начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Моля за помощ за прекратяване на ТД по чл. 327, т.2

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Моля за помощ за прекратяване на ТД по чл. 327, т.2

Мнениеот water » 26 Апр 2006, 19:13

Здравейте,
Искам да напусна фирма, в която съм на безсрочен ТД. Плащат ми със закъснение,на ръка и без фиш, и не са ми внасяни осигуровки от както съм започнала да таботя там - 1г.3 м. Искам да напусна по чл. 327, т.2. В заявлението за прекратяване трябва ли да упомена, че ми дължи обезщетение по чл. 221, ал. 1? Как трябва да оформя самото заявление? Трябва ли да приложа документ, например разпечатка от интернет страница, че не са ми внасяни осигуровки за ДЗПО до момента (здравните са ми непрекъснати, но не ги внася работодателя ми, просто има някаква грешка и от 3 години аз съм с непрекъснати здравноосигурителни права, независимо дали работя или не)? Ако работодателят откаже да се подпише, че е запознат със заявлението за прекратяване, мога ли да удостоверя, че такова му е връчено, с подписите на двама свидетели? Не мога да изискам входящ номер, защото самата аз се занимавам и с входящите документи, а фирмата има само още един служител.
Благодаря предварително.
water
Нов потребител

Мнениеот monteskio » 26 Апр 2006, 19:18

Моят съвет е да се консултирате с адвокат. Така ще получите компетентна правна помощ и отговор на всичките си въпроси.

УСПЕХ!
"Divide еt impera" !
monteskio
Активен потребител

Мнениеот water » 26 Апр 2006, 19:32

monteskio написа:Моят съвет е да се консултирате с адвокат. Така ще получите компетентна правна помощ и отговор на всичките си въпроси.

УСПЕХ!

Ами нали това правя в момента - искам правен съвет :)

Благодаря за пожеланието ! :)
water
Нов потребител

Мнениеот pepka_m » 27 Апр 2006, 14:57

Скъпи, water,

макар че не съм адвокат, нито съм учила мениджмънт и маркетинг или управление на персонала и човешки ресурси, но се занимавам от 3 години с административната част и цялата документация на фирма от 30 човека, мога да ти помогна с моето мнение по въпроса - точно на чл.327, т.2 от Кт ще се позовете при написването на УВЕДОМЛЕНИЕ към работодателя. Ако според трудовия договор имате някаква фиксирана крайна месечна дата за получаване на заплата, добре е датата на Уведомлението да е точно след нея. Така ще можете да се позовете и на неизпълнение на съответната клауза от договора. В уведомлението направо пишете, че прекратявате ЕДНОСТРАННО тр. договор според ......... (изреждате членовете и точките от КТ и тр. договор, които са във ваша подкрепа) и ако имате допълнителни доказателства като разпечатки или др. подобни - прилагате техни копия. Направете си Уведомлението в 2 екземпляра и искайте да ви сложат входящ номер на вашето - това е доказателство, че сте ги уведомили, че от следващия ден напускате. Мисля, че няма да е лошо ако споменете и очакваното обезщетение по чл.221, ал.1 и чл. 224, ал.1 - за неползван платен годишен отпуск.
След като получи така написаното от Вас работодателя трябва да ви подготви и да подпише заповед за прекратяване на вашия договор - ВНИМАНИЕ - в тази заповед трябва да е написано че ви се дължат горните обезщетения. Също си изискайте попълнена надлежно трудова книжка, сл. бележки за доходите и плащания авансов ДДФЛ- за годишно приключване, по възможност за да не ви се налага да ги гоните по-късно искайте и УП30 и УП2 - образците за пенсиониране.
Е, май малко се поувлчкох, надявам се да съм помогнала, ако има въпроси - pepka_m@yahoo.com

Успех!
pepka_m
Младши потребител

Мнениеот water » 02 Май 2006, 18:16

Много Ви благодаря!
water
Нов потребител

Назад към Трудово право