начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Помощ, в безизходица съм?

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Помощ, в безизходица съм?

Мнениеот niki_74 » 16 Май 2006, 10:47

Здравейте, имам нужда от компетентен съвет, потърсих адвокат, но не получих нужната услуга. Та проблема ми е следният:
В трудово-правни отношения съм със земеделска кооперация от 2001г. Преди около 18 месеца родих дете, получих си трудовите възнаграждения, впоследствие и парите от отпуска ми поради бременост и...оттогава нито лев майчинство.
Уточнявам - на постоянен трудов договор съм. Първите месеци устно ми се обясняваше от председателя, че няма налични пари в касата, но научих, че на работниците се изплащат заплати. Наех адвокат, който изпрати искова молба до председателя и копие да УС-и двете останаха без отговор.
От НАП взех официален документ, удостоверяващ, че работодателя ми почти не е внасял вноски на мое име в НОИ, въпреки, че има ведомости за заплати и е видно, че такива са ми удържани, както е редно.
Според адвоката ми не можем да водим дело за майчинството, защото нямало срещу кого?! Вече трети месец чакам адвоката да се консултирал със специалисти в тази област от Сф. Не искам да губя още време и да затъваме в заеми. Не твърдя, че адвоката ми е некомпетентен, но живея в малък град и нямам друг избор.
Моля за кампетентен съвет към коя институция е необходимо да се обърна в този случай?
Предварително благодаря на всички.
niki_74
Нов потребител

Re: Помощ, в безизходица съм?

Мнениеот donna » 16 Май 2006, 11:37

Хм........не е точно така .
Първо защото не са ви внасяни осигуровките не получавате майчинство .........пише се жалба сега до НАП ,те ще си направят ревизията и т.н.

Еми значи вашея адвокат сума и време не се еконсултирал...........че можеше да отвори страницана на НОИ

Р Е П У Б Л И К А Б Ъ Л Г А Р И Я
НАЦИОНАЛЕН ОСИГУРИТЕЛЕН ИНСТИТУТ
ГЛАВНА ДИРЕКЦИЯ “ОСИГУРИТЕЛНИ ВНОСКИ И КРАТКОСРОЧНО ОСИГУРЯВАНЕ”

Изх. № 91-01-86/14.04.2006 г.

ОТНОСНО: Допълнение на указанията, дадени с писмо изх. № 91-01-96 от 09.04.2004 г., за прилагане на чл. 10 от Наредбата за елементите на възнаграждението и за доходите, върху които се правят осигурителни вноски, и за изчисляване на паричните обезщетения за временна неработоспособност или за бременност и раждане

Във връзка с постъпили въпроси относно прилагане на чл. 10, ал. 3 от Наредбата за елементите на възнаграждението и за доходите, върху които се правят осигурителни вноски, и за изчисляване на паричните обезщетения за временна неработоспособност или за бременност и раждане и с оглед уеднаквяване на практиката Ви даваме следните указания:
Съгласно чл. 10, ал. 3 от наредбата, териториалните поделения на Националния осигурителен институт могат да извършват плащанията по ал. 1 на лицата, придобили право за получаването им, или да разпоредят на осигурителя да ги плати, когато те не са изплатени по вина на осигурителите, след внасяне на дължимите осигурителни вноски върху тези суми.
С оглед преминаване на контрола по внасянето и събирането на дължимите осигурителни вноски за ДОО и здравно осигуряване от 1 януари 2006 г. от НОИ към НАП, следва да имате предвид, че в случаите, в които осигурителите не внасят дължимите осигурителни вноски върху паричните обезщетения, плащанията по реда на чл. 10, ал. 3 от наредбата, независимо за кой период се отнасят, следва да се извършват без оглед на това дали са внесени вноските. За невнесените осигурителни вноски се уведомява компетентната ТД на НАП.
По реда на чл. 10, ал. 3 от наредбата, след изрично разпореждане на ТП на НОИ, осигурителят следва да изплаща паричните обезщетения и помощи на лицата, които към деня на настъпване на осигурения риск са придобили право на парично обезщетение или помощ по Кодекса за социално осигуряване, независимо дали осигурителят изплаща трудовите възнаграждения на останалите работници и служители.

