начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

прихващане на вземане срещу задължение за издръжка

прихващане на вземане срещу задължение за издръжка

Мнениеот remi » 04 Дек 2004, 21:22

Имам следния казус.Плащаме издръжка на две деца по Наредбата за изплащане от държавата на при съдена издръжка.Оказа се,че поради грешно посочване от страна на майката на периода за който се дължи сме й надвнесли пари.Сега тя иска да прихванем тези суми от издръжката на децата,на който отново започваме да плащаме.Знам,че съгласно чл.90 от СК не може да се извършва прихващане на вземане със задължение за издръжка.Но има съдебна практика,според която това ограничение е въведено за дължащия,а не за търсещия издръжка,още повече,че не става въпрос за прихващане на лично задължение на майката,а на задължение на децата.Проблемът е,че майката няма никакви приходи,за да погаси тези суми.Смятате ли,че може да се извърши прихващане в този случай,при положение,че всички останали условия са налице:вземането е изискуемо и ликвидно,между единтични страни(децата) и съгласно чл.105 от ЗЗД със съгласието на кредитора е възможно прихващане на вземания върху които не се допуска принудително изпълнение,каквото е издръжката.
Моля Ви помогнете ми!!!!!!!!!
remi
Нов потребител

Re: прихващане на вземане срещу задължение за издръжка

Мнениеот monteskio. » 05 Дек 2004, 12:13

Здравейте,
Според мен не е възможно прихващане , тъй като съществува изрична законова забрана. Каккто в СК така и в други нормативно актове виж ГПК чл. 338 - изпълнение на парични вземания е указано, че върху вземането на издръжка не се допуска принудително изпълнение. Също така, освен евентуално допусната техническа грешка от страна на майката в молбата до съответната община, има и други документи, които удостоверяват за какъв период се дължи издръжката. Така, че в случайя може грешката да е ваша или взаимна. Удачно е да се издаде заповед от кмета за връщане на недобросъвестно получените суми, но с всички последствия следващи от ограниченията псотавени в закона.

MONTESKIO
monteskio.

Re: прихващане на вземане срещу задължение за издръжка

Мнениеот remi » 05 Дек 2004, 12:41

Виж решение №11 от 23.01.1995 г. по гр.дело №899/94 г.Мисля,че има възможност!
remi
Нов потребител

Назад към Изпълнително и обезпечително производство