начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

дарение

Казуси за недвижими имоти

дарение

Мнениеот дора » 02 Юни 2003, 15:40

Преди 13 г. родители ми дариха апартамента, а на брат ми фиктивно продадоха вилата. Може ли сега когато почина баща ми брат ми да поиска запазена част от апартамента.
дора

Re: дарение

Мнениеот МСМ » 02 Юни 2003, 15:58

По принцип може. А ще се опита ли?
Дано можете да докажете, че продажбата е фиктивна.
МСМ

Мнениеот дора » 02 Юни 2003, 16:06

Той не знае, че апартамента ми е дарен. Колебая се да му предложа да изрази пред нотариус, че няма претенции към апартамента. Няма ли давност сделка, която е сключена толкова отдавна.
дора

Мнениеот МСМ » 02 Юни 2003, 16:51

Възстановяване на запазена част може да се иска чак сред смъртта на наследодателя. Нищо, че дарението е извършено отдавна.
От "изразяване" пред нотариуса не виждам голяма полза (може и да греша), но какво ще кажат колегите, не върши ли работа един договор за спогодба.
МСМ

Мнениеот 777 » 02 Юни 2003, 17:43

Може би и тук трябва да се помисли за вариант за доказване на симулация.
Аз обаче не разбрах баща Ви вече е починал ???
777

Мнениеот 333 » 02 Юни 2003, 19:03

Брат Ви първо трябва да докаже, че сключеният между Вас и баща Ви договор за дарение представлява симулативна сделка,
333

Мнениеот МСМ » 02 Юни 2003, 19:07

Напротив. Точно ако има истинско дарение, той може да иска възстановяване на запазена част. Естествено, ако Дора не докаже, че "неговата" продажба е симулативна (прикрива дарение).
МСМ

Мнениеот 333 » 02 Юни 2003, 19:08

Брат Ви първо трябва да докаже, че сключения между Вас и баща Ви договор за дарение представлява привиден договор, който съгласно чл. 26 ал.2 ЗЗД е нищожен / срок за обявяване на тази нищожност от съда няма /.Ако успее да докаже това едва тогава може да заведе иск за възстановяване на запазената си част от наследството съгл.п правилата на чл30 и сл. от ЗН.
333

Мнениеот МСМ » 02 Юни 2003, 19:13

Ама не е така! Ако договорът е нищожен, е безпредметно да се иска възстановяване на запазена част. Той тогава си получава направо наследството. Възстановяване се иска при валидни дарения или завещания.
МСМ

Мнениеот 333 » 02 Юни 2003, 19:15

Грешката е моя .Прав сте. Братът може направо да иска възстановяване на запазената си част
333

Мнениеот 333 » 02 Юни 2003, 19:55

Забравих да Ви кажа, че искът за възстановяване на запазената част се погасява по давност след изтичане на общата погасителна давност от 5 години-чл. 110 ЗЗД. Този срок започва да тече от приемане на наследството. Вашият брат след като приеме наследството и прецени, че неговата запазена част от наследството е накърнена може в пет- годишен срок да заведе срещу Вас иск, с койтода получи своето
333

Мнениеот дора » 03 Юни 2003, 11:04

Майка ми и баща ми, който почина миналата година ми дариха апартамента през
1990 г. като си запазиха правото да живеят в него, а аз се задължих да се грижа за тях.
дора

Мнениеот ники » 03 Юни 2003, 11:27

Не можах да разбера дали са Ви дарили имота ил са Ви го прехвърлили срещу задължение за гледане и издръжка. Ако е второто, то тогава брат Ви не може да претендира за възстановяване на запазена част.
ники

Мнениеот дора » 03 Юни 2003, 16:19

Blagodaria na Niki. Tochno taka prehvarliha mi go sreshtu zadalzhenie za doglezhdane i izdrazhka
дора

Мнениеот juris » 03 Юни 2003, 21:25

При положение,че сте получили собствеността по договор за продажба на недвижим имот срещу задължение за издръжка и гледане Вашият брат би могъл единствено да поиска след смъртта на родителите Ви разваляне на този договор поради неизпълнение приживе на родителите от Ваша страна на задължението Ви за издръжка и гледане.Право на такъв иск брат Ви би имал в качеството си на наследник на родителите Ви и би могъл да претендира разваляне на договора за издръжка и гледане до размера наследствения си дял по закона за наследството. Такова право на иск разяснява Тълкувателно решение номер 30 от 1981 година на Общото събрание на Върховния съд на /Н/РБ.Разбира се,брат Ви може да не пожелае да предяви такъв иск най-малкото,защото не би могъл да го докаже.
juris
Младши потребител

Назад към Имотни казуси