начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Имотна измама - помощ !

Казуси за недвижими имоти

Имотна измама - помощ !

Мнениеот Валя » 12 Юни 2004, 22:17

Преди 5 месеца като пълномощник закупих апартамент на сина си, който живее в чужбина, за който имам право на ползване.Преди 3 месеца го отдадох под наем на непознато лице, което ми се легитимира с лична карта, записах данните, той предплати за 3 месеца и каза, че ще подпишем договора по-късно. След 2 месеца разбрах от Агенция за недвижими имоти, че апартамента е продаден и сделката е вписана в Службата по вписванията.С адвоката на Агенцията установихме, че " наемателят" е наел тази Агенция, оставил ключовете за огледи ,извършил сделката с много добре изработена фалшива лична карта на сина ми и на снаха ми , които от 1 г. не са се връщали в България.По този начин се е снабдил с необходимите документи от Данъчна служба, с нотариално заверено съгласие на снаха ми, както и с нотариално заверен тказ от правото на ползване от мое име,следователно и с моя фалшифицирана лична карта.Последните 2 документа са нот. заверени в два други различни града.Сделката е извършена в моя град. По този начин са измамени трима Нотариуси, които твърдят, че документите са били в ред. А то с просто око се вижда на копието , че на личната карта на сина ми е сменена снимката.
Преди или след сделката апартамента е ипотекиран, не знам дали от „продавача“ или от купувачите./ Вероятно заем за покупка /
Новите "собственици "още не са се нанесли, а аз смених бравите и осигурих жилището с бронирана врата.
Заведена е Прокурорска преписка от Икономическа полиция, депозирано е съобщение в Службата по вписванията да не се вписват сделки с други имоти,които притежаваме поради опасност от повторение. Данъчната служба е уведомена.
Въпросите ми са :
-1.- Мога ли да обявя личната си карта за невалидна и да си изкарам нова ?
Как ще стане същото за сина и снаха ми в тяхно отсъствие ?.
-2.- Как се извършва обявяване на сделката за нищожна ? Какво дело да водя ?
-3.- Как ще се оправя с банката ? Отделно дело ли ще водя и срещу кого ?
Или Банката ще търси този, който е ипотекирал ?
-4.- Мога ли през това време да отдавам апартамента под наем ? Или да
наема пазач?
Или аз да се нанеса там ?
-5.- Имат ли право новите „собственици“ да разбият вратата и да се
нанесат ?
Или чрез полиция да бъдат въведени във владение ?
-6.- Колко време продължават такива дела ?

Много ви моля за съвети !
Валя

Re: Имотна измама - помощ !

Мнениеот donna » 13 Юни 2004, 00:06

да допълня ако сина и снахата са в чужбина могат да упълномощят адвокат в България все пак те са собствениците , а документите за самоличност ще сменят като подадат заявлението през българското посолство
donna
Старши потребител

Мнениеот bgjurist » 24 Юни 2004, 12:35

Валя, въпросите Ви са много сериозни и се нуждаете от адвокат. Не си правя реклама, съветвам Ви да си намерите адвокат и да действате с него. Естествено, че следва и да се заплатят съответните хонорари и разноски; не разчитайте, че като получите тук безплатна помощ, ще можете да се оправите сама - става дума за престъпление, в което следва да се привличат и граждански ответници. Вероятно, ще се наложи да се водят две категории дела - от наказателно-правен и от гражданско-правен характер, като това от наказателно-правен характер е преюдициарно спрямо делото от гражданско-правен характер. Такъв казус вероятно ще отнеме години.
bgjurist
Потребител

Мнениеот Г.К. » 30 Юни 2004, 21:25

Аз не мога да ви дам съвет защото аз самият съм прецакан с доста апетитен имот. Става дума за 5700 кв.м имот който се продава по 200 долара квадрата. Намешан е дори депутат, а адвоката ни не цитирам име, сякаш ни продаде. Сега питам, ако реша да отмъщавам колко глави трябва да паднат. Аз съм добър човек, не желая никому лошо, но нека тези който са некадърни сами си дадат сметка и да се оттеглят защото на някой ще му гръмнат бушоните и ще направи непоправимото. Знаи че в тая държава е по добре да те съдат а не ти да съдиш. Тук човек ако си държи на правата направо загива от нерви. Аз вече съм казал че нашето правосъдие е като тунел без изход. Жалкото е че има и много добри юристи който са безсилни срещу тая система, и когато не успеят да я преборат ние негодуваме срещу тях без да са виновни. Примери като вашият са много, пожелавам ви да намерите човека който да ви помогне. УСПЕХ
Г.К.

Мнениеот Мери » 02 Юли 2004, 15:54

Имах подобен проблем с апартамент на роднини живеещи в чужбина. Апартаментът беше дарен от "тях" с подправени паспорти на съвсем непознато, криминално проявено лице. Заведохме граждански иск за обявяване сделката за нищожна и възстановяването на владението на имота. Беше достатъчно да представим заверени в бълг. консулство в страната , в която пребивават собствениците, копия от паспортите им, от където е видно, че не са били в страната на датата на продажбана на имота от тях. Междувременно и все още се води следствие срещу неизвестен извършител, защото не стана ясно (поне за нас)кои са продавачите. Личното ми впечатление е, че беше замесен и Нотариуса - съдя за това по реакцията на неговите служители ,след като казахме за какво го търсим. Докато бяха много любезни - след това буквално ни изхвърлиха от кантората.
Делото в Софийски районен съд мина за около 8 месеца - доста бързо по нашите стандарти.
Аз съм юрист и Ви съветвам да си наемете адвокат, сама няма да се справите.
По въпроса с банката - ще се урежда след признаването на сделката за нищожна. апартамента би следвало да се запечата от полицията и освен Вас и новите собственици не могат да имат достъп до него до влизане на решението на съда в сила.
Мери

Мнениеот Сър Боб » 02 Юли 2004, 16:13

Нещата написани до тук са принципно вярни, само че наказателното производство само по себе си няма да реши въпроса с унищожаването на сделката, и реституирането на имота. Необходимо е да бъде предявен иск за прогласяване нищожността на сделката, като бъде доказано,че прехвърлителят не е бил собственик към момента на прехвърлянето. Решаването на този въпрос ще предопредели и заличаването на сделката от регистъра по вписванията, и евентуално е основание за възбуждане на наказателно производство.
Сър Боб

Мнениеот volodqj » 04 Юли 2004, 07:58

Прав е сър Боб. Всъщност всички са прави. Трябва ви опитен адвокат. Ако искате повече подробности пишете ми на мейла. Успех
volodqj

Мнениеот nobody » 06 Юли 2004, 22:13

Напълно съм съгласна с колежката Мери, че ако се докаже, че синът и снаха Ви не са били в страната по време на упълномощаването, нещата ще тръгнат по-леко, освен ако не се късъе за преупълномощаване - т.е. да са се упълномощили от името на техен пълномощни, но вероятно случаят не е такъв.
На всяка цена трябва да намерите адвокат, при това добър и съвестен, които сериозно и ОТГОВОРНО ще си свърши работата.
Гражданският иск задължително трябва да се заведе преди и отделно от наказатеното производство - в противен случай ще се забавят много.
nobody

Мнениеот nobody » 06 Юли 2004, 22:17

Колега, унищожаване на сделката и прогласяване на нищожност!!!!!!!!
Нали знаете кога една сделка е унищожаема и кога е нищожна ?
А реституирането на имота просто не искам да коментирам, за да не изляза вън от добрия тон. ::::))))))
nobody

Назад към Имотни казуси