начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

обявяване нищожност на нотариален акт

Казуси за недвижими имоти

обявяване нищожност на нотариален акт

Мнениеот de4ko » 28 Юни 2004, 18:05

Моля да ми помогнете,
Искам да започна процедура за обявяване на нотариален акт за нищожен и заличаването му от регистрите, на основание че същия е издаден на основание на нищожен документ - решение на ПК за възстановяване на зем.земя.
Моля, ако някой може да ми помогне - какво трябва да направя?
de4ko

Re: обявяване нищожност на нотариален акт

Мнениеот донна2 » 29 Юни 2004, 11:42

СТАВА ВЪПРОС ЗА КОНСТАТИВЕН НА издаден възоснова на решение на ПК , в какво се състои нищожността на решението на ПК
донна2

Мнениеот de4ko » 29 Юни 2004, 15:24

Нищожността се състои в това, че решението на ПК е на основание Заповед на кмета на населено място за изменение на регулацията.Същата заповед не е влязла в сила, защото се обжалва,а още повече че имам сега и решение на ВАС че се отменя.
de4ko

Мнениеот донна2 » 29 Юни 2004, 15:34

не сте написали вие или друг сте признати за собственици с НА

ако това сте вие и искате да обявите НА за нищожен
предевете един установителен иск пред районния съд и искайте от съда да постанови решение с което да обяви констативния НА за нищожен ,приложете и решението на ВАС/ЗАВЕРЕН ПРЕПИС /

ако с този НА се признава собственост на друго лице ,иск по чл.431 ал.2 от ГПК във връзка с 97 от ГПК или 108 от ЗС -зависи от случая , като доказателство отново прилагате решението на ВАС
донна2

Мнениеот de4ko » 29 Юни 2004, 15:39

Аз съм купила имот с нотариален акт за покупко-продажба.В същото време ПК се произнася с решение, че не може да възстанови собствеността върху част от моя имот на 3-то лице.Тогава кмета се произнася със заповед за изменение на регулацията и на основание тази заповед 3-тото лице отива в ПК и тя издава решение за реално възстановяване, с което той си прави констативен нот.акт.
Обжалвах заповедта на кмета и тя беше обявена за незаконосъобразна и на трета инстанция - ВАС.
Това в общи линии е целия казус.
Така че оттук нататък да водя установителен иск ли?
de4ko

Мнениеот донна2 » 29 Юни 2004, 17:07

от тук нататък си в тая хипотеза
иск по чл.431 ал.2 от ГПК във връзка с 97 от ГПК или 108 от ЗС -зависи от случая , като доказателство отново прилагате решението на ВАС

ако лицето е освободило имота
иск по чл.431 ал.2 от ГПК във връзка с 97 от ГПК

ако обаче не го е освободило и се намира там

иск по чл.431 ал.2 от ГПК във връзка или 108 от ЗС
донна2

Назад към Имотни казуси