начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

кой би ми отговорил?

кой би ми отговорил?

Мнениеот алекс » 22 Ное 2004, 12:07

КАКВО ТОЧНО ОЗНАЧАВА СЛЕДНИЯ ТЕКСТ ОТ ЧЛ382 ал1 взискателят има право в 7 дневен срок от съобщението да поиска да бъде обявен за купувач,в изплащане вземането му при цена равна на оценката.значи ли че той получава веща на цена каквато е нейната оценка без обаче да се изплати на съпруга недлъжник неговата 1/2 идеална част.например веща е на стойност 5000лв но тя е СИО и 2500лв от нея са за недлъжника.ако се възложи на взискателя то съпруга-недл. получава или не разликата от 2500? питам защото получих много объркващи отговори.благодарна ще съм око отговорите
алекс

Re: кой би ми отговорил?

Мнениеот 123 » 22 Ное 2004, 12:21

В случая е описана цялата недвижима вещ, но ще бъде продадена на публична продан само 1/2 от нея, като на основание чл. 26 (3) СК съпружеската имуществена общност ще бъде прекратена и съпругът недлъжник ще придобие 1/2 идеална част от нея, като тази квота той ще я притежава лично. Така че няма проблеми за съпруга недлъжник при публичната продан, но ще трябва да търпи чуждо на общността лице, като СИО се трансформира в обикновенна съсобственост.
123

Re: кой би ми отговорил?

Мнениеот алекс » 22 Ное 2004, 14:42

благодаря че се отзовахте но по първата част на въпроса не ми е пак ясно.Взискателя т.е този на който дължа парите ако след търга на който няма купувачи го поиска и му бъде възложен , за него ми е въпроса.той ще внесе цялата сума/напр8000лв/ и от нея 1/2/4000лв/ ще бъде върната на недлъжника за неговата идеална част или цялата сума /8000лв/утива за удоволетворяване на иска му.
алекс

Назад към Изпълнително и обезпечително производство