Лице ми дължи сума от 1998 г. Имам вече изпълнителен лист. Адвокат ми е казвал, че към сумата се начислява и сложна лихва.
Вярно ли е това, мога ли сам да си я изчисля?
А може ли някой да ми каже например колко ще е лихвата върху 1000 лв. за последните 6 години?
Благодаря.
- Дата и час: 23 Ное 2024, 20:58 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
ИЗЧИСЛЯВАНЕ НА СЛОЖНА ЛИХВА?
|
|
7 мнения
• Страница 1 от 1
Re: ИЗЧИСЛЯВАНЕ НА СЛОЖНА ЛИХВА?
МОЖЕТЕ да си я изчислите ,ще ви трябва основния лихвен процент през годите ,но защо ви е това ,ще образувате изп.дело , там ще ги искате тия лихви ,по делото се назначава вещо лице да ги изчисли ,а ако сакретаря на съдията има програма за изчисляване на лихви ще ги изчислят веднага на място , поне при нас е така пуска програмата и ги изчислява
- donna2
- Потребител
lihvata e za zabava - 5% - osnoven lihven procent + 10 punkta (%) ot denja, v kojto e trjabvalo da gi polu4ite - ako e ugovoren srok - sled izti4aneto na sroka.
Ako njama srok - parvija pat kogato ste go pokanil.
Lihvata vi ne e slojna( kakto e kazal advokata vi) a obez6tetitelna.
Lihvata za rezi 6 godini 6te e okolo 900 leva.
Ako njama srok - parvija pat kogato ste go pokanil.
Lihvata vi ne e slojna( kakto e kazal advokata vi) a obez6tetitelna.
Lihvata za rezi 6 godini 6te e okolo 900 leva.
- zvezdanov
Адвокатът ви да духа супата - ей затова сме на т`ва дередже-заради пълни неграмотници като него/нея.
В гражданското право сложната лихва е ЗАБРАНЕНА-явно не сте си припомняли Кожухаров и ЗЗД от бая време насам. В търговското право (между търговци) е позволена, но само ако е изрично уговорена възможността за начисляване на сложна лихва преди това между тях.
Ако ми кажеш точната сума, която ти дължат, ще се опитам да ти помогна и да изчисля сумата-не е сложно, имам таблицата със сложните лихвени фактори вкъщи, с която се смята много леко сложната лихва. Другото необходимо ми е калкулатор :)
В гражданското право сложната лихва е ЗАБРАНЕНА-явно не сте си припомняли Кожухаров и ЗЗД от бая време насам. В търговското право (между търговци) е позволена, но само ако е изрично уговорена възможността за начисляване на сложна лихва преди това между тях.
Ако ми кажеш точната сума, която ти дължат, ще се опитам да ти помогна и да изчисля сумата-не е сложно, имам таблицата със сложните лихвени фактори вкъщи, с която се смята много леко сложната лихва. Другото необходимо ми е калкулатор :)
- Toshko
rudy написа:
>
> А може ли някой да ми каже например колко ще е лихвата върху
> 1000 лв. за последните 6 години?
Законната лихва върху тази сума за периода 31.03.1998г.-31.03.2004г. се равнява на 853,67 лева.
>
> А може ли някой да ми каже например колко ще е лихвата върху
> 1000 лв. за последните 6 години?
Законната лихва върху тази сума за периода 31.03.1998г.-31.03.2004г. се равнява на 853,67 лева.
- korsar
- Младши потребител
колега, ти хубаво се интересуваш от лихвата, ама да си предприемал някакви действия за получаване на вземането?! Защото ако не си "ще духаш супата" както казваше Любо Пенев преди години - давностният срок е 5 г. и ако не си предприел никакви действия действия по събирането - то вече е погасено по давност...
- damyanov
- Младши потребител
2. Погасителна давност
Чл.110. С изтичане на петгодишна давност се погасяват всички вземания, за които законът не предвижда друг срок.
Чл.111. С изтичане на тригодишна давност се погасяват:
а) вземанията за възнаграждение за труд, за които не е предвидена друга давност;
б) (изм.,ДВ,бр.12 от 1993 г.) вземанията за обезщетения и неустойки от неизпълнен договор;
в) вземанията за наем, за лихви и за други периодични плащания;
Чл.110. С изтичане на петгодишна давност се погасяват всички вземания, за които законът не предвижда друг срок.
Чл.111. С изтичане на тригодишна давност се погасяват:
а) вземанията за възнаграждение за труд, за които не е предвидена друга давност;
б) (изм.,ДВ,бр.12 от 1993 г.) вземанията за обезщетения и неустойки от неизпълнен договор;
в) вземанията за наем, за лихви и за други периодични плащания;
- nikifor
7 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Изпълнително и обезпечително производство
|
|