начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

KAT-аджии ме разиграват, моля за съвет.

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

KAT-аджии ме разиграват, моля за съвет.

Мнениеот ivanov1 » 20 Мар 2008, 13:57

Случката: Внесох мотор, още е нерегистриран в КАТ, направих му застраховка ( но влиза в сила на следващия ден). Моя приятел много държеше да "направи кръгче" с него. По закона на Мърфи, го блъскат. Като приятеля ми е леко пострадал, загуби съзнание. Другия шофьор е виновен на 100%, изобщо не е видял мотора. Съответно другия шофьор има и акт за това.

Проблема: Според катаджиите, застрахователите "помежду си" се оправяли в такъв случай. Тъй като застраховката на мотора не е влязла в сила, нямало да платят обезщетение. Което е пълен абсурд, тъй като в такава ситуация плаща застрахователя на ВИНОВНИЯ на ПОСТРАДАЛИЯ. А не на застрахователя на пострадалия. Няколко пъти на мен са ми плащали обезщетения, когато ме засекат с колата. Застрахователя на виновния е плащал лично на мен, а не на застрахователя ми. За това, че приятеля ми е управлявал без застраховка Гражданска отгороврност, му писаха акт.

Въпрос: Какви документи са ми нужни, за да си поискам обезщетението ? И какъв е реда ? Друг път помня че попълват лист от застраховката на виновния. В този случай такъв лист не е попълван, но в акта всичко подробно е обяснено.
ivanov1
Младши потребител

Мнениеот hasplu » 20 Мар 2008, 14:06

отивате при застрахователя на виновния и завеждате щета. Ако Ви я откажат (което ме съмнява), то писмения отказ е вече документ да ги съдите. Имайте предвид, че някой застрахователи се изхитряват да искат поименно пълномощно за управлението на МПС от друго лице, не е зле да си приготвите нещо такова с дата отпреди застрахователното събитие, една обикновена декларация, че позволявате на лицето Х да управлява вашето МПС е достатъчна. А на катаджиите въобще не им влиза в работата кой застраховател какво ще прави.
Аватар
hasplu
Потребител

Мнениеот ivanov1 » 20 Мар 2008, 15:02

Благодаря за отговора.

hasplu написа:отивате при застрахователя на виновния и завеждате щета.
С какви документи да я заведа ? Единственното, което попълниха полицаите, беше акта на виновния. Има и акт на пострадалия, но не се указва произшествието, а е само акт за управление без валидна застраховка гражданска отговорност.
ivanov1
Младши потребител

Мнениеот hasplu » 20 Мар 2008, 15:24

протокол от ПТП няма ли? един розов чаршаф със схема на ПТП-то и данни на извършителите - той е достатъчен документ.
Аватар
hasplu
Потребител

Назад към Административно право