начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Съединени искове-спешна помощ!!!

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Съединени искове-спешна помощ!!!

Мнениеот крайно затруднен » 18 Окт 2004, 14:55

Ищците по трудово дело са две,ответника един.Иска от името на двете ли се подава (понеже има малка разлика в претенциите им) или са две отделни молби?Не съм подавал до сега съединени искове и се затруднявам.Аз го съставих от името на двете и където има различия отбелязвам за коя служителка става въпрос.После по отделно отбелязах работодателя на коя по колко дължи.
Проблема е ,че единственото доказателство ,че ищците са назначени на работа срещу определено възнаграждение е трудовият договор и регистрацията в НОИ но от там ни отказват информация.Дали имаме някакъв шанс в съда?!
Благодаря ви предварително!
крайно затруднен

Re: Съединени искове-спешна помощ!!!

Мнениеот donna » 19 Окт 2004, 22:57

ЧЛ.171 АЛ.1 от ГПК-Иск може да бъде предявен от няколко ищци или срещу няколко ответници, ако предмет на спора са:
а) общи техни права или задължения, или
б) права или задължения, които почиват на едно и също основание.

Става въпрос за другарство -иска от името на двете

Като доказателство ще искате да се приложи трудовото досие , както и да се назначи по делото СИЕ ,всяка една от ищите може да поиска информация за себе си от НОИ , нека си напишат една молба и я депозирата в НОИ не би трябвало да им откажат ,ако все пак се направят на интересни и откажат поискайте от съда да изиска каквато ви е нужна там информация ,може да го направи слежебно ,може и да поискате да се снабдите със съдебно удостоверение и на базата на него да получите исканото .
donna
Старши потребител

Мнениеот лунатик » 19 Окт 2004, 23:19

Трудовият договор е достатъчен за да се докаже, че страните са в трудово правоотношение.Ако този трудов договор работодателя не го е регистрилрал в НОИ, това не означава, че този договор е недействителен. Това означава, че работодателя носи отговорност задето не го е регистрирал. Затова не е необходима информация от НОИ.
Но все пак - мисля, че трябва да заведете два отделни иска за всеки от работниците - нищо, че исканията им са почти еднакви. Ако съдът счете за необходимо, то той има възможност да обедини разглеждането им в едно производство, съгласно чл. 123 ГПК.
Но все пак - какъв е предмета на делото?
лунатик

Мнениеот donna » 19 Окт 2004, 23:33

разбрах ,че е подал иска ,вярно е че по реда на 171 от ГПК производството се движи малко тромаво ,аз лично до сега не съм имала такъв случай
donna
Старши потребител

Мнениеот донна2 » 19 Окт 2004, 23:37

наистина ако договорите не са регистрани в НОИ и това се установи ония ще глобат рабчотодателя по хилядарка за всяка
донна2

Мнениеот boba » 20 Окт 2004, 09:09

Мисля, че имаше жалба и/или дело срещу НОИ чрез Комисията за защита на личните данни за отказите да дава данни за регистрирани лични данни по трудовите договори. За съжаление го прочетох като информация, но не запомних дали са осъдили НОИ. Звъннете в Комисията или проверете в правните сайтове и системи. Тел. на Комисията - 940-20-46 и 940-36-40.
boba

Мнениеот _ozverela_ » 20 Окт 2004, 09:55

Според мен исковете трябва да са отделни! Още повече, че има разлика в претенциите! Ако колегата подаде повече инфо, мисля, че и съветите ще са на ниво!
_ozverela_

Мнениеот Anastassia.Terzieva » 20 Окт 2004, 11:15

ima dva trudovi dogovora sas vsiaka pootdelno, t.e. iskovete ne pochivat na edno i sashto osnovanie, moje da se podade obshta molba no triabva petituma za vsiaka ot ishtcite da e otdelen i napalno da konkretiziran,
a fakticheskata chast moje da se dade obshto....
dva saedineni iska i edin iska ot dvama ishtci sa dve savsem razlichni neshta vse pak
smiatam che v sluchia stava duma za saedineni iskove
niama dostatachno info...
Аватар
Anastassia.Terzieva
Потребител

ЕТО ПОВЕЧЕ ИНФО;)))