НАЦИОНАЛЕН ОСИГУРИТЕЛЕН ИНСТИТУТ

ГЛАВНА ДИРЕКЦИЯ "ОСИГУРИТЕЛНИ ВНОСКИ И КРАТКОСРОЧНО ОСИГУРЯВАНЕ"
ГЛАВНА ДИРЕКЦИЯ "ФИНАНСОВО-СЧЕТОВОДНА ДЕЙНОСТ"
Изх. № 91-01-96/09.04.2004 г.
ОТНОСНО: Прилагане на чл. 10 от Наредбата за елементите на възнаграждението и за доходите, върху които се правят осигурителни вноски, и за изчисляване на паричните обезщетения за временна неработоспособност или за бременност и раждане

С § 4 от Постановление на Министерски съвет № 53 от 5 март 2004 г. /обн. ДВ, бр. 21 от 2004 г./, в сила от 20 март 2004 г., се създава нов член 10 в наредбата със следната редакция:
"Чл. 10. (1) Паричните обезщетения за временна неработоспособност, помощите и другите обезщетения по държавното обществено осигуряване се изплащат по реда и в сроковете по чл. 40, ал. 3 от Кодекса за социално осигуряване.
(2) Териториалните поделения на Националния осигурителен институт могат да извършват плащанията по ал. 1 на лицата, придобили право за получаването им след приключване на производство по ликвидация или прекратяване на осигурителя.
(3) Териториалните поделения на Националния осигурителен институт могат да извършват плащанията по ал. 1 на лицата, придобили право за получаването им, или да разпоредят на осигурителя да ги плати, когато те не са изплатени по вина на осигурителите, след внасяне на дължимите осигурителни вноски върху тези суми."
Както и досега, осигурителите продължават да теглят суми за парични обезщетения и за други плащания от ДОО по реда на чл. 7, ал. 8 от КСО и да ги изплащат по реда на чл. 40, ал. 3 от кодекса.

І. ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ:
С новата разпоредба на чл. 10 се дава възможност само в определените в ал. 2 и ал. 3 случаи ТП на НОИ да изплащат парични обезщетения и помощи по КСО или да разпореждат на осигурителите плащането им, във връзка с което ви даваме следните указания:
По реда на ал. 2 и ал. 3 на чл. 10 от наредбата могат да се изплащат парични обезщетения и помощи по КСО само при условие, че лицата са придобили право за получаването им и 3-годишният давностен срок не е изтекъл по отношение на лицата, т. е. към датата на настъпване на осигурения риск да са изплатени възнагражденията, върху които да са внесени или дължими осигурителните вноски, и лицата да имат изискващия се за получаване на паричните обезщетения осигурителен стаж.

1. Случаи, при които паричните обезщетения и помощи се изплащат от ТП на НОИ:
а/ приключване на производство по ликвидация на осигурителя или при прекратяване на осигурителя - по реда на ал. 2;
б/ запорирани сметки на осигурителя - по реда на ал. 3.
Производство по ликвидация на осигурителя е предвидено за:
- търговските дружества по Търговския закон;
- кооперациите, съгласно чл. 40, ал. 2 от Закона за кооперациите;
- юридическите лица с нестопанска цел, съгласно чл. 14 от Закона за юридическите лица с нестопанска цел.
Производството по ликвидация приключва със заличаването на осигурителя от съдебния регистър.
Прекратяване на осигурителя се отнася за:
- еднолични търговци;
- дружества по ЗЗД;
- политически партии;
- държавни и общински учреждения;
- търговски представителства и други осигурители, за които не е предвидено производство по ликвидация в отделен закон.
Прекратяването на осигурителя се извършва:
- за едноличните търговци - от датата на вписване на прекратяване на ЕТ в съдебния регистър;
- за дружества по ЗЗД - съобразно условията на договора;
- за политическите партии - от вписването на решението за прекратяване в регистъра на СГС;
- за другите осигурители - от датата, определена в решението на компетентния орган.
Плащанията по ал. 2 се извършват както за периоди преди датата на прекратяването или ликвидацията, ако не са извършени от осигурителя или ликвидатора, така и за периоди след това в сроковете за изплащане на обезщетенията по чл. 42 и чл. 52 от КСО.
Преобразуването на търговски дружества чрез сливане, вливане и прехвърляне не е самостоятелно основание за прилагане на реда, определен в чл. 10, ал. 2 от наредбата, тъй като осигурителят има правоприемник.
2. Случаи, при които осигурителят изплаща паричните обезщетения и помощи след изрично разпореждане на ТП на НОИ:
а/ невнесени осигурителни вноски върху изплатени възнаграждения - по реда на ал. 3;
б/ разсрочено плащане на задълженията към ДОО - по реда на ал. 3.

