahan2008
- Активен потребител
ch3oh написа:До 01.05.2006г. - плащали ли сте някакви суми?
До 01.05.2006 год. е погасено част от задължението. Сумите са събрани принудително от запорираните банкови сметки и запорираното вземане. Постъпили са по сметкана на ДСИ и той ги е превел на АДВ. По споразумението с АДВ, направо по негова сметка дружеството е започнало да внася суми за погасяване на вземането от 30.11.2005 год.
- zlatkova
- Младши потребител
kalahan2008 написа:Разбира се, винаги има и по-"хард" вариант - чл. 441 ГПК. Но за него трябва време, с каквото Вие не разполагате.
Това ще е вариант, ако ДСИ, чрез принудителни действия събере по някакъв начин сумите които е определил, че дружеството трябва да плати за държавни такси.
- zlatkova
- Младши потребител
Идеята ми беше, за старите задължения - да прилагате старият ред. Не знам доколко ще Ви бъде изгодно, но не виждам вариант дружеството въобще да не плати такси по изпълнението.
- ch3oh
- Активен потребител
Производството изобщо не подлежи на прекратяване по стария ГПК, а по новия. Старият ГПК се прилага единствено в изброените в пар. 2 от действащия ГПК случай, какъвто вашия не е. Длъжникът дължи държавните такси, направени в изпълнителното производство, от които в случая взискателят - АДВ е била освободена от заплащане. Наличието на извънсъдебно споразумение не освобождава длъжника от заплащане на д.т., които в случая следва да се внесат по сметката на съответния РС. Длъжникът не е осбободен и от заплащането на д.т. по чл. 53 /бившата т. 51д/. Тази такса е въведена като санкция за неизправния длъжник. Ако е искал да плаща, да е плащал преди образуване на изп. процес. След като вече е сезиран ДСИ, независимо, че има изнъсъдебно плащане, за събраните суми, тази такса се дължи.
Поне така мисля аз. А практиката ще покаже, както напоследък всеки казва.
Поне така мисля аз. А практиката ще покаже, както напоследък всеки казва.
- nasi2
- Младши потребител
law5858 написа:Какво е ДСИ?
ДСИ=държавен съдебен изпълнител
- kalahan2008
- Активен потребител
13 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Изпълнително и обезпечително производство