начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Напускане

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Напускане

Мнениеот mirack » 05 Апр 2006, 19:35

Здравейте на всички, които четат това.
Имам един въпрос към всички, които могат и имат желание да помогнат.
В момента работя във фирма, от която искам да напусна. Опитах да си подам молбата за напускане със срок на предизвестие 30 дни, ала прекия ми началник категорично отказа да я приеме и заяви, че нямало да ми позволи да напусна. Каква точно е сега процедурата, за да мога да напусна, така че да си получа всички възнаграждения. Имам да ползвам платен отпуск в размер на 15 дни; също трудовата ми книжка е у работодателя ми, за което съм подписал декларация (такава била политиката на фирмата). Мога ли да подам молбата си за напускане в отдел Човешки ресурски без да е разписана от прекия ми началник и кой член трябва да упомена въз основа, на който искам да напусна.
Ако някой може да ме посъветва ще съм му благодарен много.
mirack
Нов потребител

Re: Напускане

Мнениеот donna » 05 Апр 2006, 19:49

mirack написа:Здравейте на всички, които четат това.
Имам един въпрос към всички, които могат и имат желание да помогнат.
В момента работя във фирма, от която искам да напусна. Опитах да си подам молбата за напускане със срок на предизвестие 30 дни, ала прекия ми началник категорично отказа да я приеме и заяви, че нямало да ми позволи да напусна. Каква точно е сега процедурата, за да мога да напусна, така че да си получа всички възнаграждения. Имам да ползвам платен отпуск в размер на 15 дни; също трудовата ми книжка е у работодателя ми, за което съм подписал декларация (такава била политиката на фирмата). Мога ли да подам молбата си за напускане в отдел Човешки ресурски без да е разписана от прекия ми началник и кой член трябва да упомена въз основа, на който искам да напусна.
Ако някой може да ме посъветва ще съм му благодарен много.

Аман от началници ...можеш да си я подадеш направо до управляващия и представляващ фирмата ,може да идеш и в ЧР /предполагам ,че има служител да приема документи / или при деловодителката и т.н. ,няма такова нещо като прекия ръководител не ще да ми приеме молбата и не ми разрешава да напусна той в случая е никой.
Разбира се или си ползвай отпуска или ще ти гоплатят при напускане ,трябва да ти платят възнагражденията ,а трудовата книжка може да си поискаш по всяко време нищо че си подписал декларация длъжни са да ти я дадат. В молбата за напускане не си длъжен да посочваш по кой член от КТ

Извинявай тоя работодател плащали ти навреме ,защото ако ли не може да напуснеш без предизвестие

Прекратяване на трудовия договор от работника или служителя без предизвестие
Чл. 327. Работникът или служителят може да прекрати трудовия договор писмено, без предизвестие, когато:
..................
2. (изм., ДВ, бр. 100 от 1992 г.) работодателят забави изплащането на трудовото възнаграждение или на обезщетение по този кодекс или по общественото осигуряване;

Успех
donna
Старши потребител

Мнениеот silvia » 06 Апр 2006, 10:36

Здравейте,

Имам подобен проблем, само че в моя случай, работодателят ми отказа да ми входира молбата за напускане, затова се наложи да я изпратя с нотариална покана, за да удостоверя факта на уведомлението, от който започва да тече срока на предизвестието.

Успех!
silvia
Младши потребител

Гост

Мнениеот emiliya » 06 Апр 2006, 11:40

В такива случаи сме практикували или да изпратим с нотариална покана заявлението /предизвестието/ за прекратяване на трудовия договор или да го връчим на работодателя със свидетели, които си водим предварително. И в двата случая върши работа и от връчването започва да тече езномесечният срок на предизвестието. Правното онование на заявлението /аз не обичам да го наричам "молба", тъй като не се молим, а заявяваме прекратяване/ е чл. 326, ал.1 от КТ.
Не е лошо да се знае, че едномесечното предизвестие се работи или ако не желаете да го работите имате право да си заминете веднага, като дължите обезщетение на работодателя си от една брутна работна заплата.
Осмен това ако работите предизвестието си можете да си вземете платен отпуск или да сте в болнични, този период влиза в едномесечното предизветие и се зачита в този случай.
emiliya
Младши потребител

Назад към Трудово право