начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Има ли баща ми право на дял

Казуси за недвижими имоти

Има ли баща ми право на дял

Мнениеот iveta » 04 Ное 2003, 14:36

Сестрата на баща ми чрез генерално пълномощно продава наследствено място на майка им (която е още жива и живее при нея) без да го уведоми. Двете отказват да дадат на баща ми дял от парите. Тъй като бабата е възрастна и болна, може ли да бъде принудена да дари или завещае парите по такъв начин, че баща ми да няма права върху тях? Или след като тя разполага с пълномощно е в правото си ду му откаже и да действа в негов ущърб. Има ли някаква възможност баща ми да получи полагащата му се част от парите, докато майка му е жива и какви превантивни мерки могат да се приложат срещу сестра му за да не укрие парите? По подобен начин преди 15 години тя продаде апартамента на майка им и си купи друг, но баща ми реши да не предявявя претенции, тъй като тя гледа майка им.
iveta
Нов потребител

Re: Има ли баща ми право на дял

Мнениеот Гери » 04 Ное 2003, 14:53

тук въобще не може да става дума за наследствен имот, тъй като праводателят е все още жив, т.е сделките които извършва майка им /макар и чрез пълномощник/ са от нейно име за нейна сметка и тя може да си прецени дали да даде част от получените пари от продаденият имот на синът си или не...

Може би имате предвид накърняване на запазената част, но към този момент въобще не се знае какво е имуществото което ще наследи и каква част от него ще се явява неговата запазена част... Едва след откриване на наследството може да има някакви претенциии то при точно определени хипотези.

В конкретният случай да разсъждаваме така Вашите майка и баща имат имот Х, продават го... какво ще правят с парите си е тяхна работа и тази сделка на разпореждане, можеше да се третира като накърняваща правата Ви на запазена част от наследството, само ако биха дарили имота и то след като наследството бъде открито.
Гери

Мнениеот iveta » 04 Ное 2003, 15:12

Гери благодаря Ви за бързия отговор, но имам още един въпрос - тук в конкретния случай става въпрос, че майка им не е в състояние да преценява тъй като е много възрастна и в не толкова добро психическо здраве и от друга страна е манипулирана и изнудвана от дъщеря си, а ние нямаме достъп до нея. В последния разговор от преди няколко месеца тя твърдеше, че след като се продаде мястото ще раздели парите на двете си деца. Въпросът ми е може ли дъщеря и да я принуди да и дари под някаква форма парите, като по този начин баща ми да не може да има никакви претенции.
iveta
Нов потребител

Мнениеот Гери » 04 Ное 2003, 16:47

Дарението на паричната сума ще стане с простото им предаване, виж бихте могли може би да я поставите под частично запрещение за да не разпилява имуществото си и да поискате попечителството да бъде дадено на вас. Съда е властен да прецени е или не е с "всичкият си". Сделката сключена от представител /упълномощена е сестра му/ поражда правни последици така сякаш е сключена от самият упълномощител, тя поражда действия от името и за сметка на представляваният. Може би трябва да се види дали не е превишена представителната власт, т.е сестра му е имала право само да управлява, но не и да се разпорежда с имота. Този вариант обаче е малко възможен, тъй като нотариусите следят за обема на представителната власт при този тип сделки /т.е разпоредителните с недвижим имот/.
Само да попитам какво е наследствното място? от съпругът или или от нейните родители-наследодатели? Защото ако е наследено от съпругът и децата също имат запазена част от него /продаденият имот/. Не е без значение кога във времето е станала и самата разпоредителна сделка.
Гери

Мнениеот iveta » 06 Ное 2003, 14:50

Гери, благодаря отново за отговора, току що го виждам тъй като имах проблем с интернета. За съжаление никак не ме обнадежди, тъй като разбирам, че всъщност нищо не може да се направи и тя отново на гърба на баща ми ще ходи на почивки из целия свят.
PS. Мястото е от родителите на баба ми, но има още едно, което е от баща им /на баща ми и сестра му, който е починал, когато те са били деца, баба ми се е омъжила отново, но и вторият и съпруг почина/
iveta
Нов потребител

Мнениеот Гери » 07 Ное 2003, 14:49

за съжаление исковите производства за накърнена запазена част се ползват с общата 5 годишна давност, все пак може да се направи може би нещо ако стои като съсобствено, т.е нямало е делбено производство... въобще оставено е един вид, като му дойде времето... макар че там пък може да се противопоставят възражения за придобивна давност, така теоретично много неща могат да се кажат, по-скоро важното е какво е положението, реално по документи... да не се окаже в един момент че сестра му има констативка, че е единствен собственик, т.к е придобила по давност частта на някой от сънаследниците...
Гери

Назад към Имотни казуси