начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Spor za imot

Казуси за недвижими имоти

Spor za imot

Мнениеот lili1 » 03 Май 2004, 22:41

Нуждая се от съвет какви действия мога да предприема срещу трето лице, което по силата на нотариален акт за покупко-продажба е придобило собствеността върху недвижим имот и в момента извършва строеж, при положение, че се води дело за установяване собствеността върху същия имот между други две лица, като едното лице, считащо се за собственик е продало имота 3 месеца след подаване на исковата молба на третото лице.Предварително благодаря!
lili1
Нов потребител

Re: Spor za imot

Мнениеот donna » 03 Май 2004, 22:59

исковата молба вписана ли е
donna
Старши потребител

Мнениеот яstavrev » 03 Май 2004, 23:16

Доста нагло.Ако третото лице знае за този спор,може да подадеш тъжба до прокуратурата за самоупраство.
Явно делото е по чл.97 ГПК -установителен иск за собственост,ако пък е по чл.108 от ЗС, по реда на чл.117 ГПК можеш да привлечеш третото лице като нов ответник или да го заместиш с първоначалния и тогава да искаш от съда спиране на строителството като обезпечителна мярка.Не знам дали ще мине,защото има практика,която казва,че съдът не е компетентен да спира строителството.Това може да прави само ДНСК.
яstavrev

Мнениеот младеж » 04 Май 2004, 08:24

Побързай , и подай не само иск по чл. 108 ЗС, а и 100 жалби до къде ли не, но ......най -добре му " спри строежа"/ / бутни го...../
младеж

Мнениеот lili12 » 04 Май 2004, 18:13

Колкото до това дали исковата молба е вписана - не е. А самата искова молба е подадена на основание чл.97, ал.1 ГПК и чл.108 ЗС и делото вече е на втора инстанция.
lili12

Мнениеот donna2 » 04 Май 2004, 18:17

реивандикационния иск поглъща установителния поне така е според мен , а случайно иска да е с основание и 431 от ГПК във връзка с 108 от ЗС
donna2
Потребител

Мнениеот lili12 » 04 Май 2004, 18:59

Искът не е с това основание - чл.431 ГПК, а както посочих 97, ал.1 ГПК и чл.108 ЗС.
lili12

Мнениеот donna2 » 04 Май 2004, 19:10

ами хубаво третото лице е придобило имота и го е придобило с НА , вие водите реивандикация значи имате документ за собственост на имота ,ответника ако го е продал също така ли е я дайте пълна информация че така някои неща не са ясни
donna2
Потребител

Мнениеот lili12 » 04 Май 2004, 20:08

Става въпрос за отчуждаване и обезщетяване на недвижим имот по заповед на Община преди 30-40 години, като лицето, претендиращо правата си по основанията, които посочих, счита, че отчуждаването не е за целия му имот и част от него е останала неотчуждена и необезщетена.
lili12

Мнениеот donna2 » 04 Май 2004, 20:24

Ясно ,не зная на кое заседание сте за да привлечете лицато което строи като подпомагаща страна , е разбира се няма да има проблем то да поиска да встъпи в процеса ,но едва ли , лошото е че ,във вашият случай исковата молба не се вписва, тъй като няма изрична разпоредба на закона , дори и да поискате вписване то ще даде само гласност на съдебният спор и нищо по -вече -чл.114 от ЗС , не виждам и как ще спрете строежа ,предполагам че всичко е законно .
Ситуацията наистина е много непприятна
donna2
Потребител

Мнениеот lili12 » 04 Май 2004, 20:29

Наистина е така, а остава и едно заседание - да се излуша техническата експертиза - в окръжен съд. И все пак благодаря!
lili12

