начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

въпросче?!?

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

въпросче?!?

Мнениеот just a student » 06 Авг 2004, 11:31

Привет, дами и господа юристи!
Моля Ви да ми подскажете нещо, което все още не е минало по учебната програма :) , а се случва някакъв казус в семейството ми, разрешението на който изисква да се започне от там.
Искам да Ви попитам до кой момент една искова молба може да бъде променена - става въпрос, че едно от имената на ответниците изобщо не бива да присъства в нея? В молбата е посочен като собственик на част от покрива, а според мен и моите не кой знае какви знания, това е неправомерно. Още повече, човекът не се е подписвал никъде - няма документ за наем или нещо подобно. Домоуправителят - също според мен неправомерно избран ако трябва да се облегнем на ПУРНЕС - твърди, че той е "собственик" и за това е нужно той да поеме разхода по аварията настъпила там. А реален ползвател на частта има, но той остава встрани поради никому неизвестни причини.
Казуса се касае до правата и задълженията на етажните собственици.
Благодаря предварително за съветите как може да се защитим, а освен това и за страхотното упражнение, което ще водите вие :)
Всичко най-добро!
just a student

Re: въпросче?!?

Мнениеот донна2 » 06 Авг 2004, 12:27

виж чл.119 от ГПК
донна2

Мнениеот Случайна » 06 Авг 2004, 12:38

Здравейте, съгласно чл.38, ал.1 от Закона за собствеността, покривът е обща собственост на всички етажни собственици, освен ако не е изпълнена хипотезата на ал.2 от същия член, а съгласно чл.41 всеки собственик, съразмерно с дела си в общите части, е длъжен да участва в разноските, необходими за поддържането или възстановяването им, в случая - за възстановяване на покрива. Домоуправителят не може в никакъв случай да определя кой е собственик, независимо дали е или не е избран правомерно. Дайте повече подробности кой е ищецът и какъв е предметът на делото.
Случайна

Мнениеот donna » 06 Авг 2004, 12:42

е аз добре ти написах 119 от ГПК ,но не попитах внесена ли е исковата молба в съда ,защото ако не е нямаш проблем пишеш нова
donna
Старши потребител

Мнениеот just a student » 06 Авг 2004, 13:12

Става дума за моя баща. Той с негов приятел решават, със съгласието на т.нар. общо събрание, след като бъде извършен ремонт на част от покривното пространство и като се плаща някаква сума, да се ползва мястото над асансьорното за изграждане на гълъбарник - всеки си има хоби :)
Всички тези неща са договорени с другия човек - баща ми няма нищо общо, поради простатапричина, че мрази административните неща.
Сега на татко е предоставен документ - аз лично се запознах със съдържанието му - това е едно уведомително писмо до собствениците, че виновен за нарушението е баща ми.
Татко - като дете на комунизма ;) - заедно с приятеля си, отговорно намират фирма,ято да направи ремонта за 300 лв, но домоуправителката не е съгласна - тя е ангажирала фирма за 700 лв. Оттук, уважаеми. тръгва проблема! Появвява се спор на ниво 400лв от разликата и сега жената иска да съди именно баща ми, който нямащ нищо общо с това,не желае да има дразги.
В момента г-жата претендира, че молбата е при неин адвокат и НЯМА ЗАКОНЕН НАЧИН да се поправи, т.е. да се махне едното име оттам. Казах ви, че не съм чела ГПП и не знам, но мисля, че дори и от съда /поне до първото заседание/ може да се изтегли молбата за поправка.
Знам, че е елементарно, но може да се стигне до съд. Аз не желая това!
P.S. Благодаря за интереса :)
Страхотни сте!
just a student

Мнениеот just a student » 06 Авг 2004, 13:16

И още нещо: не трябва ли баща ми да има препис от исковата молба, както се споменава в чл. 99, т. 3 от ГПК по отношение на това какви документи се прилагат към молбата.
just a student

Мнениеот donna » 06 Авг 2004, 13:19

разбира се баща ви трябва да получи препис от исковата молба с приложенията
както и призовка за коя дата е делото , тая госпожа май блъфира
donna
Старши потребител

Мнениеот just a student » 06 Авг 2004, 13:36

Честно казано donna и аз така мисля :)
Но ми се иска да се заям. Аз вече не живея там и не би трябвало да се ангажирам, но колкото за упражнението и да се натрие носа на една самотна жена, която ако ние решим да съдим ще има доста за писане в жалбата за обида :)
Решила съм да започна с това, че тя е неправомерно ангажирана с този казус, тъй като всеки, който питам - собственици от 1986г. - казват, че никой не е бил питан дали да бъде избрана тя за домоуправител, а да не говорим че и никога не се е събирало сърание 2/3 както е по ПУРНЕС.
Благодаря Ви много!
Лека работа и всичко добро!
just a student

Назад към Етажна собственост