- Дата и час: 22 Ное 2024, 07:48 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
съсобствен апартамент и правата на този с по-голям дял
|
|
2 мнения
• Страница 1 от 1
съсобствен апартамент и правата на този с по-голям дял
Децата на съпругът ми от първият му брак са наследници на 1/3 от апартамента ни придобит по време на бракът ми с него.Преди две години той почина.Децата му не искат да се разберем доброволно за тяхната част.Колко години могат да протакат получаване на наследството си все пак.Аз съм пенсионер и нямам възможност да водя дело за съдебна делба.От бракът ми с него нямам деца , имам племенник на които искам да оставя имотът ,за да ме гледа но при това положение мога ли?
- Kostova
Re: съсобствен апартамент и правата на този с по-голям дял
Във Вашия случай вариантите са два - или доброволна, или съдебна делба. Опитайте все пак да се разберете с децата на съпруга си. Ако постигнете някакво споразумение за цена, можете , евентуално, да потърсите помощ от племенника си за плащането на часттта на Вашите съсобственици /като сключите пък с него предварителен договор за прехвърляне на имота - едната част от цената да плати в пари, а другата - чрез издръжка и гледане/.
Ако се стигне до съдебна делба, можете да опитате по същия начин /с помощ от племенника си по описания начин/. Разбира се, съдебните делби продължават с години и, според мене, трябва да се прибягва към тях едва когато всички други възможности за решаване на проблема са изчерпани.
Важно е да знаете, че при варианта съдебна делба е по-добре имотът /т.е. 2/3 идеални части от него/ да е Ваш, а не негов. Това е така, защото, ако нямате друго жилище, съдът ще постави имота във Вашия дял, и ще трябва да заплатите на съсобствениците си съответната част от парите /по оцнката на вещо лице/. Ако племенникът Ви е придобил предварително Вашата част, може да се стигне до публична продан.
Има някои неща, които не казвате - например дали децата на съпруга Ви живеят в жилището. От това също зависи развитието на нещата при съдебната делба.
А има и един друг вариант за решаване на проблема без съд. Ако жилището не е малко, можете да го продадете /задно със съсобствениците си/. В този случай те ще получат тяхната част от цената, Вие - също. С Вашата част от сумата бихте могли да си купите по-малко жилище.
Или пък, ако те желаят да живеят там, нека Ви купят по-малко жилище /одобрено от Вас/, и Вие ще им прехвърлите Вашата част от първото.
Варианти много, стига да имате желание /и двете страни/ да се разберете.
Ако се стигне до съдебна делба, можете да опитате по същия начин /с помощ от племенника си по описания начин/. Разбира се, съдебните делби продължават с години и, според мене, трябва да се прибягва към тях едва когато всички други възможности за решаване на проблема са изчерпани.
Важно е да знаете, че при варианта съдебна делба е по-добре имотът /т.е. 2/3 идеални части от него/ да е Ваш, а не негов. Това е така, защото, ако нямате друго жилище, съдът ще постави имота във Вашия дял, и ще трябва да заплатите на съсобствениците си съответната част от парите /по оцнката на вещо лице/. Ако племенникът Ви е придобил предварително Вашата част, може да се стигне до публична продан.
Има някои неща, които не казвате - например дали децата на съпруга Ви живеят в жилището. От това също зависи развитието на нещата при съдебната делба.
А има и един друг вариант за решаване на проблема без съд. Ако жилището не е малко, можете да го продадете /задно със съсобствениците си/. В този случай те ще получат тяхната част от цената, Вие - също. С Вашата част от сумата бихте могли да си купите по-малко жилище.
Или пък, ако те желаят да живеят там, нека Ви купят по-малко жилище /одобрено от Вас/, и Вие ще им прехвърлите Вашата част от първото.
Варианти много, стига да имате желание /и двете страни/ да се разберете.
- protekta
- Потребител
2 мнения
• Страница 1 от 1
|
|