Добре Ем, как ще докажеш, че бившият ти вече служител разкрива фирмените ти тайни? Кои са тези "достатъчно други средства за защита на бивш работодател"?
Не мисля, че това съставлява отказ от трудови права.
- Дата и час: 25 Ное 2024, 02:13 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Клауза в трудов договор
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
32 мнения
• Страница 2 от 2 • 1, 2
Темата е
Vev написа:Е, и ква фирмена тайна ще издаде?
"В трудовия ми договор ми предлагат следната клауза - да се задължа да не работя по трудов договор 5 години в конкурентна фирма след прекратяването му. Мой приятел юрист каза, че това е противоречи на конституцията и да не ми пука. Според вас трябва ли да се притеснявам? Бихте ли споделили вашата практика? Чувал съм, че тази клауза е доста популярна, ни сега пряко ме засяга. Мерси"
Тук никаде не се говори нищо за тайни. Тук се говори за закрепостяване. Ако служителя е достатъчно недобронамерен може да отиде да пасе патките и пак да отскочи до всичките ти конкуренти и да сподели тайните ти.
- Темата
Клаузата е недействителна. Подписвайте си договора без притесненяи.За неизпълнението й няма санкция уредена в КТ.
УСПЕХ!
УСПЕХ!
"Divide еt impera" !
- monteskio
- Активен потребител
Съгласна съм с Николай, КТ не забранява подобна клауза, ЗЗД не забранява такава клауза и дефакто фирмите я използват при сключване на договори. Да не забравяме, че сключването на договор е напълно добворолен акт, така че всеки може да прецени за себе си.
- g_jordanova
- Младши потребител
То за това ли
monteskio написа:Клаузата е недействителна. Подписвайте си договора без притесненяи.За неизпълнението й няма санкция уредена в КТ.
УСПЕХ!
То за това ли преди време едни бивши служители от една фирма занимаваща се с доставка на офис консумативи ги гонеха като империалисти от други такива фирми и още седят без работа
- опа
Клаузата е нищожна, защото с нея не се търси защита на търговска тайна и конфиденциална информация, на работодателя-това може да се постигне с други средства.
Клаузата ограничава правоспособността на служителя, тъй като дадената фирма може да има доста широк предмет на дейност, а правоспособността може да бъде ограничена само в посочени от закона случаи и по ред определен в закон
Клаузата ограничава правоспособността на служителя, тъй като дадената фирма може да има доста широк предмет на дейност, а правоспособността може да бъде ограничена само в посочени от закона случаи и по ред определен в закон
- hariman
- Потребител
32 мнения
• Страница 2 от 2 • 1, 2
|
|