начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Срок за решение на ВАС

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Срок за решение на ВАС

Мнениеот brelko » 11 Яну 2006, 14:10

Бихте ли ми казали какъв е законоустановеният срок за излизане на решение на ВАС по обжалване на решение. Делото е разглеждано на 20.10.05 - кога би трябвало да излезе решението?
brelko
Нов потребител

Re

Мнениеот d_mavrodieva » 11 Яну 2006, 20:24

Според чл. 26 ал. 1 ЗВАС съдът би трябвало да се произнесе с решение в в едномесечен срок от разглеждане на делото.
В този случай решението трябва да излезе в най - скоро време, като отчетем факта, че това производство е по - тежко и самото административно право не е достатъчно развито в България...а и имаше доста дълъг празничен период :).
Стискам палци решението скоро да излезе и да е в твоя полза!
d_mavrodieva
Потребител

Решение на ВАС

Мнениеот d_mavrodieva » 12 Яну 2006, 15:29

Колега проучих въпроса по - внимателно. от въпроса ти обаче не разбирам дали ВАС е първа или втора инстанция. ВАС на 20.10.05 е гледал последното заседание, обявил е, че ще се произнесе с решение, и ако е 1-ва инстанция (чл. 26 ЗАВС) срокът се приема като инструктивен. Нарушаването му не се отразява на валидността на решението. Може да се опита с жалба за бавност, но лично аз не виждам смисъл. Докато се произнесат по нея, то решението ще излезе. Ако е 2-ра, нищо не може да се направи. По принцип ВАС има странни схващания за правосъдието. Различните състави, по мои впечатления, процедират по доста различен начин.
УСПЕХ!!!
d_mavrodieva
Потребител

Мнениеот brelko » 12 Яну 2006, 19:33

Blagodaria za otgovorite, ochakvanot reshenie na VAS e posledna istanzia, no ne znaech, che e tolkova bavno izlizaneto na reshenia, i iavno shte triabva da se vaoraja s tarpenie
brelko
Нов потребител

Мнениеот kontrol » 12 Яну 2006, 23:48

Защо и Вие не проверявате по интернет какъв е статуса на решението Ви?
kontrol
Активен потребител

Мнениеот brelko » 13 Яну 2006, 14:14

Проверявам го непрекъснато, пише, че е решение, но никъде не се отваря решение
brelko
Нов потребител

Мнениеот nezret » 14 Яну 2006, 21:58

Колежката е права срока е едномесечен но този срок за съжаление е инструктивен. чл.26ЗВАС. Но аз за сега имам пет дел във ВАС от които две решени успешно но нито едно от тях в законоустановеният срок. В момента чака решение четвърти месец по адм.дело 5 членен състав. Още няма решение. По предходното поради важността и значимостта на обжалвания подзаконов нормативен акт се наложи и дипломатическа атака. Която при мен имаше успех защото ответника МФ сам си отмени обжалвания от мен акт. Подробности в сайта на ВАС .
Преценете сами .
Желая ви успех.
nezret
Потребител

Мнениеот kavkaz_ » 18 Яну 2006, 17:31

В тази връзка искам да попитам, всички решения на ВАС ли се обнародват в ДВ, и ако да - след като решението по моето дело не е обнародвано, това значи ли, че още няма решение?
kavkaz_
Младши потребител

Мнениеот d_mavrodieva » 18 Яну 2006, 20:47

В ЗВАС никъде не пиши, че всички решения на ВАС се обнародват. Следователно приемаме, че не всички решения се обнародват. Пред ВАС се водят три производства. При първото (производство по дела за обжалване на административни актове) съгласно чл. 31 ЗВАС диспозитивът (в последните години се е установила практика освен диспозитива да се обнародват в ДВ и мотивите) на решението на ВАС, с който се отменя нормативен административен акт, или определение, с което се спира неговото действие, се обнародва в ДВ и влиза в сила в деня на обнародването. Когато едно решение не е обнародвано не значи, че не е постановено. Просто постановяването и влизането в сила не са в един и същи момент, а са последователно във времето. В останалите случаи не е задалжително решенията на ВАС да се обнародват. Прибягва се до съобщаване на заинтересованите лица и органи чрез писма например и др. подобни.
А относно Вашето решение може да правите справка постоянно на официалниа саит на ВАС: http://www.sac.government.bg . На него имате достъп до жалби, решения и пр., но се изисква регистрация.
УСПЕХ!!!
d_mavrodieva
Потребител

Мнениеот d_mavrodieva » 29 Яну 2006, 17:24

kavkaz_ проучих въпроса по-внимателно и има доста различни постановки, така че ако ми обясниш по-подробно (какво обжалваш, коя инстанция е ВАС, в какъв състав и т.н.) ще ти дам по-конкретен отговор.
d_mavrodieva
Потребител

До : nezret

Мнениеот tvalchev » 01 Фев 2006, 11:30

Здравейте, колега!

Бихте ли искали, да се свържем по мейла, за да обменим опит, относно обжалването на подзаконови нормат. актове.?

Захванал съм се с една такава задача и бих приел "обмен на практика" по всеки положителен способ.

tvaltchev@abv.bg

Поздрави!
tvalchev
Младши потребител

Сроковете

Мнениеот tj_todorov » 04 Фев 2006, 14:41

В момента имам две дела във ВАС. И на двете едномесечният срок отдавна е просрочен.
Едното дело е по размера на винетните такси, а другото дело е по размера на задължителната застраховка Гражданска отговорност. А 2005-а година си мина без да има решение на съда по въпросите.
Вече има подобен прецедент с размера на Държавната такса за съдилищата. Там делото мина сравнително бързо, поради което и аз се надявах на бърз и положителен резултат по тези две дела.
Е, Комисията за финансов надзор премахна сама (надявам се заради делото във ВАС) размера на задължителните застраховки, но все пак и аз бих искал да има решение на ВАС по въпроса.
А другото ми дело - срещу решението за концесия на магистрала Тракия бе отрязано и на двете инстанции за отрицателно време с обяснението, че нямам интерес.
tj_todorov
Младши потребител

Назад към Административно право