начало

Съдът върна в ареста актьора Димо Алексиев Съдът върна в ареста актьора Димо Алексиев

Прекарване на кабели през ЕС

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Прекарване на кабели през ЕС

Мнениеот LZLZLZ » 01 Юли 2008, 13:32

Здравейте,
Имам следния проблем. Държа под наем с договор общо мазе в панелен блок. Фирма доставчик на интернет иска да прекарва кабелите си през това помещение, като твърди, че има договор с БТК да ползва техните трасета (такова минава през мазето). Въпросите ми са:
- Има ли право БТК да се разпорежда по този начин с трасетата които преминават през етажната собственост и да ги дава за ползване на други фирми?
- Мога ли да изисквам да видя договора на въпросната фирма за който те твърдят, че бил конфиденциален?
- Може ли входа ни да изисква наем за ползването на ЕС за прекарване на кабелите от въпросния доставчик на интернет?

Питам, защото ни писна всеки да си мисли, че може да прави каквото си иска, където си иска, както си иска, когато си иска!

Благодаря на отзовалите се.
LZLZLZ
Нов потребител

Мнениеот LZLZLZ » 02 Юли 2008, 15:30

Това дали ще ми свърши работа на първо време за да ги накарам да направят нещата както трябва:

МИНИСТЕРСТВО НА ТРАНСПОРТА И СЪОБЩЕНИЯТА
МИНИСТЕРСТВО НА РЕГИОНАЛНОТО РАЗВИТИЕ И БЛАГОУСТРОЙСТВОТО
НАРЕДБА № 17
от 3 юни 2005 г.
за правилата за изграждане на кабелни далекосъобщителни мрежи и съоръженията към тях

Чл. 40. (1) Изпълнението на кабелна съобщителна инсталация в съществуваща сграда се извършва със съгласието на собственика, съответно - собствениците в етажната собственост, въз основа на представена проектна документация за монтажните работи, които ще бъдат извършени.

(2) Съгласието по ал. 1 се дава еднократно при първоначалното изграждане на кабелна инсталация.

(3) Съгласието по ал. 1 се постига с обикновено мнозинство, в съответствие с изискванията на Правилника за управлението, реда и надзора в етажната собственост, и се удостоверява с протокол от общо събрание.
....
§ 4. Операторите на съществуващи кабелни мрежи са длъжни да ги приведат в съответствие с изискванията на тази наредба до 1 януари 2007 г.
LZLZLZ
Нов потребител

Мнениеот TheOldMan » 03 Юли 2008, 11:53

LZLZLZ написа:Това дали ще ми свърши работа на първо време за да ги накарам да направят нещата както трябва:
...

Най-много да ги накарате да направят нещата както НЕ трябва - ще опънат жицата по фасадата на сградата....
По принцип никой, дори и БТК, няма право да си развива инсталацията из имота без разрешение на собствениците, но аз не се сещам някакъв друг начин жиците да стигнат до телефоните на абонатите. И на мен не ми харесват тръбите за парното, минаващи през мазето ми, но това е положението - инсталациите все трябва да минават отнякъде.
Но от друга страна, вие сте наемател, а не собственик на помещението, и ако ОС на ЕС (който дефакто е собственик) реши, че кабелите могат да минават отттам, ще трябва да се разправяте с тях. Сигурен съм, че в договора ви за наем не е упоменато нищо за такива случаи.... А ОС едва ли ще се събере да решава този казус, а и да се събере, едва ли ще предпочете кабелите да се веят по фасадите и пред прозорците им, вместо да минат през мазето.
Така че моят съвет е - разберете се със интернет доставчика за удобно за вас и тях трасе, по което да минат кабелите, уговорете се да поставят кабела кадърно, ако трябва да го скрият в канал, за да не дразни или пречи.
Та конкретно:
- БТК няма право да се разпорежда с трасетата вътре във кооперацията. Нито който и да било. В общите части "коли и беси" Общото събрание на етажната собственост.
- Договора може и да го искате, но най-вероятно няма да ви го покажат, ако изобщо има такъв. Той е между БТК и доставчика на интернет, и както казах, не засяга действията на доставчика вътре в сградата. И може наистина да е конфиденциален.
- Може и да искате, ама едва ли има доставчик, дето ще ви даде някакви пари. Все пак тази инсталация се "опъва" за да достави услуга на живущите във входа, а не е някаква прищявка на провайдера. Най-много да си приберат жиците, и да заявят на човека, който иска интернет в дома си, че нямат техническа възможност да доставят услугата до дома му. И ще почнат едни съседски кавги.... Или ще опънат кабела по фасадите отвън, което е и горзно, и опасно, и незаконно.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот LZLZLZ » 03 Юли 2008, 13:05

Благодаря за отговора.
В цитираната наредба не се допуска прекарване на инсталации въздушно.
Аз не съм им забранявал да прекарват кабела. Само искам от тях да го направят според правилата.
Дразнещото е, че те си мислят, че правилата не важат за тях.
LZLZLZ
Нов потребител

Мнениеот TheOldMan » 03 Юли 2008, 13:23

Може би доставчика има някаква договорка да ползва тръбите, по които минават телефонните линии вътре в кооперацията - от мазето до последния етаж, както и в самите мазета. Не е точно договор, просто са се разбрали с БТК къде и как е възможно се пуснат кабели така, че да не се нарушава работата телефонната инсталация. Но самите трасета, както и телефонните кабели като физични обекти са си ваша (на кооперацията) собственост, макар че се ползват и поддържат от БТК. Заложени са при проектирането и изграждането на кооперацията, и сте си ги платили при покупката на имота. Е, не можете да ги демонтирате, ако ви скимне :)

Специално за кабелите на интернет доставчиците (както и за кабелните телевизии) едва ли ще намерите някаква нормативна уредба, касаеща поставянето вътре в имота. Те по улиците още не могат да се оправят къде да минават... А и вече казах - в сградата общото събрание е почти пълноправен господар на общите части. Също така и не мисля, че ще получите някакъв проект за изпълнение на инсталацията, какъвто гледам е цитиран в закона. Все пак това е една жица - никой няма да се занимава с бюрокрацията по одобрение и съгласуване на проект за такова нещо...
Последна промяна TheOldMan на 03 Юли 2008, 13:27, променена общо 1 път
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот LZLZLZ » 05 Юли 2008, 11:37

Уважаеми @proxyman, създавате излишна работа на модераторите, които поредполагам я вършат доброволно, с което демонстрирате своето неуважение към тях.
LZLZLZ
Нов потребител

Мнениеот donna » 05 Юли 2008, 11:44

LZLZLZ написа:Уважаеми @proxyman, създавате излишна работа на модераторите, които поредполагам я вършат доброволно, с което демонстрирате своето неуважение към тях.

Е това е номера ,в безсилието си и порстотията да тормози модераторите ,да обижда колегите и т.н.
donna
Старши потребител

Назад към Етажна собственост