ІІ. РЕД ЗА ИЗПЛАЩАНЕ:
........
1 НОИ по чл. 117, ал. 3 от КСО.

3. Изплащането на паричните обезщетения и помощите по КСО по ал. 3 от осигурителя по разпореждане от ТП на НОИ се извършва след внасяне от страна на осигурителя на дължимите осигурителни вноски върху обезщетенията по следния ред:
При постъпване на молба /жалба/ от лице или искане от осигурител за изплащане на парично обезщетение или помощ в случаи на:
- невнесени осигурителни вноски върху изплатени възнаграждения;
- разсрочено плащане на задълженията към ДОО, независимо дали вноските за месеците, за които се отнасят плащанията, са погасени, ръководителят на ТП на НОИ издава заповед, с която възлага на контролните органи извършването на проверка в осигурителя.
При проверката финансовият ревизор установява основателността и размера на начислените в разчетно-платежната ведомост и неизплатени обезщетения и помощи за сметка на ДОО за всички правоимащи лица. Когато констатира, че осигурителят не е начислил обезщетения и помощи по КСО, на които осигурените лица имат право, финансовият ревизор дава предписание за начисляването им.
Длъжностното лице в осигурителя изготвя справка обр. К-30, която се подписва от него и от ръководителя на осигурителя, подпечатва се и се заверява от контролния орган. Контролният орган изготвя справка-рекапитулация обр. К-31. Справките се изготвят в 3 екземпляра и се прилагат към констативния протокол.
За резултатите от проверката контролният орган съставя констативен протокол обр. К-29 в 3 екземпляра - 1 - за осигурителя и 2 - за ТП на НОИ, и писмено предложение за изплащане и ги представя на ръководителя на ТП на НОИ или на упълномощено от него длъжностно лице.
След внасяне на дължимите осигурителни вноски върху паричните обезщетения осигурителят представя на началника на отдел "ОВКО" платежния документ. Ръководителят на ТП на НОИ или упълномощено от него длъжностно лице заверява платежното искане за теглене на сумите и дава разпореждане до осигурителя за изплащането им.
С оглед осъществяване на контрол на извършените осигурителни плащания по банков път началникът на отдел "ОВКО" или определено от него длъжностно лице изготвя Списък на заверените платежни искания за деня, който съдържа данни за БУЛСТАТ и наименование на осигурителя, параграф и размер на сумата, и го представя във ФСО заедно с комплектуваните преписки. ФСО отразява в програмата "Инкасо" изтеглените от сметката на ДОО суми и контролира движението по партидата на осигурителя.
След изплащане на сумите осигурителят подава Декларация обр. № 1 "Данни за осигуреното лице" за съответния период.
Ако от намиращите се в осигурителя документи се установи, че лицето, подало молба или жалба, няма право на осигурително плащане, плащането се отказва с мотивирано решение на ръководителя на ТП на НОИ по чл. 117, ал. 3 от КСО.
Постъпилите жалби относно неправилно определяне на паричните обезщетения и помощи по реда на ал. 2 и ал. 3 на чл. 10 от наредбата се решават по реда на чл. 117 от КСО.
С оглед на по-бързо решаване на бъдещи молби и жалби, свързани с изплащане на парични обезщетения и помощи по КСО, препоръчваме при извършване на финансови ревизии в осигурители, на които предстои ликвидация или прекратяване, контролните органи да посочват в анализа към ревизионния акт за начет или ревизионната записка сумите за осигурителни плащания, които осигурителите имат право да изтеглят от сметката на ДОО за всички правоимащи лица, и да прилагат справка обр. К-30 и справка-рекапитулация обр. К-31 за тези суми.

