начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Помощ изпълнение върху възбранен имот.

Казуси за недвижими имоти

Помощ изпълнение върху възбранен имот.

Мнениеот ДИ » 21 Юни 2004, 19:28

Колеги, моля за помощ! Случаят е следния:
Има допуснато обезпечение на иск чрез налагане на възбрана на недвижим имот, собственост на ответника.
След като е наложена възбраната, ответника продава имота на трето лице. В последствие е осъден да заплати на ищеца с влязло в сила решение и е изаден изпълнителен лист.
Въпросът ми е следния: Мога ли да насоча изпълнението върху възбранения и продаден недвижим имот? Трябва ли да предявя иск за недействителност спрямо взискателя на извършената продажба? Ще бъда благодарна и за насоки относно защитата на третото задължено лице в изпълнителния процес - какво мога да очаквам от него.
Предварително благодаря на всички!!!
ДИ

Re: Помощ изпълнение върху възбранен имот.

Мнениеот донна2 » 21 Юни 2004, 19:47

Разбира се ,че можете , никой не му е виновен на третото лице ,че е купил възбранен имот

предполагам , че сте поискали обезпечение на иска възоснова на обезпечетелната заповед е образувано и изп.дело , след като исковото производство е приключило и решението е влязло в сила сте си извадили изпълнителен лист , този изпълнителен лист следва да приложите към делото образувано по обезпечителната заповед и да искате продажба на възбранениия имот ,а за третото лице да е мислило какво е купувало
донна2

Мнениеот ДИ » 21 Юни 2004, 21:24

Благодаря за съвета.
Има вписана обезпечителна заповед в Службата по вписванията, а изпълнително дело доколкото знам няма. Мисля, че следва да образувам такова и да приложа изпълнителния лист като укажа на съдия-изпълнител, че има наложена възбрана върху имота за вземането. Нали така?
ДИ

Мнениеот донна2 » 21 Юни 2004, 22:14

а вие имате само възбрана , по принцип искам възбрана и запор на движими вещи и тогава обезп. заповед я вписва съдия изпълнителя /възбранява имота и запорира вещите образува дело по обез. заповед подведох се /, когато е искана само възбрана като обезпечение на иск , обезп. заповед е в два екземпляра и молба от ицеца до съдията по вписванията за вписването и , на вашият екземпляр от обезп. заповед следва да е отбелязана възбраната

предполагам ,че имате ппрепис от обезпечителната заповед , на която е отбелязано вписването , пишете си молбата до съдия изпълнителя прилагате изпълнителният лист и вашият екземпляр от обезп. заповед с която е наложена възбраната и искате опис оценка и продажба на имота , внасяте държавната такса , ще получите съобщение от съдия изпълнителя да внесете депозит за вещо лице което ще оцени имота

ако нямате /или не пазите /препис от обезпечителната заповед поискайте един заверен препис от службата по вписванията
донна2

Мнениеот ДИ » 22 Юни 2004, 08:16

Благодаря ти за съветите! Софийски градски съд ми изаде Обезпечителната заповед не само в един екземляр, но и с допуснати грешки в нея и при моя молба да бъдат поправени, отказа.
ДИ

Мнениеот донна2 » 22 Юни 2004, 08:23

не би следвало да има проблем с поправката , поне при нас , с молба връщаш документа в цялост и искаш поправка , но предполагам ,че е минало много време
от както е издадена заповедта

съществена ли е грешката
донна2

Мнениеот донна2 » 22 Юни 2004, 08:28

е разбира се поправката се иска преди вписването на възбраната , както написах по -горе
донна2

Мнениеот ДИ » 06 Юли 2004, 18:52

Поправката се иска в същия ден, в който е издадена заповедта. Не знам кое е при Вас, но в Софийски градски съд понякога стават и странни неща.
ДИ

Мнениеот донна2 » 06 Юли 2004, 19:23

в СГС и дело ми губиха и го възобновяваха ...................
донна2

Назад към Имотни казуси