начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

10 годишен договор за наем с фирма

Казуси за недвижими имоти

10 годишен договор за наем с фирма

Мнениеот Мила » 07 Юни 2003, 20:30

Уважаеми юристи,бихте ли ми помогнали,с насоки и препоръки.Предстои ми да сключа 10 годишен договор за наем с фирма която наема къщата на баба ми в центъра на Пловдив.Притеснявам се за клаузите касаещи цената .Договорили сме някакви суми,но не съм сигурна дали няма да са смешни след 6-7 години.
1.Бихте ли ми дали идея спрямо какъв макро показател да обвържем договора?
2.Как мога да се защитя от това след 10 години да установя,че имота ми е продаден няколко пъти.?Опасявам се от това,че срокът е дълък и с наличниат нотариален акт,който прилагам към договора за наем би могло да се изфалшифицира едно пълномощно и да се продаде имота.мога ли да наложа някакъв запор на имота.?
3.Какви задължителни клаузи да включа в договора.
Благодаря Ви!
Мила

Re: 10 GODISHEN DOGOVOR

Мнениеот manolo » 07 Юни 2003, 22:06

С право се притеснявате дали няма да изфабрикуват фалшиво пълномощно и дапродадат имота няколко пъти.Точно това се случи на мой познат и даже съм задал такава тема(за недобросъвестните нотарюси).Лошато е,че не може да се защитите напълно.Освен всяка седмица да ходите в службата p вписвания и да проверявате за собствеността на имота.Това е полезно,защото освен да го продадат могат и да го обременят с тежести.Изобщо отдаването под наем,дори за един месец си е авантюра при правната среда у нас.Никъкъв съвет не мога да ви дам.Има доста подабни случаи и лошото е че измамниците не могат да бъдат наказани.
А иначе добре е да обвързхете наема с минималната заплата,която само може да нараства.Друг показател може да е инфлацията,но официалната обикновенно не е реална.
Какъвто и договор да направите,ако наемателя не е коректен ще имате големи неприятностти.Желая ви успех!
manolo

Мнениеот Мила » 09 Юни 2003, 10:45

Дали понеделнишки ще има нови мнение и съвети.Моля Ви!
Мила

Мнениеот hebigatsu » 10 Юни 2003, 16:55

За Мила,
За това което описвате, бих ви препоръчал да си наемете доверен адвокат, който да защити вашите интереси, тъй като предполагам, че с посочените от вас пунктове от бъдещият договор няма да сте напълно защитена, има прекалено много детайли при договарянето, както и всичко зависи от конкретната формулировка на клаузите на договора.Освен това той може да ви помогне да проверите и самата фирма - наемател, има достатъчно възможности за това.
По поставените от вас въпроси, бих ви препоръчал следното:
1. Уговорете си плащането в лева, като включите клауза, даваща ви право на едностранно изменение на наемната цена съобразно годишната инфлация.
2. По вторият ви въпрос, мога да ви кажа, че и да не дадете копие от нотариалният си акт, всеки може да се снабди със заверен препис от него, било от службата по вписванията, било от съответния нотариус, който го е издал. Вероятно копието от акта е необходимо за индивидуализация на имота.
3.Моля да ме извините, но за ваше съжаление не бихте могли да наложите запор на имота, тъй като установената от закона форма за този вид обезпечаване е ипотека, а освен това не можете да обезпечавате ваше вземане с ваша собственост.
И накрая - важните клаузи в един договор за наем са доста. За това последвайте първият ми съвет.
hebigatsu
Активен потребител

Мнениеот Juista » 12 Юни 2003, 23:08

Njama spasenie ako sa vi naro4ili.Nikak ne mozhete da si opazite impte,dori da stoite po tzjal den v sluzhbate po vpisvanija.
Juista

Мнениеот batko » 13 Юни 2003, 01:07

А защо не наемната цена да е във валута?
Колкото до защитата единственото което ми хрумва в момента / с риск да прозвучи смешно/ е или да се тегли заем от банка със срок на погасяване 10 год, при което на имота се налага ипотека. Другия вариант е да се сключи фиктивен договор за заем на висока стойност с ваш близък и сключване на договорна ипотека върху имота. В този случай задължително е да имате ПРЕДВАРИТЕЛНО подписан документ от вашия близък че сте му върнала парите и си го пазите много хубаво /близки, роднини , приятели ама и сигурно къщата си я бива/ Ипотеката се вписва в служба по вписванията/може малко скъпичко да ви излезе/. Едва ли някой ще купи имот върху когото тежи солидна ипотека. Все пак хубаво е да се консултирате с колега с когото да обсъдите интересуващите ви въпроси. Все пак решението какво ще правите зависи от Вас
batko
Младши потребител

Мнениеот Mb}|{bT » 13 Юни 2003, 18:14

Shemata na kojato sam staval svidetel otnosno vpisvane na vazbrana e slednata - Izdavate zapis na zapoved v polza na mnogo blizak za vas chovek za krupna suma, toj iniciira proizvodstvo za obezpechavane na badesht isk kato iska obezpechitelna mjarka vazbrana v/u nedvijimija imot, sadat ja dopuska, i dava srok za predjavjavane na iska, vazbranata se vpisva v slujbata po vpisvanijata, no blizkijat Vi ne predjavajava iska kojto e obezpechen. Kato sledstvie ot tova opredelenieto za dopuskane na obezpechenie se obezsilva, no vazbranata si stoi vpisana, prosto zashtoto nikoj ot slujbata po vpisvanijata ne e dlajen da ja zalichi po sobstvena iniciativa.
Ne znaja dali tova koeto Vi opisah shte vi e polezno, no tova beshe razigrano ot hora, koito se opasjavaha da ne gi izigrajat.
Znaja che povecheto kolegi shte skochat sreshtu takava shema, vjarno - ne e idealna i ne dava 100% garancii, no pone zasega pri horata za koito Vi govorja dejstva.
Uspehi!
Mb}|{bT

Назад към Имотни казуси