Личното ми мнение е че може да се води дело и срущу кооперацията да ви заплати сумите .........,вноските за ДОО не са внасяни по нийна вина от къди ще ви ги плаща обаче техен проблем , а после да се оправят с НАП ,но е безмислено тъйкато една жалба до НАП ще ви свърши работа , подадена ли е такава ?
Ако не е напишете си една жалба идете в НАП и я подайте .

И ОЩЕ НЕЩА

"Наех адвокат, който изпрати искова молба до председателя и копие да УС-и двете останаха без отговор. "
Исковата молба се подава до съда той изпраща препис за ответника .
не се праща директоно на председателя :wink:
donna
Старши потребител

Благодаря

Мнениеот niki_74 » 16 Май 2006, 20:46

Изключително съм Ви благодарна, Донна!
Имам само един уточняващ въпрос: Попитах адвоката си, не може ли да сезираме институция, която да принуди работодателя/кооперацията/ да внесе вноските? По думите на адвоката ми е необходимо да се "СПОРАЗУМЕЕМ" с кооперацията, защото само от добрата воля на работодателя зависи да внесе парите и да получа майчинство. Според адвоката ми нищо не може да принуди законово кооперацията да внесе осигуровките ми, въпреки, че ги е удържала от заплатите ми.
Донна, Вие казвате, че само една моя молба/жалба/ до НАП ще задвижи тази працедура. Интересува ме на основание кой текс НАП ще задължи работодателя да внесе осигуровките ми и каква отговорност носи, ако въпреки всичко не си спази това задължение.
Още веднъж благодаря предварително на всечки ви!
niki_74
Нов потребител

Re: Благодаря

Мнениеот donna » 16 Май 2006, 21:20

niki_74 написа:Изключително съм Ви благодарна, Донна!
Имам само един уточняващ въпрос: Попитах адвоката си, не може ли да сезираме институция, която да принуди работодателя/кооперацията/ да внесе вноските? По думите на адвоката ми е необходимо да се "СПОРАЗУМЕЕМ" с кооперацията, защото само от добрата воля на работодателя зависи да внесе парите и да получа майчинство. Според адвоката ми нищо не може да принуди законово кооперацията да внесе осигуровките ми, въпреки, че ги е удържала от заплатите ми.
Донна, Вие казвате, че само една моя молба/жалба/ до НАП ще задвижи тази працедура. Интересува ме на основание кой текс НАП ще задължи работодателя да внесе осигуровките ми и каква отговорност носи, ако въпреки всичко не си спази това задължение.

Горе съм ви цитирала писмата , упомената е и наредбата .
Така ,че си пишете жалба до НАП. Жалбата свободен текст ,изпращате я по пощата препоръчено писмо с обратна разписка или на място отивате в деловодството на НАП -там ще ви дадат и входящ номер.
За какво ще се споразумявате с кооперацията ,да ви внесе осигурителните вноски ли ............моля ви това е смешно ,това е задължение на работодателя ви .
Така ,че още утре си внасяйте жалбата в НАП ,че времето тече.
Тоя.............ми той нищо не разбира :cry:
Извинявам се изказването ,но да мотаеш майка по тоя начин ,която сумати и време е карала без пари е просто меко казано грозно .
Пиши жалба и се оправяй!
donna
Старши потребител

Re: Благодаря

Мнениеот donna » 16 Май 2006, 21:57

donna написа:
niki_74 написа:Изключително съм Ви благодарна, Донна!

