начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

molya za pomoshta Vi vav vrazka s trudovo-praven spor

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

molya za pomoshta Vi vav vrazka s trudovo-praven spor

Мнениеот mirk » 16 Мар 2006, 15:32

Бих искал да Ви занимая със следния случай. Началник на отделение в МБАЛ , назначен със конкурс на срочен договор, получава предизвестие със срок от 3 месеца като служител на ръководството на МБАЛ, която е ЕООД, за прекратяване на трудово правооотнопение на основание чл.328, ал.2 във връзка с чл.326, ал.2 от КТ. Управителят на ЕООД е назначен от 4 месеца на тази длъжност и се позовава на нов договор за управление на дружеството. Очаквам Вашите коментари и съвети. Благодаря за съдействието.
mirk
Нов потребител

Мнениеот steli_na » 16 Мар 2006, 17:05

Както сте изложили обстоятелствата изглежда съвсем законно.
steli_na
Потребител

trudovopraven spor

Мнениеот mirk » 16 Мар 2006, 20:37

Blagodarya Vi, Steli!
Bih iskal da polucha razyasnenie po zakonostta na zapovedta. V pamkite na parvite 9 meseca ot naznachavaneto si za upravitel na bolnicata, toj mozhe da pravi promeni v upravlenieto na bolnicata. No vse pak nachalnikat na otdeleieto e naznachen s konkurs, proveden ot saotvetnata profesionalna komisiq i vse oshte ne e iztekal sroka, za kojto e sklyuchil dogovor. Ne e li tova osnovanie da se osporva zapovedta? Ochakvam otgovorite Vi.
mirk
Нов потребител

Към Стели

Мнениеот mirk » 17 Мар 2006, 16:04

Здравейте! Благодаря Ви за отговора. Може би ще мога да се възползвам от благоволението и компетенцията Ви още малко. В случая Кодексът позволява на управителя да извърши промени в ръководството на предприятието, т.е. болницата за определен период от време след стъпването в длъжност. А ако началник отделениие не е ръководен кадър, т.е. не участва в ръководството на ЕООД-то? и освен това, не е ли в наша полза все пак това, че е назначен с конкурс?
Приятен уикенд!
mirk
Нов потребител

Мнениеот steli_na » 17 Мар 2006, 23:49

Разпоредбата на чл. 328 ал. 2 от КТ посочва изрично, че се отнася до служителие от ръководството на предприятието.
Колкото до конкурса... на прима виста не мисля, че това защитава съответния служител от уволнение в случая на чл. 328 ал2 от КТ, но ще помисля.
steli_na
Потребител

До Стели

Мнениеот mirk » 20 Мар 2006, 14:22

Здравейте, Стели!
Тъй като предизвестието ми е за цели 3 месеца и управителят на болницата все още не ми е връчил заповедта за уволнение, мога да продължа с обсъждането на случая ми. Но какво следва да направя, когато ми връчи все пак такава заповед, позоваваща се на същите основания от Кодекса? Освен това според длъжностната ми характеристика не съм в ръководството на ЕООД-то.
Благодаря Ви за съдействието!
До скоро!
mirk
Нов потребител

trudovopraven spor- prodalzhenie

Мнениеот mirk » 23 Мар 2006, 12:46

Zdraevyte, Steli!
Vremeto v tozi spor vse oshte e na moya strana, no ne taka za sazhalenie stoi vaprosa s namiraneto na advokat tuk. Okaza se, che nyama advokati, koito da poemat takiva sporove. Ne moga da si pozvolya da angazhiram advokat ot drug grad. Zasega deystvitelno mi ostava samo obshtuvaneto s Vas. zatova Vi molya da razgledate poslednite mi posting-i. Blagodarya Vi za sadejstvieto!
mirk
Нов потребител

Мнениеот steli_na » 23 Мар 2006, 14:21

Ако ви връчи заповед за прекратяване на трудовото правоотношение преди изтичането на срока, ще трябва да ви бъде заплатено обезщетение за неспазен срок за предизвестие.

Дали длъжността "началник отделение" е ръководен пост подлежи на тълкуване с оглед правомощията, които имате спрямо останали служители или работници.

Фактът, че сте назначн конкурс, уви както вече казах, не ви гарантира специална защита срещу уволнение при сключване на договор за управление.

Ако ви връчати заповед за прекратяване на трудовото правоотношение, едва тогава ще имате и интереса да се защитавате по съдебен ред с исковете по чл. 344 ал.1 от КТ.

Не мога да си представя, че няма адвокати, в което и да е населено място, които да се занимават с трудови дела. Ако се стигне до воденето на дела - уверявам, няма начин да ви бъде оказана ефективна помощ чрез форума.
Ще се радвам, ако мненията ми са ви помогнали да се ориентирате, но ... участието ми във форума няма за цел осъществяване на ефективна защита по дела
steli_na
Потребител

Назад към Трудово право