Мнениеот крайно затруднен » 20 Окт 2004, 15:58

Благодаря на всички !
ето и целият казус:
работодателят е Кооперация занимаваща се с финансиране.обявава свободни работни места в борса по труда.Едната ми клиентка" Х" започва работа февруари месец ,а другата "У"-март тази година."Х" е получила една заплата ,а "У" не е .Тудовият договор е срочен-3 мес.Регистрирани са в НОИ.Представителят на кооперацията постоянно се оплаквал от финансови затруднения и на това основание не плащал заплатите.След изтичането на 3-те мес ,"Х" и "У" го питат дали ще им поднови договорите ,той казва да.Така и не го прави писмено ,но това е без значение ,защото са работили повече от 5 дни за него след изтичане на договора.Общо 5 мес. работят за него ,без да им е платил нищо,а и не е осигурявал подходящи условия за работа.Не плащал телефоните ,изнесал компютъра... Август месец ги пуска в забележете платен отпуск:))
И ни вест ни кост от него.Когато го търсят ,затваря телефона или им замазва очите с нещо ,но не плаща.
Интересното е ,че има личен обект в центъра на град "Д" който е превърнат в търговски център.От неми взема месечно над 30 000лева.Но като член кооператор (макар и президент на компанията) мисля ,че отговорността му не лежи и върху личната му собственост.
Имам една идея но не знам дали е осъществима: да докажа ,че другите членове в кооперацията са просто хора дали данните си за да могат да съставят минималният брой за регистриране на кооперацията.Т.е всички сделки са от името на кооперацията ,а за сметка на президента.Кажете ми ,възможно ли е ако докажа това,вземането да се прехвърли само върху този г-н?
И ако е възможно как точно да го направя?Да го отбележа в исковата молба ли или как?
крайно затруднен

Re: ЕТО ПОВЕЧЕ ИНФО;)))

Мнениеот донна2 » 20 Окт 2004, 16:10

Съмнявам се да докажеш това,защото кооперацията при всички случаи ще отговаря на закона , виж не можеш ли направо да издадеш изпълнителен лист върху платежните документи доказващи вземането на работниците /ако имаш такива/,инък искай бързо производство е може и да се оплачат в ИТ .
Тая кооперация предполагам има имущество в кройна сметка след като се снабдиш с изп. лист ще видиш какво точно може да се запорира .
Извинявай ,но кого финансира тая кооперация?
донна2

Мнениеот _ozverela_ » 20 Окт 2004, 16:11

Весела ситуация! Доколкото разбирам искате вземането, което работничките/служителките имат към кооперацията да го пренасочите лично!!! Или бъркам?!
_ozverela_

Мнениеот крайно затруднен » 20 Окт 2004, 16:24

не бъркате _ozverela_.Питам само дали е възможно?
А ведомости за заплатите липсват ,тъй като счетоводителката ,която ги е изготвяла е напуснала ,малко след постъпването на "Х".Затова реших да действам по общия ред.Не вярвам само въз основа на трудовият договор и твърденията на ищците да ни издадат изп.лист.
Искането за назначаване на СИЕ в самата молба ли да го напиша или отделно или в самото заседание да го поискам?
Занимавали са се с някакви финансови операции,но от както са постъпили клиентките ми ,са правели само някакви проекти за отпускане на малки кредити и други подобни.
крайно затруднен

Мнениеот крайно затруднен » 24 Окт 2004, 00:56

колеги май ме забравихте :(
крайно затруднен

Мнениеот лунатик » 24 Окт 2004, 09:31

Трудовите договори са достатъчни да се удостовери наличието на трудово правоотношение. В тях има уговорено трудово възнаграждение, добавки и т.н. На основание чл. 152 ГПК поискайте от ответника (независимо дали се е явил или не, ако не се е явил - с писмена молба) намиращите се у него ведомсти за заплати (той трябва да ги пази 50 год.). Ако не ги представи - то ще настоявате за приложение на чл. 128 ал.2 ГПК. Също така - по условията на чл. 153 ГПК може да изискате НОИ да представи исканите от вас справки за регистрацията на трудовите договори.
Всичко това - с искането за СИЕ -не е задължително с молбата, може в първото заседание ( по чл. 153 ГПК - може в първото; а по чл. 128 - не по-рано от второто- нали ответната страна ще трябва да е отказала предоставянето на ведомостите)
Ако пък ведомостите за заплати не са попълнени - ще поставите задача на вещото лице да пресметне дължимото трудово възнаграждение.
Може би ще трябват и свидетели, ако ответника отрича, че служителите са работили при него за целия претендиран период.
А защо не опитате следното: преди завеждане на иска, служителите да прекратят трудовите си договори на основание чл. 327 т .2 КТ? Тогава ще може да се претендира и за обезщетение по чл. 221 ал.1КТ.
лунатик

Назад към Трудово право