Горе съм ви цитирала писмата , упомената е и наредбата .
Така ,че си пишете жалба до НАП. Жалбата свободен текст ,изпращате я по пощата препоръчено писмо с обратна разписка или на място отивате в деловодството на НАП -там ще ви дадат и входящ номер.
За какво ще се споразумявате с кооперацията ,да ви внесе осигурителните вноски ли ............моля ви това е смешно ,това е задължение на работодателя ви .
Така ,че още утре си внасяйте жалбата в НАП ,че времето тече.
Тоя.............ми той нищо не разбира :cry:
Извинявам се изказването ,но да мотаеш майка по тоя начин ,която сумати и време е карала без пари е просто меко казано грозно .
Пиши жалба и се оправяй!

НАРЕДБА ЗА ЕЛЕМЕНТИТЕ НА
ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕТО И ЗА ДОХОДИТЕ, ВЪРХУ
КОИТО СЕ ПРАВЯТ ОСИГУРИТЕЛНИ ВНОСКИ, И ЗА
ИЗЧИСЛЯВАНЕ НА ПАРИЧНИТЕ ОБЕЗЩЕТЕНИЯ ЗА
ВРЕМЕННА НЕРАБОТОСПОСОБНОСТ ИЛИ ЗА
БРЕМЕННОСТ И РАЖДАНЕ
В сила от 1 януари 2000 г.
Обн. ДВ. бр.6 от 21 Януари 2000г., изм. ДВ. бр.83 от
10 Октомври 2000г., изм. ДВ. бр.36 от 12 Април 2001г., изм.
ДВ. бр.19 от 19 Февруари 2002г., изм. ДВ. бр.10 от 4
Февруари 2003г., изм. ДВ. бр.21 от 16 Март 2004г., изм. ДВ.
бр.1 от 3 Януари 2006г.

Чл. 10. (Нов - ДВ, бр. 21 от 2004 г.) (1) Паричните обезщетения завременна неработоспособност, помощите и другите обезщетения по държавното обществено осигуряване се изплащат по реда и в сроковете по чл. 40, ал. 3 от Кодекса за социално осигуряване. (2) Териториалните поделения на Националния осигурителен институт могат да извършат плащанията по ал. 1 на лицата, придобили право за получаването им след приключване на производство по ликвидация или прекратяване на осигурителя. (3) Териториалните поделения на Националния осигурителен институт могат да извършат плащанията по ал. 1 на лицата, придобили право за получаването им, или да разпоредят на осигурителя да ги плати, когато те не са изплатени по вина на осигурителите, след внасяне на дължимите осигурителни вноски върху тези суми.
donna
Старши потребител

Благодаря, сърдечно!

Мнениеот niki_74 » 16 Май 2006, 22:00

Донна, благодаря, Ви, още утре ще направя казаното от Вас, искрено Ви вярвам, че правото е на моя страна, но сериозно мисля, че кооперацията ще продължи да ме мотае.
Спирам с въпросите, защото всичко разбрах, но ако има отново процесуални "игри" от тяхна страна-пак ще Ви обезпокоя.
Още веднъж, БЛАГОДАРЯ, от мое име, а и от името на семейството ми!
niki_74
Нов потребител

Re: Благодаря, сърдечно!

Мнениеот donna » 16 Май 2006, 22:03

niki_74 написа:Донна, благодаря, Ви, още утре ще направя казаното от Вас, искрено Ви вярвам, че правото е на моя страна, но сериозно мисля, че кооперацията ще продължи да ме мотае.
Спирам с въпросите, защото всичко разбрах, но ако има отново процесуални "игри" от тяхна страна-пак ще Ви обезпокоя.
Още веднъж, БЛАГОДАРЯ, от мое име, а и от името на семейството ми!

Можеш да се обадиш на кюто или на donna@lex.bg ще ви помогна .
donna
Старши потребител

Благодаря

Мнениеот niki_74 » 16 Май 2006, 22:07

Ясно, дано не се наложи, но знае ли човек, благодаря за жеста. Желая на теб и на останалите много успехи, благодаря!
niki_74
Нов потребител

Назад към Трудово право