начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Бременност и трудов договор със срок за изпитване - помощ!

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Бременност и трудов договор със срок за изпитване - помощ!

Мнениеот Гост » 18 Яну 2006, 13:51

Започнах работа по трудов договор с 6-месечен изпитателен срок в полза на работодателя. Към този момент бях бременна в 4-я месец, но още не личеше изобщо и аз премълчах този факт/а и не съм длъжна да уведомявам все пак/. Към момента на раждането обаче този изпитателен срок още няма да е изтекъл. Могат ли да ми прекратят договора, когато си пожелаят? В КТ не пише нищо за закрила на бременни, работещи на изпитателен срок. На всичко отгоре "добронамерени" колежки уведомиха шефа, който между другото не беше забелязал, защото, макар и в началото на 6-и месец, под дрехите почти не личи и само жени могат да забележат. Сега не знам какво да очаквам, а работата ми е хубава, и , между другото, мисля да продължа да работя и след раждането, ако ме оставят, разбира се. Има ли защита по КТ и за мен? Моля, помогнете............
Гост

Мнениеот evelin » 27 Яну 2006, 17:45

Бременните се ползват със специална закрила по КТ на общо основание. Няма значение дали си на изпитателен срок. По време на отпуска по майчинство не може да бъдеш уволнена. Трябва обече да представиш болничен лист,с който да докажеш,че си бременна за да ползваш отпуска.
evelin
Нов потребител

Мнениеот Никой » 27 Яну 2006, 17:49

Да и аз така смятам.
Никой

Мнениеот Ем » 27 Яну 2006, 18:00

Защитата на чл. 333, ал.5 от КТ срещу уволнение на бременни важи само за уволнение с предизвестие, а това са хипотезите на чл. 328 от КТ и без предизвестие- чл. 330 от същия нормативен акт. При договор със срок за изпитване основанието за уволнение е чл.71 от КТ. Този тип уволнение не е сред уволненията по глава ХVІ на КТ, а самостоятелен тип, отнасящ се само до специфичния договор със срок за изпитване и защита при уволнение в този случай не е налице. Чл.333/КТ не съдържа забрана за уволнение на основание чл.71 от КТ, каквито забрани са налице за всички непосочени в ал.5 случаи. Само чл.333, ал.6/КТ предвижда, въз основа на Конвенция, по която РБ е страна, че при започнал отпуск за бременност и раждане лицето може да бъде уволнено само при закриване на предприятието.
Ем

Мнениеот monteskio » 27 Яну 2006, 18:24

Колегата ЕМ е права. За съаление не можете да се ползвате от закрилата предсотавена в КТ, поради обстоятелството, чв трудовият ви договор е с клауза - срок за изпитване. В този случай, до изтичане ан срока работодателят може да прекрати действието на договора, без да е необходимо да отпрявя предизвестие.
"Divide еt impera" !
monteskio
Активен потребител

Мнениеот питаща » 27 Яну 2006, 18:57

Докъдето ми стигат познанията по ТП и аз смятам, че няма пречка трудовото правоотношение да се прекрати на основание чл.71 КТ НО ми се ще да попитам по-вещите в тази сфера няма ли начин да се докаже (в случай, разбира се, че действително е така), че основанието за прекратяване на правоотношението реално не е несправяне с трудовата дейност, такава каквато е уговорена, а именно бременността?!
Все пак идеята на клаузата за изпитване е тази, а не да предпази работодателя от подобен риск, какъвто е бременността!В този смисъл няма ли да има изкривяване на предназначението на срока за изпитване?Оставям настрана въпроса,че бременната не е уведомила работодателя за състоянието си....
питаща

Мнениеот Гост » 28 Яну 2006, 11:03

А защо бременната да е длъжна да уведомява работодателя за състоянието си?
Гост

otgovor

Мнениеот napoli » 28 Яну 2006, 11:14

В случай, че сте назначена с трудов договор по чл.70 от КТ, уговорен в полза на работодателя, не ползвате закрила по чл.333 от КТ и работодателя може да прекрати трудовото Ви правоотношение във всеки един момент в 6 месечния срок за изпитване.Закрилата за бременните жени по чл.333 КТ съществува единствено, когато е налице безсрочен трудов договор.
napoli

Мнениеот Никой » 28 Яну 2006, 11:17

Разбира се че не е длъжна, но за да се ползва от правата които и дава кодекса трябва да представи документ от медицинско лице- болничен, а чл. 333, ал. 5 от КТ изрично посочва в кои случаи бременната може да бъде уволнена с и без предизвестие.
Никой

Мнениеот Ем » 30 Яну 2006, 11:44

За съжаление, защитавала съм точно насрещната страна /работодателя/ при аналогичен случай и съдът реши, че заповедта е напълно законна и я остави в сила. Чл.71/КТ не изисква от работодателя да доказва, че е налице непригодност за изпълнение на работата. Естествено, не сте задължена да известявате работодателя си за факта, че сте бременна, няма налице подобно задължение. Уволнението по чл.71 от КТ е по чисто субективен критерий. Не мисля обаче че всички пътища за доказване дискриминация при уволнение поради факта, че сте бременна са затворени. Само че самата Вие вероятно съзнавате, че наличие на дискриминация се доказва трудно при наши условия и липсата на съдебна практика в тази насока, но опитайте, може да сте сред първите пробили.
Ем

Мнениеот друга бременна » 13 Фев 2006, 15:50

Има и по-зле ситуации. Аз съм във 2-ри месец, не съм казала, а ТД ми е с 1-год. срок за изпитване-нищо, че не може да се сключи такъв за повече от 6 месеца. Какво да правя?
друга бременна

Мнениеот Гост » 13 Фев 2006, 16:06

:D някой специалист ви е писал договора явно. Не се безпокойте срока за изпитване не може да е повече от 6 месеца, така че като ви изтече този срок смятайте , че работите на безсрочен договор и се ползвате от съответната закрила от закона.
Гост

Назад към Трудово право