Мнениеот donna » 04 Май 2004, 20:34

мисля си че ако спечелите делото , то отношенията между вас и третото лице ще се уредят като при недобросъвестен владелец , по -конкретно съгласно чл.74 от ЗС , само дето ми е много чудно едно друго нещо ,добре ще ви признаят за собственик , авно третото лице е заело че купува спорен имот /това следва да се докаже / вие ще трябва да реивандикирате имота и от него .
Смятам че хаоса който се е получил е голям , аз бих опитала да поискам от съда да спре строежакато обезпечителна мярка /макар че много малко вероятно е да стане,може да ви откаже с аргумент че това е правомощие на ДНСК / до окончателно решаване на спора .
Вие като заведохте иска не поискахте ли налагане на обезпечителна мярка възбрана върху имота ,ако го бяхте направили тогава щеше да е по лесно ,онзи едва ли би продал възбранен имот

ще помисля още по -въпроса
donna
Старши потребител

Мнениеот lili12 » 04 Май 2004, 20:48

Обезпечителните мерки са хубаво средство, но със делото се запознах сега, а заседанието е насрочено за есента. За съжаление е трябвало да се действа още в първа инстанция.
lili12

Мнениеот яstavrev » 04 Май 2004, 20:56

Ако не е вписана исковата молба и третото лице има нот.акт,защо да е недобросъвестно?
Решението ще има СПН само спрямо ответника и наистина трябва да се води нов иск срещу третото лице.
яstavrev

Мнениеот donna2 » 04 Май 2004, 20:56

да много е неприятно когато работиш върху дело по което преди теб е работил друг и не е доогледал някои неща ,хонорарите са хубаво нещо ,но аз мисля че всекий уважавщ себе си юрист би трябвало да огледа нещата много добре ,а исковете свързани с вещни права не са леки подводни камъни колкото щеш
donna2
Потребител

Мнениеот donna2 » 04 Май 2004, 21:05

аз написах че въпроса с подобренията /строителството /ще се реши по реда на чл.74 от ЗС ,стига да се докаже че лицето е знаело за съдебния спор ,а инъче добросъвестноста се предполага до доказване на противното
ето затова е било добре да се впише исковата молба -да се даде гластност на съдебния спор , а ако бяха наложили и една възбрана тогава едва ли някой би купил такъв имот
сега обаче............късно е

този казус май ще е достоен за конкурс за нотариуси или съдии и т.н........
donna2
Потребител

Мнениеот яstavrev » 04 Май 2004, 21:31

Да,вписването или обезпечението си е просто задължително.
Между другото,този казус отваря един огромен проблем, с който съм се сблъскал в практиката.Съдът не е компетентен да спре строителството, а ДНСК проверява само дали е законен по смисъла на ЗУТ,т.е. дали има издадени стр.книжа.Ако има такива, пичът ще се строи и после ще се прави на добросъвестен.
яstavrev

Мнениеот donna2 » 04 Май 2004, 21:55

и аз така мисля , голям хаос и в случая не може да се направи кой знае какво
donna2
Потребител

Мнениеот лунатик » 05 Май 2004, 09:15

Тук не може ли да намери приложение чл. 135 ЗЗД чрез предявяване на т.н. Павлов иск? Все пак имота е продаден 3 месеца след завеждане на исковата молба (нищо, че е по чл. 97 ГПК)
лунатик

Мнениеот donna2 » 05 Май 2004, 12:37

МОЖЕ ДА ОПИТА ДА ЗАВЕДЕ ТОЗИ ИСК ,но дали купувачът на имота който строи е знаел за увреждането ,а и недействителноста не засяга правата ,които 3 ти добросъвестни лица са придобили преди възмездно преди вписването на иска цза обявяване на недействителноста

с две думи шансовете са много малки
защото за успешното провеждане на един такъв иск е необходимо да се установи обективната страна на увреждането ,от субективна страна е необходимо да се установи не само знанието за увреждане у длъжника ,но и намерението за увреждане в този смисъл е решение 754/26.10.1996г по гр.д.№42/96г.,ІІ г.о.,Сб. 1996г.
donna2
Потребител

Следваща

Назад към Имотни казуси